Economic

țigările ieftine din Moldova hrănesc zeci de guri de pe ambele maluri ale Prutului

www.oradestiri.ro

Toată lumea știe că la Iași se vând cele mai ieftine țigări de contrabandă din România, pentru că orașul este unul dintre primele puncte de escală ale contrabandiștilor. Cu cât ne mișcăm spre vest, prețul țigărilor pe piața neagră crește. Fumătorii  cunosc locurile  unde se găsesc cele mai ieftine țigări la Iași – la Târgu Cucu, bazarul Nicolina și alte câteva piețe aglomerate, cum este cea din preajma gării auto și a celei de trenuri.

  • Diferența mare între prețurile la țigările vândute  în R. Moldova față de cele din România a generat un business înfloritor cu tutun de contrabandă. Fenomenul prosperă în pofida restricțiilor stabilite de statul roman.
  • Pe piețele din Iași țigările moldovenești se vând la negru ca pâinea caldă, la un preț de patru ori mai mare față de cel cu care sunt cumpărate la Chișinău. După aplicarea noilor taxe și accize la tutun, cele mai ieftine țigări românești –”Carpații” se vând la prețul de 9 lei românești (35 lei MD), în timp ce  un pachet de “Plugarul”, produs în Republica Moldova și adus ilegal în România, costă un leu românesc (4 lei MD).

Chiar dacă se feresc de poliție, mai ales în ultima jumătate de an,  când au fost înăsprite pedepsele pentru cei care practică vânzarea ilegală de țigări, comercianții reușesc să-și promoveze marfa. Pentru că sunt mereu sub lupa organelor de drept, ei au devenit mai prudenți, dar găsesc noi căi de a-și vinde produsul. Astfel, unii  au închiriat apartamente cu geamuri care dau în locuri aglomerate și aruncă țigările de vânzare peste geam, iar alții  își desfășoară comerțul cu ajutorul copiilor.

“Astea-s bune, că-s de la Chișinău, sunt bune! Cele ucrainești sunt iuți”

În Bazarul Nicolina, care până nu demult era un fel de rai al vânzătorilor de țigări de contrabandă, nu găsești foarte ușor țigări ieftine, după ce a piața a devenit ținta predilectă a poliției. După ce am umblat preț de zece minute printre rândurile cu haine turcești și chinezești, într-un târziu reușim să descoperim o doamnă care își dosește pachetele de țigări printre alte mărfuri - teancuri de lenjerie de pat și prosoape. 

,,Se vede că veniți prima dată, clienții permanenți ne găsesc ușor. Mai veniți pe la noi”,  ne îndeamnă femeia în timp ce ne întinde două pachete de Winston cu timbru verde al R. Moldova.  “Dar nu sunt iuți?” întreabă un alt client. “Nu, acestea-s bune, sunt de la Chișinău, cele ucrainești sunt iuți”, răspunde femeia. Bărbatul se lasă convins și-și ia două pachete. 

Un alt punct strategic al comercianților de țigări este gara auto din Iași. În una din treceri stau două  femei care își ascund marfa în buzunare. În doar câteva minute s-au apropiat trei cumpărători. La câțiva metri de ele, o tânără șoptește repede:
“țigări, țigări, țigări...”

țigări la ciorap și… aruncate peste geam

Comercianții nu au mai mult de cinci - șase pachete asupra lor. Resul țigărilor stau la adăpost de polițiști într-o mașină undeva în apropiere. Reațeaua are și un cărăuș. Ne-am convins de asta când am încercat să cumpărăm cantități mai mari de țigări.

La intrarea într-un magazin un bărbat își desfășoară businessul cu ajutorul  unui copil de vreo 10-12 ani. “Avem “Plugarul”. Câte doriți? ne întreabă, cu voce scăzută, bărbatul. Îi întindem banii și luăm marfa -  două pachete pe care copilul le scoate chiar din ciorapii în care este încălțat.

La o altă intrare, un grup de comerciați acționează în grup cu cei care le aruncă țigările de la etajul III al unui bloc din preajmă. Cumpărătorul îi întinde bancnota celui de jos, iar un alt individ îi aruncă pachetul de la geam. În vreo douăzeci de minute cât i-am putut urmari până ne-au luat la întrebări, ei au avut cinci clienți.

Vânzătorii stradali sunt ultima verigă din lanțul vast de persoane implicate în business, ei își cumpără marfa de la angrosiști și o vând apoi la bucată încercând să câștige un ban.

Inundațiile din vara trecută -  favorabile contrabandei cu țigări

Cum ajung țigările în România? Intrucat în R. Moldova țigările se vând liber și nu există nicio restricție  privind numărul de pachete, oricine le poate cumpăra,  fie din magazine, fie de la bazele angro. După ce au făcut rost de un lot, afaceriștii găsesc căi de a scoate țigărilor din țară. Surse din cadrul Poliției de Frontieră Iași spun că poliția găsește țigări în interiorul roții de rezervă al mașinilor, în aripile autoturismului, în grilajul din față, într-un spațiu camuflat dintre motor și bord sau chiar în rezervorul de benzină. De asemenea, pachetele de țigări pot fi ascunse în cutii cu alte produse, de exemplu, printre prăjituri sau conserve.

Alte ascunzători preferate de contrabandiști sunt scaunele mașinilor,  tavanul și podeaua autoturismului. De asemenea, au fost găsite țigări ascunse la motor și chiar în faruri.

În timpul inundațiilor din vara curentă contrabandiștii transportau țigările cu ajutorul unor bărci cu motor silențios. ,,Profitând  de faptul că fâșia verde a fost inundată, ei au racolat oameni care aveau grădini ce ajungeau până la digul de protecție. Aceștia preluau tutunul la ei în gospodărie”, ne-a spus ștefan Alexa, șeful Poliției de Frontieră Iași. Ulterior pachetele de țigări erau transportate cu mașinile până la un depozit clandestin, după care urmau să fie vândute.

Volumul contrabandei crește constant

Rețeaua de contradandă este un  lanț imens care implică mai multe persoane.  Începe cu cei care scot  țigările din țară  și se încheie cu cei care le comercializează. Bineînțeles, fiecare are partea sa de câștig.

Nimeni nu poate estima câte țigări se vând la negru în Iași, sau  câte tranzitează  această localitate în drum spre Occident. Cifrele cu care operează autoritățile sunt foarte aproximative, deoarece doar o parte din marfă este confiscată. Potrivit datelor Autorității Naționale a Vămilor din România cantitatea de țigarete de contrabandă confiscată în primele șase luni ale anului curent este aproape egală cu cea confiscată pe tot parcursul anului 2009. Asta înseamnă că într-un an volumul contrabandei s-a mărit de aproape două ori.

Contrabanda bate exportul

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2009, Moldova a exportat în România circa 47 mln bucăți de țigarete, asta înseamnă că volumul cantrabandei reținute e de numai două ori mai mic decât a exportului. Ținând cont că Serviciul vamal recunoaște că nu reușește să descopere mai mult de 10 % din țăgările care care ajung ilegal peste graniță, constatăm că, de fapt, contrabanda bate exportul.

În anul 2009 cele mai importante cantități de țigarete reținute la frontiera cu R. Moldova au fost de marca L&M, Karelia Slims, Marlboro, Plugarul. În anul 2010 preferințele contrabandiștilor s-au schimat și pe primele poziții au ajuns Doina, Classic, Winston, L&M.

În topul țigărilor de contrabandă din anul curent nu se mai regăsește ”Plugarul”,  un fel de țigarete fără filtru, ieftine dar preferate de fumători pentru prețul mic. Faptul are o explicație – acest tip de țigări nu mai este de găsit în vânzare la Chișinău. Vânzătorii ne-au spus că nu îl mai acceptă spre vânzare pentru că e prea ieftin și nu îl cumpără nimeni.

Profit triplu de la vânzarea unui pachet de țigări

Comercializarea unui pachet de țigări de contrabandă aduce un profit triplu. De exemplu, prețul mediu al unui pachet de țigări în România este de 9,9 RON sau circa 41 lei moldovenești, în timp ce prețul mediu al unui pachet de țigarete de contrabandă este de 5,9 RON (circa 25 lei moldovenești). Pe  piața moldovenească prețul mediu este de 4-5 ori mai mic. Această diferență constituie factorul principal ce stimulează contrabanda. Potrivit calculelor poliției de frontieră din România, un traficant de țigări câștigă aproximativ 200-300 de euro pe zi.

Fenomenul prosperă în ciuda tuturor restricțiilor

De la micii traficanți, care-și dosesc pachetele printre lucrurile personale și până la cei care fac contrabandă cu tirul, afaceriștii nu se lasă descurajați de penalizările pe care autoritățile române le înăspresc constant încercând să-și protejeze piața. Conform noilor prevederi ale Codului vamal din România, contrabanda cu țigări poate fi calificată ca infracțiune penală, iar mijloacele de transport cu ajutorul cărora s-a transportat marfa sunt confiscate. Numai în primele șase luni ale anului curent Poliția de frontieră Iași a confiscat 25 de automobile ale traficanților de țigări.

Statul român pierde un miliard de euro în urma contrabandei

Din cauza  traficului  de țigări, statul român poate înregistra, în 2010, pierderi de un miliard de euro. Un studiu efectuat la începutul anului de Novel Research, la cererea principalilor producători de tutun din România, arată că aproape patru din zece pachete de țigări provin din contrabandă.

Potrivit studiului, cel mai mare nivel al fenomenului se înregistrează în zonele de nord și de vest ale țării, acolo unde contrabanda cu țigări a ajuns să reprezinte jumătate din vânzările totale de țigarete. Astfel, pe primul loc se află zona de vest a României, cu 58% țigări de contrabandă din totalul de țigarete vândute, pe locul doi fiind zona Moldovei, cu 49,1% din totalul vânzărilor. Totodată, Novel Research a mai stabilit că principalele state care alimentează piața neagră de țigarete din România sunt Republica Moldova, Ucraina, Rusia și Serbia.

Investigația a fost realizată cu sprijinul Centrului de Investigații Jurnalistice in cadrul Proiectului „Jurnalism de Investigatie transfrontalier”, sustinut de Fundatia Soros-Moldova ]n cadrul Programului Est Est „Parteneriat fara frontiere”   

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii