Pe parcrusul anilor 2023-2024, doar în zece cazuri de malpraxis a fost pronunțată o decizie definitivă. La capătul unei lupte extenuante pentru adevăr, cei care au avut de suferit în urma erorilor medicale constată că, de fapt, pedeapsa aplicată nu este ceea ce și-au dorit. În majoritatea cazurilor studiate în cadrul anchetei, deși instanța i-a declarat vinovați pe medici, totuși din cauza tergiversării examinării cauzei, aceștia scapă de închisoare. În cele mai multe dosare sentințele sunt pronunțate cu... eliberarea de pedeapsă penală pe motivul expirării termenului de prescripţie pentru tragerea la răspundere. Și unele sentințe de achitare se bazează tot pe acest termen. Între timp, zeci de persoane care au suferit consecințe dramatice în urma unor intervenții medicale nereușite bat pragurile instituțiilor medicale și instanțelor pentru a-și găsi dreptatea.
Noțiunea de malpraxis nu este întâlnită în cadrul normativ al Republicii Moldova. Din punct de vedere legal, malpraxis este catalogat drept o greșeală ori neglijență profesională și este desemnat în art. 213 - "Încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale" din Codul Penal al Republicii Moldova.
„Cei implicați în caz, au viața lor, copii, vacanțe, etc - dar noi de sărbători mergem la cimitir...”
În luna aprilie 2021, familia medicilor Stadnic-Corcodel a trecut prin drama pierderii primului lor copil, care a decedat la aproape 11 ore dupa naștere, la Spitalul Clinic Municipal nr.1 „Gheorghe Paladi” din Chișinău. Potrivit lor, medicii care au asistat la nașterea fiului lor ar fi admis mai multe erori medicale, nu ar fi respectat protocolul medical, ceea ce s-a încheiat cu moartea copilului. Expertiza medico-legală a demonstrat că există o legătură cauzală directă între acțiunile medicului și cauza decesului nou-născutului. În timpul manipulărilor medicale, i-a fost provocat traumatism cranio-cerebral grav, soldat cu deces.
„În urma aplicării ventuzei obstetricale în mod necorespunzător, a prezentat o complicație severă, neadmisibilă, periculoasă pentru viață, din care considerente în asemenea cazuri se califică ca vătămare gravă, soldată cu deces, care se află în legătură cauzală directă cu acțiunile medicilor”, scrie în raportul de expertiză judiciară.
Dupa trei ani grei de anchetă penală, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor, fiind unul din rarele cazuri în care un dosar inițiat în baza art. 213 "Încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale" din Codul Penal al Republicii Moldova ajunge la etapa examinării judiciare, iar medicii sunt acuzați oficial.
Elena Corcodel, mămica care a trecut prin calvarul pierderii primului ei copil, a mărturisit pentru portalul Anticoruptie.md, că, deși cazul a ajuns la judecată, ceea ce dă mare speranță că cei vinovați vor primi pedeapsa meritată, nu consideră că este vorba despre o victorie:
„Din prima ședință cazul se tergiversează. Prima ședință a fost amânată din cauza neprezentării principalei acuzate care, în tot acest timp, a plecat la Londra, s-a întors, și nimeni nu i-a pus interdicție de părăsire a țării, cu toate că se află sub urmărire penală. Probabil, noi am avut multe cerințe față de procuror și dumneai a văzut că noi nu vom lăsa așa și că vrem ca cei implicați să răspundă!"
La întrebarea despre pedeapsa pe care și-o dorește pentru cei acuzați femeia ne-a spus că vrea "să li se ia licența ca ei să nu mai activeze, ca orice gravidă să poată beneficia de servicii medicale calitative chiar și la spitale de stat, nu doar la privat"
Elena susține că faptul că pregătirea sa medicală a contribuit la accelerarea anchetei.
„Faptul ca eu și soțul am fost în cunoștință de cauză și puteam relata ce și cum s-a intâmplat a contat mult. De asemeanea, cunoașterea terminologiei medicale, a protocoalelor medicale, care în cazul meu nu s-au respectat deloc. A contat mult poziția experților, care nu și-au schimbat părerea și nu au falsificat datele medicale".
Totodată, Elena a subliniat faptul că expertiza efectuată a fost doar cea indicată de către procuror, în baza examinării cazului, dar recunoaște că a avut noroc de experți principiali, profesioniști, „care nu au dorit sa fie complice la falsificare de acte și au dat rezultatele concluziilor corecte de la bun început".
"Eu nu aș dori nimănui să se pomenească în situația noastră, se întâmplă multe lucruri în medicină, pentru că nici noi, medicii, nu suntem dumnezei, însă nu suntem pentru medicină nepăsătoare și neprofesionistă. Nu pot oferi sfaturi ... fiecare cuplu decide, dacă luptă - sau lasă așa, trăiește mai departe cu nedreptatea... sau încearcă măcar puțin să facă dreptate."
La un moment dat, nu v-a venit să lăsați mainile în jos?- am întrebat-o la finalul unei discuții grele, cu impact emoțional. Elena Stadnic - Corcodel spune că avea senzația că își va trăda copilul dacă va renunța.
„Ei, cei implicați în caz, au viața lor, copii, vacanțe, etc - dar noi de sărbători mergem la cimitir, și parcă viața ar merge înainte... dar, desigur, cu mici paranteze pentru noi...
Două ședințe amânate după trei ani de anchetă penală
În lunile iunie și august curent urmau sa aibă loc primele două ședințe de judecată pe dosarul familiei Stadnic-Corcodel, care, însă, au fost amănate din cauza neprezentării uneia din cele patru acuzate, medicul obstretician-ginecolog Liliana Ioncu, care a fost de gardă în noaptea nașterii și este învinuită că a provocat prin neglijență traumatismul.
Instanța a calificat neprezentarea repetată a acuzatei la ședințe ca lipsă de responsabilitate și a admis că ar putea dispune aducerea forțată la următoarea ședință.
Avocatul Lilianei Ioncu, Iurie Bordeniuc, a rugat instanță sa nu fie aplicată măsura de aducere forțată a acuzatei la ședinta de judecată și a asigurat că aceasta va fi prezentă la următoarea ședință. Totodată, avocatul a declarat că acuzata pledează nevinovată.
Iurie Bordeniuc a promis o reacție mai amplă din partea sa și a clientei sale în următoarele zile. Atunci când l-am contactat, a spus că revine, dar nu s-a întâmplat. Am revenit noi, însă telefonul său era închis.
Un singur dosar din cele 50, trimis în judecată
Prin intermediul portalului www.vreauInfo.md, am solicitat informații despre dosarele deschise de procurori pentru malpraxis. Serviciul Tehnologii Informaționale al Ministerului Afacerilor Interne, care deține Registrul de informații criminalistice și criminologice (RICC), a oferit redacției CIJM date statistice pentru anii 2023-2024. Astfel, pe parcursul celor doi ani au fost înregistrate 50 de dosare penale inițiate în baza art. 213 din Codul penal "Încălcarea din neglijență a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale". Date arată că doar un singur dosar a fost trimis in judecată, iar 13 - au fost clasate.
Totodată, Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești (AAIJ), prin intermediul portalului www.vreauinfo.md, ne-a comunicat că pe parcursul anilor 2023-2024, sentința a fost pronunțată în 10 dosare: cinci în anul 2023 și cinci dosare în prima jumătate a anului curent.
Astfel, AAIJ a pus la dispoziția redacției patru sentințe, dintre care în trei pedeapsa sub forma de închisoare a fost suspendată.
Astfel, pe data de 21 mai 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a condamnat la doi ani cu suspendare o angajată a Institutului Mamei și Copilului pentru că a neglijat regulamentul de acordare a asistenței medicale la asistarea unei nașteri, fapt care a dus la vătămarea corporală gravă a copilului.
Mai exact, pe 3 iunie 2019, mama copilului, care a fost subalternă inculpatei, a fost internată în spitalul respectiv. Angajata instituției medicale, Stela Mocanu, este învinuită că a examinat-o pe pacientă superficial, fără să manifeste diligența minimă necesară.
Metodele de acordare a asistenței medicale prevedeau operație cezariană, dar care nu a fost efectuată. Medicul a luat decizia să fie aplicată nașterea prin extracție pneumatică. În consecință, copilul s-a născut în stare de asfixie severă cu afectarea gravă a creierului, hemoragia intraventriculară cerebrală și alte complicații postasfixice.
Totodată, Stela Mocanu a fost privată de dreptul de a ocupa funcţii și de a exercita activitate în domeniul medical, pe un termen de 3 (trei) ani.
O altă sentință de condamnare a fost luata pe 27 mai 2024, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, în dosarul medicului anesteziolog-reanimatolog la IMSP ,,Institutul Oncologic”, Vitalie Pascaru, care, la 11 aprilie .2022, „conștientizând caracterul periculos al acțiunilor sale, manifestând atitudine neglijentă și neconștiincioasă față de obligațiunile sale de serviciu", a efectuat manevra de intubație orotraheală a pacientei Catan Agnesa. Victima este o femeie de 51 de ani, care a fost spitalizată pentru tratament, cu tumoare la uter.
Ca urmare, în rezultatul încălcării de către acesta a regulilor și metodelor de acordare a asistenței medicale, ignorând prevederile Protocolului clinic standardizat în anestezie, a admis acțiuni, care au condiționat survenirea decesului pacientei. Medicului i s-a stabilit pedeapsa sub formă de un an de închisoare cu suspendare, fără privarea de dreptul de a desfășura activități în domeniul medicinii.
Pe data de 15 februarie 2024, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, l-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare pe Vasile Satîș, șef de secție la IMSP „Spitalul Clinic de Psihiatrie”.
Din cauza erorii medicului, o femeie, în vârstă de 64 de ani, testată negativ la Covid-19, a fost transferată într-un salon cu mai mulți pacienți, testați pozitiv la Coronavirus, medicul confundând două paciente cu același nume de familie. O săptămână mai târziu pacienta a decedat pe patul de spital din cauza unei infecții virale acute cauzate de Covid. Cazul a avut loc la mijlocul lunii martie 2021. Medicul nu a fost privat de dreptul de a-și exercita profesia.
„La finalizarea examinării cauzei, de obicei, termenul de tragere la răspundere penală este expirat...”
Inna Soțchi, experta independentă, avocata cu experiența vastă în gestionarea cazurilor de malpraxis ne-a relatat că în ultimii 3-4 ani se adresează mai mulți clienți cu solicitarea de a-i asista în proceduri înaintate împotrivă prestatorilor de servicii de sănătate, la fel și numărul solicitărilor din partea ultimilor de a fi reprezentați a crescut.
Pe lângă cauzele penale, avocata observă și o creștere a numărului acțiunilor civile privind recuperarea prejudiciului cauzat prin prestarea serviciilor de sănătate.
La întrebarea ce sentințe prevalează în dosarele de malpraxis, experta a subliniat că sentințele pe asemenea cauze sunt puține pentru că procedurile durează foarte mult.
„La finalizarea examinării cauzei, de obicei, termenul de tragere la răspundere penală este expirat si instanțele aprobă sentințe diferite, condamnare cu eliberarea de pedeapsă penală pe motivul expirării termenului de prescripţie pentru tragerea la răspundere penală, sau instanța dispune încetarea procesului penal dacă inculpatul nu cere examinaea cauzei în fond. Evident ca există și sentințe de achitare. Cele mai multe sunt cele legate de termen”, spune Soțchi.
Totodată, Inna Soțchi susține că mulți pacienți și rudele lor nu se adresează în instanță pentru că procedurile durează perioade îndelungate de timp. Mai cu seamă, actualmente, în urma blocajului din instanțele de fond și de apel. Nu în ultimul rând, numărul mic de persoane care se plâng pe un act medical este generat de cheltuielile pe care urmează să le plătească pentru servicii, expertize, specialiști.
De asemenea, după părerea expertei, procesele inițiate pentru malpraxis necesită cunoștințe speciale, pe care majoritatea actorilor implicați în investigarea și examinarea lor nu le cunosc. Pentru a înțelege dacă actul medical a fost unul conform, organul de urmărire penală și instanța de judecată urmează să numească expertize medicale, să apeleze la explicațiile specialiștilor.
Dacă la aceste acțiuni nu au participat părțile (partea vătamată, învunuitul, reclamantul, pârâtul, intervenienții ș.a.), sau au anumite obiecții cu privire la concluziile experților și specialiștilor, expertizele pot fi solicitate în mod repetat. Acumularea actelor cu caracter medical durează. Datele cu caracter medical au un statut special și li se aplică măsuri de protecție sporită, prin urmare nu pot fi eliberate oricui și transmise prin orice tip de canal de comunicare.
Mai mult ca atât, pentru expertizele judiciare sunt utilizate preponderent actele în original, iar ridicarea acestora presupune măsuri procesuale care necesită autorizarea specială. Numărul subiecților implicați în examinarea cauzelor respective poate fi mare, iar asigurarea prezenței lor de multe ori este anevoioasă, punctează experta.
În practica sa vastă de lucru cu dosare pe neglijență medicală, Inna Soțchi a avut și situații în care a reușit să remedieze conflictul în etapa extrajudiciară. „În cauzele la care particip, de cele mai multe ori litigiul a apărut din cauza lipsei de comunicare, atitudine empatică față de situația pacientului", a conchis avocata.
Acest material este realizat în cadrul campaniei de promovare organizată de către A.O. „Juriștii pentru Drepturile Omului” și este parte a proiectului „Presa în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M), finanțat de USAID, Ambasada Britanică și implementat de Internews în Moldova și Freedom House, care are ca scop promovarea dezvoltării mass media independente și profesioniste, și crearea unui sector media mai rezistent la presiunile politice și economice. Conținutul acestui material nu reflectă în mod necesar viziunea Ambasadei Britanice, USAID sau a Guvernului Statelor Unite.
Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii