Justiție

Judecătorul cu datorii de zeci de milioane de lei la bănci

Foto: adevarul.ro

Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău, a împrumutat în doi ani câteva zeci de milioane de lei, gajând acelaşi apartament. Magistratul nu vede nicio problemă, în timp ce alţi jurişti susţin că astfel de credite pot fi considerate favoruri

Aţi încercat vreodată să contractaţi un credit de la o bancă? Nu avem în vedere credite de consum de câteva mii de lei. Încercaţi să împrumutaţi, de exemplu, o sumă de un milion de lei şi mai mult şi veţi constata că va trebui să dispuneţi de un gaj ce acoperă împrumutul în proporţie de 140% din valoarea acestuia.

Regula nu este valabilă însă şi în cazul unor „persoane alese“, printre care se numără şi judecătorul Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău.

Datele de care dispunem arată că Ion Pleşca şi familia sa au  împrumut de la două bănci din Moldova câteva zeci de milioane de lei. Lipsa declaraţiei de venit pe pagina Curţii de Apel şi pe cea a Consiliului Superior al Magistraturii nu ne permite să afirmăm dacă magistratul a declarat aceste împrumuturi şi dacă câştigă suficient pentru a rambursa banii.

Împrumuturi pentru fabrica de carne

Foto: archiva.flux.md

Să o luăm de la capăt. Conform datelor de la Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Ion Pleşca, împreună cu soţia sa Tatiana, deţin în proprietate o casă de locuit pe strada Pictor Ion Jumati şi un apartament pe strada Zelinschi, din Capitală. Imobilul se regăseşte şi în ultima declaraţie pe venit publicată, în contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010. Tot atunci, fostul deputat, împreună cu soţia, declara, pentru anii 2008-2009, venituri de 270.312 lei.

Dacă această casă a fost declarată anterior, apartamentul de pe Zelinschi apare în acte pentru prima dată. În acest bloc doar câteva apartamente sunt locuite. Casa magistratului nu este finisată, dar a fost gajată deja de câteva ori la două bănci. Oficial, beneficiarul creditelor nu sunt Ion şi Tatiana Pleşca, ci combinatul de carne Nivali-Prod SRL (până la finele anului 2010 se numea Sembis-Max SRL), la care feciorul magistratului, Igor, deţine în acte 25% din acţiuni. Feciorul a fost împuternicit de către părinţi să-i reprezinte la contractarea creditelor.

Credite de milioane fără dobândă

Primul împrumut a fost acordat la 7 septembrie 2010. Apartamentul, cu suprafaţa de 87,5 metri, a fost ipotecat pentru patru milioane de lei de la Moldindconbank, pe un termen de trei ani. Tot în aceeaşi zi banca a mai eliberat un alt împrumut în valoare de 200.000 de dolari, care la cursul oficial echivala cu 2,46 milioane de lei. Valoarea de ipotecă a apartamentului gajat constituia 1,178 milioane de lei, adică de cinci ori şi ceva mai puţin decât mărimea împrumuturilor.

La mai puţin de o lună, pe 4 octombrie 2010, folosind acelaşi apartament în calitate de gaj, a fost contractat un credit de 350.000 de dolari (4,3 milioane de lei), pentru o perioadă de trei ani. Peste o săptămână a mai fost luat un alt împrumut de120.000 de dolari (circa 1,5 milioane de lei) pentru un termen de cinci ani. Astfel, în decursul a cinci săptămâni, gajând un apartament ce valora 1,178 milioane de lei, au fost contractate de la o singură bancă împrumuturi în valoare totală de circa 12 milioane de lei. Curios este că nicăieri nu figurează care este rata dobânzii la aceste credite.

În acea perioadă Ion Pleşca era deputat şi candida din nou pe listele Alianţei Moldova Noastră. 

Din documentele de care dispunem nu există însă nicio confirmare că aceste împrumuturi au fost rambursate.

La 19 aprilie 2012, Ion şi Tatiana Pleşca, reprezentaţi deja de Sergiu Grădinaru, depun iarăşi în calitate de gaj apartamentul de pe strada Zelinschi, de această dată la Victoriabank. Creditul, în valoare de cinci milioane de lei şi o dobândă de 12%, este acordat din nou firmei Nivali-Prod, la care Sergiu Grădinaru este acţionar majoritar cu 61,06%.

Cu o lună mai devreme, la 14 martie 2012, Igor Pleşca, feciorul preşedintelui Curţii de Apel, a contractat şi el două credite, dar de la Moldindconbank, unul de patru milioane de lei şi altul de 470.000 de dolari. În calitate de gaj este depus de această dată apartamentul de 83 metri pătraţi pe care-l deţine într-un bloc de pe strada Moara Roşie. Potrivit contractului, valoarea de ipotecă a locuinţei, consimţită de părţi, este de 764.000 de lei.

Preşedintele Curţii de Apel nu vede nicio problemă în faptul că a gajat apartamentul său pentru ca o firmă să poată împrumuta de la două bănci circa 17 milioane de lei. „De rambursarea creditelor se ocupă Igor. Nu văd nicio problemă. Astfel l-am ajutat pe feciorul meu să-şi dezvolte o afacere, la care el, împreună cu partenerul său, munceşte foarte mult“, ne-a declarat Ion Pleşca.

Judecătorul nu are nicio vină

Nicolae Eşanu, ex-viceministru al Justiţiei, spune că, dacă băncile au dat credite cu o valoare mai mare de câteva ori decât gajul, atunci problema este a instituţiei financiare, care astfel îşi asumă riscuri mari. „Nu cred că un judecător a comis o ilegalitate, dacă a depus gaj imobilul său pentru ca cineva să beneficieze de credit. Problema este mai degrabă una de etică, de încălcare a deontologiei judecătoreşti. Astfel de credite pot fi considerate şi un fel de favoruri, care ştirbesc din credibilitatea magistratului“, a explicat juristul. 

Judecătorul nu trebuie să pretindă şi să accepte favoruri

Judecătorul şi membrii familiei sale nu trebuie să pretindă sau să accepte cadouri, moşteniri, împrumuturi sau favoruri în legătură cu acţiunile făcute, pe care le vor face sau pe care au omis să le facă în îndeplinirea atribuţiilor judiciare, se spune în Principiile de la Bangalore privind conduita judecătorului, întocmite de Grupul pentru Integritate Judiciară. Documentul publicat pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă în acest moment singurul instrument internaţional valabil în privinţa conduitei judecătorilor.

Profil

Funcţia: preşedintele Curţii de Apel Chișinău Vârsta: 55 de ani

2005-2010: deputat în Parlament

2009-2010: preşedinte al Comisiei juridice.

În anii 1987-2005 a fost preşedinte al Judecătoriei Botanica. A fost numit preşedinte al Curţii de Apel Chișinău în iulie 2011, înlocuindu-l pe Anatol Doga, care a fost suspendat din funcţie pentru că nu şi-a declarat toate bunurile. Recent a fost decorat de preşedintele Nicolae Timofti pentru activitate prodigioasă în domeniul Justiţiei.

Investigaţia a fost realizată în cadrul Campaniei „Toleranţă zero corupţiei“, desfăşurată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice, cu suportul Programului Buna Guvernare al Fundaţiei Soros Moldova.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii