Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii Procuraturii Anticorupție (PA) au inițiat un dosar penal de abuz în serviciu și escrocherie în proporții deosebit de mari în cazul grantului de 14 milioane câștigat prin intermediul Fondului Ecologic Naţional (FEN) de AO „Reciclare”, pentru reciclarea cioburilor de sticlă. Schema prin care banii au fost virați unui srl afiliat ong-ului a fost deconspirată de reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice la sfârșitul anului 2022, în investigația GĂURILE NEGRE DIN „FONDUL VERDE” AL STATULUI.
În anul 2021, Fondului Ecologic Naţional (FEN) a aprobat spre finanţare proiectul investiţional „Crearea soluțiilor durabile pentru reciclarea cioburilor de sticlă”, în sumă de 14 milioane de lei, beneficiar al căruia a fost desemnată AO Reciclare. Ulterior ong-ul a lansat anunțul de achiziționare a utilajului necesar. Acesta a fost publicat în data de 12 august 2021, iar perioada de clarificare a fost stabilită până pe 25 august.
Potențialii ofertanți au avut la dispoziție un timp restrâns pentru a depune dosarele. În cele 9 zile programate, doar SRL ”ABS” și-a pus pe masă oferta, care corespundea sută la sută cu criteriile de selectare impuse pentru achiziție. Trezește curiozitate faptul că prețul acestor bunuri (utilajul pentru curățarea și sortarea cioburilor de sticlă, containere/tomberoane pentru colectare selectivă a sticlei și două autovehicole pentru colectarea selectivă a deșeurilor de sticlă) a fost estimat la exact 13,981,100.00 de lei, sumă similară, bănuț în bănuț, cu cea din anunțul de participare plasat de AO „Reciclare”. Oferta a fost depusă pe 3 septembrie, iar pe 7 septembrie contractul a fost deja atribuit. Documentul de atribuire este semnat de președintele comisiei, Vadim Axentii, tot el administrator al asociației obștești „Reciclare”. Altfel spus, banii au fost pur și simplu mutați dintr-un buzunar în altul.
În condițiile lipsei unei concurențe, furnizorul, fiind unicul participant la licitație, a livrat către AO bunuri în sumă de 13,98 milioane lei. Bunurile procurate de către AO au fost procurate de către furnizor în anii precedenți, pentru acestea fiind calculată uzura în valoare totală de 3,66 milioane de lei. Astfel, valoarea contabilă rămasă a lor la momentul vânzării către AO a constituit 4,2 milioane de lei. Prin urmare, prețul de vânzare a bunurilor folosite anterior a fost majorat de către furnizor cu 9,78 milioane de lei sau de peste 2 ori decât valoarea rămasă contabilizată, și cu 6,1 milioane lei sau de 1,7 ori mai mare decât prețul de procurare al acestora efectuat de către furnizor în anii precedenți. Totodată, în raport se subliniază că atât utilajul pentru curățarea și sortarea cioburilor de sticlă, cât și autospecialele de colectare a deșeurilor sunt utilizate de către SRL, acesta fiind titular al autorizație de mediu de gestionare a deșeurilor de sticlă, care a fost eliberată pe 25 mai 2022, pentru o perioadă de cinci ani, cu trei luni înainte de anunțarea procedurii de achiziție.
Adresa srl-ului „ABS”, trecută și în contractul de atribuire, este strada Grădina Botanică, 9. Aceeași adresa juridică o are și Asociația Obștească „Reciclare”, iar această proximitate este încă un argument că între cele două entități există o colaborare strânsă.
Soliitat să comenteze situația, Serghei Balica, managerul SRL ABS, spune că activitatea de sortare și reciclare a deșeurilor e, de fapt, o muncă ingrată care, pe lângă satisfacția că aplici soluții durabile pentru protejarea mediului, nu aduce venituri. În schimb, criticile nu sunt o raritate.
„Eu am onoarea mea și activități care mă recomandă. Eu nu voi reacționa în niciun fel și nu voi contesta observațiile lor. Pe mine mă recomandă proiectele ecologice, care au efect. Eu am dezvoltat prioiecte care mi-au adus profit „zero”, dar au un impact pozitiv major, inestimabil asupra mediului”, a reacționat Balica.
De altă parte, procurorii anticorupție și ofițerii CNA declară că „atât membrii Asociației, cât și agentul economic contractat ar fi acționat în complicitate, urmărind un interes material comun, fapt materializat prin obținerea frauduloasă a proiectului investițional menționat”.
Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.
Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii