Mediu

Bombă radioactivă la Râbniţa (III)

Goana după profituri grase a separatiştilor din autoproclamata republică transnistreană, lipsa accesului organelor oficiale de reglementare în domeniul radioprotecţiei şi securităţii nucleare la verificarea calităţii metalului uzat utilizat la Uzina metalurgică de la Râbniţa şi a calităţii articolelor metalice produse fac anume ca securitatea şi sănătatea cetăţenilor să fie în mare pericol.

La sfârşitul anului trecut, Departamentul de Investigaţii al API a semnalat despre nivelul sporit de radioactivitate în zona oraşului Râbniţa, în urma prelucrării, la Uzina metalurgică, a metalului uzat contaminat radioactiv şi pericolul ce-l prezintă pentru Moldova depozitarea a peste 500 tone de deşeuri radioactive, cu un conţinut sporit de Ceziu, pe teritoriul uzinei. Aşa cum se întâmplă la noi, s-a făcut puţină zarvă, după care, peste această problemă, s-a lăsat tăcerea. Între timp, la uzină s-au atestat alte incidente, ce denotă că se continuă utilizarea metalului uzat contaminat. Două din ele – de la sfârşitul lunii noiembrie şi din februarie curent - au fost confirmate şi de către responsabili din cadrul admnistraţiei uzinei. Mai multe incidente, însă, potrivit muncitorilor de la uzină, au fost muşamalizate.

Muniţii la metal uzat

Pe lângă faptul că la uzină continuă practica utilizării metalului cu un grad de radioactivitate sporit, din care se fac diferite articole, a apărut pericolul producerii unor explozii cu urmări greu de apreciat. La începutul lunii martie, a avut loc un incident ce scoate în vileag faptul că unitatea economică utilizează ca materie primă şi metal uzat din arsenalul militar. În timp ce supraveghea încărcarea containerelor cu metal pentru topit, un muncitor responsabil de acest proces a observat în grămada de fiare o grenadă (!). Dându-şi seama că este grenadă funcţională, s-a gândit că, poate, îi va prinde bine şi a luat-o, ascunzând-o în dulapul din vestiar. În momentul în care îşi schimba îmbrăcămintea, unul dintre colegi a văzut grenada dosită şi l-a „turnat” la pază, care a şi anunţat miliţia. Omul a fost reţinut şi i s-a intentat dosar penal. Acest incident însă a fost trecut cu vederea de conducerea nouă a uzinei.

Prelucrarea metalului contaminat continuă

La sfârşitul lui februarie, potrivit săptămânalului „Добрый день” din Râbniţa, la uzina metalurgică au fost aduse două vagoane cu metal uzat din România. La intrarea pe teritoriul uzinei, aparatele de control instalate după incidentul din anul trecut, au depistat în aceste vagoane un fon radioactiv înalt. Surse din cadrul uzinei, care au solicitat anonimatul, susţin că acest metal a fost expediat, de fapt, din zona Cernobâl, fiind trecut doar documentar prin firme româneşti.

Declaraţii controversate

După ce API a semnalat despre situaţia catastrofală de la Râbniţa, unii reprezentanţi ai organizaţiile ecologiste de pe o parte şi alta ale Nistrului s-au grăbit să toarne apă la moara lor. De exemplu, preşedintele Organizaţiei Teritoriale Chişinău a Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a făcut mai multe declaraţii controversate în legătură cu starea de fapt de la uzină. Îndată după apariţia investigaţiilor noastre, Garaba a declarat că organizaţia pe care o conduce a “semnalat un nivel înalt de radioactivitate pe teritoriul fabricii metalurgice”, ca urmare a înhumării, pe teritoriul său, a deşeurilor rezultate din topirea unei cantităţi de metal radioactiv de la Cernobâl. El nu excludea însă şi o altă versiune, potrivit căreia ar fi fost topite acumulatoare uzate aduse din Rusia. La 13 noiembrie, însă, Garaba a declarat presei, chiar pe teritoriul uzinei, după o vizită întreprinsă la faţa locului împreună cu experţi de la Inspectoratul Ecologic de Stat (IES) şi de la organizaţia ecologistă locală, că „nivelul radioactivităţii pe teritoriul Uzinei metalurgice nu depăşeşte limita normelor sanitare” şi că scandalul e creat artificial. Deşi Dumitru Aparatu, şef adjunct al Direcţiei substanţe toxice, din cadrul IES, a spus că verificările nu arată realitatea, deoarece nici IES, nici Mişcarea Ecologistă nu dispun de aparatura necesară sau de specialişti calificaţi în domeniul radiologic, Garaba a declarat că nivelul radioactivităţii depăşeşte limita normelor sanitare doar în încăperea pentru păstrarea cisternelor cu pulbere radioactivă. Dar şi în aceste încăperi, potrivit lui, testările realizate la distanţă de un metru de surse nu au înregistrat radiaţie sporită, ceea ce înseamnă că “nu există pericol pentru sănătatea angajaţilor şi pentru mediul ambiant în ansamblu”. Solicitat să explice declaraţiile sale controversate, Garaba, revoltat, a ameninţat că ne va acţiona în judecată, apoi a explicat că cisternele cu deşeuri radioactive se află într-un depozit îngrădit, „se păstrează în condiţii adecvate”, „la un metru jumătate de la cisterne este ridicat nivelul radioactiv, mai departe însă este în limitele normale”.

Spitalele - arhipline

Mulţi angajaţi ai uzinei cu care am discutat susţin contrariul. Ei nu exclud faptul că administraţia ar fi plătit bani grei unor reprezentanţi ai organizaţiilor ecologiste în schimbul declaraţiilor că pe teritoriul uzinei nivelul radiaţional este în limitele normalului. Tot muncitorii spun că, în ultimul timp, angajaţii care lucrează la selectarea şi prelucrarea metalului acuză dureri de cap, iar alţii au plecat în 2003 din motive de sănătate. Potrivit surselor, în preajma cisternelor cu metal radioactiv, despre care se spunea iniţial că ar fi fost îngropate, dar s-a dovedit că acestea se află în aer liber, îngrădite doar cu un gard de beton armat, nivelul radiaţiei depăşeşte cu mult limitele admisibile. Din surse neoficiale, am aflat că, în 2003, în Râbniţa au murit de cancer la domiciliu câteva sute de persoane. Majoritatea erau apte de muncă.
Nu am putut verifica informaţia respectivă la spitalele din Râbniţa. Medicii au spus că nu pot oferi asemenea date, deoarece nu a avut loc adunarea anuală, la care, de regulă, se face bilanţul în privinţa morbidităţii şi mortalităţii populaţiei.


Rezultatele OSCE

În decembrie trecut, un grup de experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică şi ai Misiunii OSCE în Moldova a efectuat, la cererea Ministerului Ecologiei, un şir de cercetări privind nivelul radioactivităţii la Uzina metalurgică din Râbniţa. Ofiţerul de presă al OSCE, Claus Neukirch, a declarat că raportul cu rezultatele cercetărilor este finalizat, însă râmâne să fie convenit cu toate părţile care au participat la cercetare şi în curând dat publicităţii. Anterior, experţi din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică au declarat presei că sursele radioactive din regiunea transnistreană a RM “nu sunt luate la evidenţă strictă, în conformitate cu cerinţele legislaţiei în vigoare şi convenţiilor internaţionale la care RM este parte”, fapt ce influenţează negativ situaţia în domeniul radioprotecţiei şi securităţii nucleare a populaţiei.
Administraţia Uzinei metalurgice din Râbniţa nu a putut fi contactată, întrucât legătura telefonică între malul drept şi cel stâng al Nistrului este suspendată în continuare.
Departamentul de Invfestigaţii al API a intrat în posesia unor fotografii ce confirmă starea de fapt la această unitate economică.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii