Cea mai mare companie de produse de cofetărie din țară, SA „Bucuria”, anunța acum două săptămâni că este nevoită să-și întrerupă activitatea din cauza lipsei de materie primă- zahărul. Sistarea activității părea cel puțin dubioasă, dat fiind faptul că Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, a dat asigurări că nu există o criză a zahărului în Republica Moldova și că problemele cu care se confruntă SA „Bucuria” ar fi de altă natură.
Totodată , cel mai mare producător de zahăr, „Sudzuchker Moldova” și, în prezent, singurul furnizor de zahăr al fabricii, a început importul de zahăr pentru a onora inclusiv prevederile contractuale încheiate cu SA „Bucuria” pentru luna august. După cum afirmă conducerea companiei, furnizorul trebuie să livreze fabricii încă 100 tone de zahăr, pe care nu a putut să le pună la dispoziția în timp util. De cealaltă parte, directorul financiar al „Sudzuchker Moldova”, Octavian Armașu, susține că nu există niciun angajament nerealizat față de acest consumator de zahăr. Conform contractului, cele 100 tone de zahăr trebuie să fie livrate până la sfârșitul lunii septembrie. Între timp, SA „Bucuria” este într-un proces de negocieri cu un furnizor rus.
„Bucuria” dă vina pe furnizorul de zahăr
Cele 100 tone de zahăr ajung pentru 2-3 zile, iar conducerea SA „Bucuria” nu a amintit că ar fi semnat deja vreun contract cu furnizorul de zahăr pentru luna septembrie. În cadrul conferinței de presă de luni, 5 septembrie, directorul general al SA „Bucuria”, Roman Treachin, a dat asigurări că activitatea fabricii nu va fi sistată, deși a menționat că întreprinderea se confruntă cu unele dificultăți financiare și ca zahărul din stoc ajunge doar pentru o singură zi. „Cuvântul cheie în această ordine de idei este activitatea”, a ținut să accentueze Treachin, fără să dea prea multe detalii despre măsurile de depășire a crizei care se iau în prezent pentru ca fabrica să activeze fără întrerupere.
Directorul companiei, Roman Treachin, dă vina pe furnizorul de zahăr. Potrivit lui acesta livrează zahăr cu întârziere și în volum redus. Directorul financiar al furnizorului de zahăr îl contrazice. Octavian Armasu a subliniat că doar de vineri până luni, compania „Sudzucker Moldova” a livrat SA „Bucuria” 50 tone de zahăr și este dispusă în următoarele zile, înainte de termen, să livreze toate 100 tone de zahăr contractate și să mărească volumul de livrări fabricii de dulciuri.
„Bucuria” vrea să importe zahăr rusesc
Între timp, SA „Bucuria” a inițiat procedura de obținere a autorizației de import. „Am început să pregătim setul de documente pentru a obține autorizația de import, însă aceasta durează”, susține Ecaterina Cichina, directorul financiar al SA „Bucuria”. Pregătirea setului de acte pentru obținerea acestei autorizații poate dura și 3-4 săptămâni, iar peste mai puțin de o lună vom avea zahăr din recolta de sfeclă din acest an. Prin urmare, obținerea Autorizației de import nu este, nici pe departe, o soluție de criză așa cum încearcă să o prezinte conducerea societății. Cert este faptul că, fără zahăr, fabrica nu poate să activeze, iar până la noua recoltă, „Bucuria” are nevoie de aproximativ 1000 tone, care probabil vor fi importate. Pentru că nu deține Autorizație de import, „Bucuria” este dependentă în continuare de furnizorii interni.
Dacă nu se vor găsi soluții pentru aprovizionarea fabricii cu zahăr în timp record, vor suferi cei 1.500 de angajați care vor fi obligați să meargă în concediu tehnic pe termen nedeterminat.
Vasile Bumacov critică managementul defectuos al SA „Bucuria”
Totodată Ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, critică managemntul defectuos, menționând că o fabrică serioasă care consumă 40 tone de zahăr pe zi, nu poate să realizeze peste noapte că, în câteva zile, rămâne fără zahăr. Ecaterina Cichina, directorul financiar al SA „Bucuria”, a dat asigurări că Ministerul a fost informat încă la mijlocul lunii august că se epuizează rezerva de zahăr la fabrică și că nu s-a reușit să se rezolve la timp problema. „Am început luna august cu 300 tone de zahăr, suficient cât să nu bănuim vreo posibilă criză de zahăr, până la data de 12 august când am anunțat Ministerul că mai avem zahăr în stoc doar pentru o săptămână”, explică Ecaterina Cichina, lasând să se înțeleagă că Ministerul nu a reacționat.
Interese ascunse în spatele crizei
Experții economici au însă o altă părere, evidențiând și alte posibile explicații ale crizei de la „Bucuria”, nu însă înainte de a menționa că situația incertă precum și explicațiile confuze oferite de managerii fabricii alimentează unele presupuneri nu tocmai favorabile acestora. „Criza zahărului la „Bucuria” pare, mai degrabă, o consecință a unui management defectuos dacă nu există și un alt interes. Spre exemplu, se știe că acționarul majoritar al „Bucuria” este și proprietarul unor întreprinderi producătoare de produse de patiserie din Rusia. În acest caz, comportamentul lui vizavi de fabrica moldovenească ne-ar face să bănuim că el și-a propus să sugrume producătorul autohton pentru a importa produsele fabricate la celelalte unități. Acest lucru este posibil în condițiile în care costurile de producție sunt mai mici decât în Republica Moldova”, este de părere expertul economic Valentin Dolganiuc.
Trebuie să precizăm aici că „Trade House Valday”, care deține în prezent 66,45% din acțiunile SA „Bucuria”, a intrat în posesia pachetului majoritar prin intermediul companiei „AL SAQR S.Z.E”, un important producător de produse de patiserie, cu fabrici în țări ca Ucraina, Belgia și Emiratele Arabe Unite. De asemenea, nu trebuie uitat faptul, că „Bucuria” a fost în ultimii ani o întreprindere profitabilă în pofida crizei economice care a afectat majoritatea companiilor moldovenești. În acest context, atitudinea dubioasă a managementului SA „Bucuria” provoacă explicații precum cea menționată mai sus.
Există totuși deficit de zahăr care este acoperit din import
„Deficitul de zahăr cu care se confruntă astăzi Republica Moldova este, în mare parte, o consecință a exportului abuziv din primăvară anului curent, dar și a consumului mai mare de zahăr a producătorilor de vinuri, pentru că recolta precedentă de struguri a conținut mai puțin zahăr. A fost o greșeală de calcul, astfel că, pentru a acoperi deficitul de zahăr din septembrie, Moldova este nevoită să-l importe până la noua recoltă”, explică Alexandru Sliusari, președintele Uniunii Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect”. Pentru a acoperi dificitul de zahăr a fost acceptat o cota de import de 4.500 tone, care va fi adus din Federația Rusă.
125 mii tone de zahăr din noua recoltă
Conform estimărilor Uniunii Producătorilor Agricoli, anul acesta se așteaptă o recoltă bună de sfeclă de zahăr,de aproximativ 1 mil de tone. Din noua recoltă se vor produce aproximativ125 mii tone de zahăr. Consumul anula intern este de 80 mii tone, restul, aproximativ 45 mii tone, vor fi exportate.
|
Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii