Justiție

Procuratura Generală pierde din nou în faţa presei

Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIN) a obţinut miercuri, 29 martie, câştig de cauză în procesul intentat Procuraturii Generale în legătură cu refuzul acesteia de a acredita un reporter.

 

Curtea Supremă de Justiţie a casat decizia din noiembrie 2005 a Curţii de Apel, prin care fusese respinsă cererea CIN de chemare în judecată a PG, şi a obligat Procuratura Generală să acrediteze un reporter al CIN. Este pentru prima dată când o instituţie media obţine câştig de cauză împotriva unei instituţii de stat în legătură cu refuzul de a acredita un jurnalist. În  decembrie 2004, publicaţia „Moldavskie Vedomosti” a pierdut procesul împotriva Preşedinţiei R.Moldova privind acreditarea redactorului-şef al publicaţiei, dosarul respectiv actualmente aflându-se pe rol la CEDO.

 

Centrul de Investigaţii Jurnalistice a solicitat PG, la 7 iunie 2005, acreditarea unui reporter, prezentând actele cerute de Serviciul de Presă al acestei instituţii.  În răspunsul său din 24 iunie, PG respinge cererea de acreditare, motivându-şi refuzul prin faptul că CIN este o asociaţie obştească, iar PG acreditează „doar jurnalişti ai publicaţiilor periodice şi ai agenţiilor de presă”.

 

Acreditarea şi publicitatea sunt două din semnele după care putem verifica atitudinea autorităţilor faţă de instituţiile media. Dacă îţi este respinsă acreditarea sau nu ţi se oferă publicitate, înseamnă că ai păşit greşit şi nu eşti agreabil autorităţilor. Conceptul acreditării a fost şi rămâne defectuos reglementat de legislaţia naţională, tocmai de aceea autorităţile, atunci când dezagreează un jurnalist sau o instituţie media, abuzează de prevederile obscure ale legislaţiei. La fel a procedat şi PG – ba că CIN nu se încadrează în categoria instituţiilor mass-media, fiind o organizaţie obştească (?), ba că legea nu-i obligă să acrediteze jurnaliştii, fiind la altitudinea lor de a decide dacă acreditează sau nu un  anumit jurnalist.          

Centrul de Investigaţii Jurnalistice este o asociaţie obştească, constituită în 2003, care întruneşte jurnalişti de investigaţie care împărtăşesc valorile libertăţii presei în general şi ale jurnalismului de investigaţie în special. Prin esenţa sa, CIN este o instituţie media şi acest adevăr rezultă chiar din numele lui. Articolele de investigaţie şi ştirile realizate de jurnaliştii din cadrul Centrului sunt publicate on-line pe pagina web www.investigatii.md şi, concomitent, în alte peste zece ziare naţionale şi locale.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii