Justiție

Capul mafiei rusești din lume, arestat la Moscova

laplimbare.com

Legăturile lui Moghilevici în Moldova

La sfârșitul lunii ianuarie, la Moscova, Federația Rusă, a fost reținut de organele de drept rusești unul din cei mai vânați afaceriști de talie internațională. Semion Moghilevici, supranumit Donul cu Creier, datorită geniului său în afaceri, este omul care, de ani buni, controlează cel mai mare sindicat al crimei rusești din lume. Afacerile sale cuprind o gamă largă de operațiuni, de la trafic de arme și de dorguri, la prostituție și spălare de bani. Rețele patronate de Moghilevici nu au ocolit nici R.Moldova, mai cu seamă, regiunea transnistreană.

Omul cu 17 nume

Moghilevici, folosește 17 nume și pașapoarte emise în mai multe state. Este cetățean rus, născut în Ucraina, și licențiat în Economie, la Universitatea din Lvov. În ultimii ani a fost vânat de organele de resort din mai multe state, între care SUA, Marea Britanie și Ungaria. O instanță federală americană, l-a declarat, în 2003, pe Moghilevici, vinovat pentru 45 capete de acuzare, inclusiv fraude, spalare de bani și corupție. Moghilevici a fost implicat, de asemenea, într-o operațiune de spălare a 7 milioane der dolari, în complicitate cu angajații Băncii din New York. Prin conturile sale din Bank of New York ar fi trecut cel puțin 10 miliarde de dolari. În 2003, Moghilevici a fost pus pe lista “Wanted by the FBI” pentru investiții frauduloase în societatea canadiană YBM Magnex International Inc. Serviciile secrete ucraineen inevstighează în prezent dacă Moghileci controla din umbră compania RosUkrEnergo, implicată în afaceri murdare cu gaze din Turkmenistan. Presa rusă și cea ucraineană leagă arestarea lui Moghilev de dialogul dintre Moscova și Kiev. Coducerea de la Kiev încearcă, la moment, să redreseze relațiile comerciale pe tema gazelor, care, din 2004, după cum afimră premierul ucrainean Timoșenco, “au suferit ingerințe din partea unor intermediari corupți”. Când organele de resort din Londra l-au luat în vizor, Moghilevici a șters-o în America Latină, ca peste puțin timp numele lui să apară în alte afaceri dubioase legate de contrabanda cu armament, droguri, traficul de ființe umane. Jurnalistul amercian Robert Fridman a scris despre aceste afaceri o serie de articole, pentru ce Moghilevici a încercat să organizeze lichidarea jurnalistului. Datorită Direcției Centrale de Informații intențiile lui Moghilevici au fost zădărnicite. Dar acesta a reușit să scape de arest și să revină în Europa, unde s-a implicat în fel de fel de afaceri (legale și nelegale). În anii 90 S.Moghilevici a creat câteva companii intermediare (Eural TG и Rusukrenergo), care au făcut afaceri importante cu gaze naturale în Ucraina și Rusia. Anume grație partenerilor săi din aceste afaceri, în care au fost furați zeci de miliarde de dolari, cred unii, S. Moghilevici a și reușit să iasă din vizorul miliției și a interpol-ului rus. Și asta în timp ce organele de resort din Marea Britanie l-au dat în căutare încă în 1999, Biroul Federal de Investigații din SUA îl caută din 2003, învinuind-ul de un șir de crime care, în comun, prevăd închisoarea pe un termen de 390 de ani. Mai mult, lui S. Moghilevici îi este interzis să pășească pe teritoriul Marii Britanii, deasemenea pană în 2007 a fost declarat persona non grata în Cehia și Slovacia.

Crimă organizată în “Republica lui Smirnov”

Numele lui Moghilevi nu este străin nici Republicii Moldova. El a figurat în afacerile dubioase din regiunea transnsitreană, mai cu seamă cele legate de privatizarea patrimoniului industrial din regiunea, controlată de regimul separatis al lui Smirnov, de trafricul cu arme. Numeroase firme transnistrene au legături care duc spre mai multe grupări de oameni de afaceri din Ucraina și Rusia, legate de crima organizată. În ultimii ani, în regiunea tranjsitreană au fost identificate grupurile aflate sub controlul lui Aliser Usmanov, oligarh rus, Semion Moghilevici și Petro Poroșenko, fost șef al Consiliului de Securitatea de pe lângă președintele ucrainean. Unele din firmele aflate sub controlul celor trei oligarhi au avut afaceri și în partea dreaptă a Nistrului. Unele operațiuni de spălare a banilor au intrat și în vizorul organelor de drept ale Republicii Moldova. Râmâne să vedem, dacă, reținerea lui Moghilevi, va ajuta și la dezlegarea misterelor legate de privatizările frauduloase din regiunea transistreană și la alte afaceri dubioase prin această regiune. Întrucâtm numele lui Mghilevi a figurat și în câteva anchete realizate de Centrul de Investigații Jurnalistice, vom reveni la câteva din ele, mai ales cele ce țin de modul în care au fost privatizate două dintre cele mai mari întreprinderi din regiunea transnistreană – uzina metalurgică și combinatul de ciment și ardezie din Râbnița, dar și într-o anchetă privind spălările de bani prin conturile “Bank of New York”.

Uzina metalurgică

…Uzina metalurgică moldovenească (UMM) din Râbnița, altădată rpofitabilă, s-a trezit, la un moment, cu datorii solide, inclusiv față de furnizorii de gaze. Rolul de salvator atunci l-a jucat Compania rusă "Itera", care, în 1997, a procurat 75 la sută din acțiunile uzinei, obligându-se să stingă datoriile acesteia pentru consumul de gaze și să asigure întreprinderea cu sur-se energetice la prețuri avantajoase. În primăvara anului 2004, "Itera" și-a vândut cota sa Companiei austro-ungare "Hares-Grup". Prețul tranzacției nu a fost făcut public, nai mulți experți susțin că "Ițera" s-a ales cu circa 50 mln. de dolari americani. "Hares -Grup" a procurat, în total, 90 % din acțiunile UMM. Unii analiști susțin că prețul real al uzinei este de cel puțin 250 mln dolari. Administrația "Itera" și-a motivat decizia prin faptul că a decis să-și concentreze eforturile în domeniul său principal de afaceri - comerțul cu gaze și produse petroliere". Surse confidențiale din cadrul companiei "Itera" spun că investițiile de circa 60 mln. de dolari făcute în modernizarea întreprinderii și lichidarea datoriilor uzinei metalurgice nu au dat rezultatele dorite. Alte surse susțin că "Itera" a fost impusă să renunțe la uzina metalurgică și să-și vândă acțiunile la un preț mult mai mic decât cel real, deoare­ce pe UMM puseseră ochiul persoane influente, sigure că Transnistria este o zonă convenabilă pentru afaceri ilicite. Problemele companiei "Itera" s-au început, de fapt, prin 2002. În urma unei înțelegeri între concernul rus „Gazprom" și compania "Naftegaz" din Ucraina, "Itera" a fost înlăturată de la transportarea gazelor din Asia Mijlocie către țările din Europa de Est și cea Centra­lă. Locul ei l-a ocupat o firmă fantomă - "Eural Trans Gas Kft", înre­gistrată la 6 decembrie 2002, în Ungaria, de către Zeel Gordon, un emigrat din Rusia și stabilit cu traiul la Tel-Aviv. Conform unei scheme bine puse la punct, "Eural" primea de la "Gazprom", drept compensație pentru transportarea a 36 mlrd. metri cubi de gaze din Turkmenistan, servicii absolut fictive, 14 mlrd. metri cubi de gaze. În urma acestei afaceri, se obținea un venit curat de 1,5 mlrd. de dolari, care era împărțit între persoane suspuse din "Gazprom" și "Naftegaz" și capul unei structuri mafiote internaționale - Semion Moghilevici, ucrainean de origine, cetățean al Rusiei, Israelului și al Ungari­ei.

În spatele investitorilor unguri

Numele lui Moghilevici este legat și de o altă privatizare dubioasă din regiunea transnistreană - Combinatului de ciment și ardezie de la Râbnița. Întreprinderea a fost înglodată în datorii, după ce firma „EMA Ltd.”, o structură a companiei ruse „Itera”. „EMA Ltd.”, o firmă off-shore înregistrată pe insulele Bahamas, dar cu sediul la Kiev, care, chipurile, aproviziona combinatul cu gaze și energie electrică, luând în schimb ciment și ardezie, în realitate, a stors cât a putut profituri, prin intermediul unor scheme dubioase de afaceri barter și de achitări reciproce. Acesta din urmă, în 2004, a fost privatizat de către firma „Tegep”, prezentată drept o „cunoscută companie de construcții din Ungaria”. În investigațiile noastre din acea perioadă constasem că o firmă de construcții cu o astfel de denumire nu figura în registrul oficial al întreprinderilor din Ungaria, iar Ianos Kapas, pretinsul director general al companiei maghiare, nu figura printre managerii de întreprinderi din această țară. Potrivit unor ziariști români, care se ocupă de tranzacțiile internaționale din domeniul resurselor energetice, în spatele firmei “Tegep” ar sta mafia rusească și cea ucraineană, prin structurile patronate de clanul lui Semion Moghilevici, care deține proprietăți în mai multe țări. Clanul lui Moghilevici a prins rădăcini adânci și în Ungaria. Pornind de la afaceri ilegale cu baruri și prostituate, acesta s-a implicat apoi în diferite domenii, inclusiv producerea de armament, dând multă bătaie de cap autorităților maghiare. Se pare că și afacerea cu combinatul de la Râbnița a fost „blagoslovită” de S. Moghilevici, care controlează în Ucraina și Rusia un segment considerabil al business-ului cu resurse energetice, prin legăturile sale cu Victor Cernomârdin, unul din acționarii principali ai “Gazprom”-ului și actualul ambasador al Federației Ruse în Ucraina. În afară de clanul Moghilevici, în spatele tranzacției s-ar afla și alți câțiva cunoscuți oameni de afaceri ruși și ucraineni care activează în sectorul energetic și cel metalurgic. Potrivit surselor noastre, în semn de mulțumire pentru sumele enorme de bani spălați în ultimul deceniu prin Transnistria, aceștia ar fi dăruit combinatul de ciment și ardezie, prin intermediul firmei “Tegep”, familiei Maracuța, în persoana tatălui - președintele sovietului suprem al rmn, și a feciorului, patronul mai multor firme amplasate în Camenca și Râbnița și care în ultimul timp își extinde foarte activ aria, dar și spectrul afacerilor, inclusiv la Râbnița. Alte surse, confirmând că noul stăpân al combinatului de ciment și ardezie este, de fapt, familia Maracuța, susțin că producția acestuia urmează să fie utilizată la construcția unor noi supermarketuri pentru compania “șeriff”, care, după cum se știe, aparține clanului Smirnoiv & Co.

Autoritățile R. Moldova și cele ungare au efectuat atunci o investigație în legătură cu privatizarea combinatului de la Râbnița și au constat că firma „Tegep” înregistrată în Ungaria este specializată în producerea mașinilor și utilajelor de construcție și că această companie nu a participat la achiziționarea Combinatului de ciment și ardezie de la Râbnița.

Bani reciclați prin filiera transnistreană?

În 2005, Centrul de Investigații Jurnalistice obținuse documente ce probau un șir de transferuri suspecte de milioane de dolari și rostogoliri de conturi către și dinspre zona transnistreană în diferite colțuri ale lumii. Cele mai mari transferuri, de ordinul miliopanelor de dolari, se făceau prin Bank of New York din SUA. Între anii 1998-2000, această bancă a fost obiectul unor scandaluri legate de spălare de bani prin intermediul unor companii înregistrate în zone off-shore, în spatele cărora se afla nimei altul decât S.Moghilevici. Iată doar câteva cazuri: la 17 septembrie 2004, la recomandarea Uzinei Metalurgice din Râbnița, un milion de dolari a fost transferat în contul OOO „AIM Proizvodstvo” din Ucraina. La 15 noiembrie, „Universtrou” Ltd transfera în contul Bank of New York, de la UMM, suma de 2,2 mln de dolari. La 19 noiembrie, Bank of New York face un transfer de 990.000 dolari din contul UMM în contul său. La 23 noiembrie, Uzina transferă, prin Bank of New York, SUA, în contul „Panfermag Holding”, suma de 995.000 dolari. La 26 noiembrie, Bank of New York primește de la „Panfermag Holding” suma de 844.000 dolari. În câteva zile – de la 8 la 10 decembrie 2004 - UMM transferă, în câteva tranșe, companiei „Tehnocom Import-Export” GmbH din Germania circa cinci milioane de dolari. În ale căror buzunare se scurg acești bani, putem doar presupune. Cert este că o parte din aceste sume, potrivit surselor noastre, ajunge și în unele bănci de la Chișinău. De exemplu, la 25 noiembrie 2004, „Panfermag Holding” a transferat, prin Bank of New York, suma de 1,8 mln de dolari unui agent economic din partea dreaptă a Nistrului. Cine este fericitul din Moldova care s-a ales cu aproape două milioane de dolari documentele bancare - nu spun. Ar putea fi unele medii de informare, spun sursele noastre. Sau, poate, vreo formațiune politică, dacă ținem cont că, la acel moment, Moldova se afla în pragul campaniei electorale?

Motivele arestului

Experții din Moscova comentează diferit faptul arestării lui S. Moghilevici, care până acum se simțea în Rusia în siguranță deplină. Unii leagă acest fapt cu înaintarea lui Dmitri Medvedev candidat pentru alegerile Președintelui Federației Ruse. Aceștea susțin că anumiți factori de decizie din ministerele de forță, nemulțumiți de promovarea lui Medvedev, astfel încearcă să scoată în evidență unele afaceri dubioase legate de compania "Gazprom" și autoritățile de la Kremlin. Roman șleinov, jurnalist de investigatii de la "Novaia gazeta" însă este de părerea că S. Moghilevici, pur și simplu, a început să încurce unor "anumite forțe", care ar vrea să înghesuie de pe piața de gaze naturale "Rosucrănergo", preluându-i funcțiile, care aduc profuturi colosale. Șleinov mai crede că motivul arestării atât de neașteptate a lui Mogilevici ar putea fi unul extrem de banal: afaceristul a încetat să se mai împartă cu careva din partenerii săi suspuși și aceștea au organizat arestul ca să-i arăte lungul nasului. Dacă peste un timp Moghilevici va fi scos de sub învinuire, înseamnă că litigiul între cele două părți s-a consumat, afirmă jurnalistul. Mass-media rusească afirmă că afacerile inițiate și dirijate de S.Moghilevici s-ar fi extins în peste 30 de țări. Una din acestea, fără doar și poate, este și R.Moldova. Presa deocamdată nu nominalizează pe careva din partenerii, din Moldova, ai afaceristului cu renume mondial. Deocamdată…

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii