Justiție

Prejudicii de sute de mii de lei și... vinovați fără vină. Cine va decide soarta ultimilor trei figuranți în „Dosarul magistratelor”

Sursa: Procuratura Anticorupție

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat decizia instanței de apel, iar familia Parpalac, care cu aproape zece ani în urmă și-a pierdut copilul nou-născut în urma unei proceduri de malpraxis, va primi prejudicii morale de 700 mii lei de la stat în loc de 2 milioane. Tot instanța supremă urmează să decidă soarta magistratelor Svetlana Tizu și Liubov Brînza, învinuite de luare de mită pentru mușamalizarea acestui caz. Deși au fost achitate de Curtea de Apel Comrat, pe numele acestora, dar și al asistentului judecătoarei Brînza, acuzatorii au depus recurs. Dosarul de rezonanță va fi examinat de completul format din magistrații Boris Talpă și Gheorghe Eremciuc, președinte fiind Anatolie Țurcan.  Anterior, ultimul a fost surprins la un magazin de electronică împreună cu judecătoarea Svetlana Tizu.   

Factura plătită de stat

Statul va plăti familiei Parpalac 700 de mii de lei prejudicii morale, după ce și-a pierdut copilul în urma unor manevre medicale greșite efectuate de medicul obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului, Vadim Scarlat. Familia a acționat în instanță instituția încă în 2020, solicitând un prejudiciu moral de 2 milioane de lei pentru suferința provocată de moartea bebelușului. Prima instanță a dispus achitarea sumei de 700 de mii de lei, iar instanța de apel a mărit cuantumul prejudiciului cauzat până la 2 milioane de lei. Curtea Supremă de Justiție a casat ultima decizie, menținând soluția din 31 martie 2022 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

„ …este neîntemeiată concluzia instanţei de apel în partea modificării hotărârii primei instanţe prin majorare a compensaţiei prejudiciului moral cauzat de la 700 000 de lei la 2 000 000 de lei, care este o suma exagerat de mare şi nu corespunde principiului general al echităţii”, se arată în concluzia completului format din judecătorii Stela Procopciuc, Oxana Parfeni și Mariana Ursachi.

„Mâna blândă” a justiției

În „Dosarul magistratelor” au figurat zece persoane - cinci judecători, un procuror, un avocat, un asistent judiciar, un medic și un inculpat într-un alt dosar, a fost trimis în judecată de către Procuratura Anticorupție în aprilie 2019.  Procurorii declarau că cele cinci judecătoare ar fi pretins și primit sume de bani în proporții deosebit de mari pentru a emite decizii favorabile în mai multe cauze penale aflate în examinare.

La 17 martie 2021, toate cele cinci judecătoare  au fost achitate, după ce s-a constatat inexistența faptei infracțiunii, iar în luna iunie 2021, Curtea de Apel Comrat a menținut hotărârea instanței de fond. 

Singurul care a primit o sentință de condamnare în dosar este asistentul judecătoarei Liubovi Brînza. El a fost recunoscut vinovat de trafic de influență și i-a fost stabilită o pedeapsă cu închisoare pe un termen de trei ani, cu executare în penitenciar de tip semiînchis. Pedeapsa însă a fost suspendată condiționat pe o perioadă de probațiune de trei ani.

Medicul Vadim Scarlat a fost învinuit că, prin intermediul asistentului judiciar, a transmis 2.000 de euro unui magistrat pentru a fi absolvit de pedeapsă în dosar. Medicul și-a recunoscut vinovăția și a fost judecat în procedură simplificată, fiindu-i aplicată o amendă de 115.000 de lei.

Recursul, miza întregului proces

Procurorii au depus recurs la decizia Curții de Apel Comrat, păstrând învinuirile doar în cazul a două magistrate – Svetlana Tizu și Liubov Brînza, anuma ultima figurând în filmulețul publicat de acuzatori, în momentul în care număra și distribuia în plicuri bani. În privinţa celorlalte trei magistrate, dar şi a procurorei Vera Chiranda, care este naşa de cununie a fostului procuror general interimar, Dumitru Robu, Procuratura Anticorupţie nu a depus recurs.

Ședința de examinare este programată pentru data de 19 iunie curent, completul de judecători fiind format din Anatolie Țurcan (președinte), Boris Talpă și Ghenadie Eremciuc.

În 2017, în perioada în care era membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatol Ţurcan a fost surprins plimbându-se în orele de muncă cu magistrata Svetlana Tizu pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău. Cei doi au fost la cumpărături într-un magazin de electronică. Atunci, niciunul din ei nu a fost atras la răspundere disciplinară.

Magistratul a fost cercetat disciplinar și pentru că ar fi lipsit nemotivat de la serviciu în ziua de 7 martie 2022. Comisia judiciară a anunţat că s-a autosesizat în urma unei note informative, depusă la Consiliul Superior al Magistraturii de către preşedintele interimar al CSJ, Vladimir Timofti. Acesta a anunţat organul de autoadministrare judecătorească că lui Anatolie Ţurcan i-a fost acordat, la cerere, un concediu scurt, pentru perioada de 9-11 martie 2022, din contul concediului anual plătit.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md să comenteze acuzaţiile aduse de Timofti, Anatolie Ţurcan a răspuns scurt: „No comment!”.

 

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Încurajarea Transparenței Judiciare prin Instrumente Digitale”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicat.

 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii