Mediu

Ion Ungureanu: La Chișinău are loc o resovietizare, de data aceasta fără tancuri

www.youtube.com

Chișinău, 27 iulilie

În ultimii opt ani, în care comuniștii au fost la putere a avut loc o resovietizare a Basarabiei ca nicăieri în fostul spațiu sovietic, o resovietizare intensă care a dus la crearea unor structuri absolut monstruoase. Comuniștii au reușit să înspăimânte lumea și să excludă ca termen pozitiv denumirea de ''român''. Lumea în Basarabia nu mai apelează la cuvântul ''român'' ca la o speranță, ca la un adevăr istoric, ca la o perspectivă istorică, pentru că a te declara ''român'' înseamnă a fi ,,dușman al statalității,,. Acum, la Chișinău, e un 1940, fără tancuri. Tancurile sunt la Tiraspol. Armata a 14-a se află în permanență pe teritoriul Republicii Molodva și nici un soldat român nu a trecut Prutul. Și, cu toate acestea, Rusia afirmă cu obrăznicie că România se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova. E culmea ipocriziei, dar toată lumea tace, tace și  Europa, declară Ion Ungureanu, om de cultură, actor și regizor, unul din pilonii culturii și simțirii românești din Basarabia, într-un interviu pentru Agerpres.

Dacă România poate fi învinuită de ceva, atunci de neamestec în treburile Republicii Moldova poate fi învinuită,  pentru că românii, care ar fi avut tot dreptul istoric, moral, ei trebuiau să fie aici prezenți, ca nimeni altul, în orice caz mai mult decât Rusia în republica moldovenească nistreană. Românii nu sunt prezenți, nu au fost prezenți, au reacționat foarte superficial. Și de aceea nu numai că suntem despărțiți de două maluri, dar malurile se îndepărtează și Prutul începe să devină mai larg decât un ocean, spune Ion Ungureanu, fost ministru al culturii în perioada 1990-1994, vicepreședinte al Fundației Culturale Române de la București (1995-2004/.

Trista perspectivă a Basarabiei este de a redeveni o gubernie sovietică a imperiului rus. Nici măcar republică, ci gubernie, pentru că republica ne dădea niște drepturi formale. Dacă vreți să știți ce se va întâmpla cu Basarabia, uitați-vă ce se întâmplă astăzi cu elementul românesc în Transnistria. Și o să vedeți ce-i așteaptă pe frații noștri moldoveni care-i votează pe comuniști. Lucrurile merg în această direcție, cu Europa alături, cu țara alături, cu legile democrației alături. Perspectivele sunt sumbre. Fulgerul, care a fost pregătit pentru Republica Moldova anul trecut, a fost direcționat spre Georgia. Ați văzut rezultatul. Acum e rândul nostru, vom fi reintroduși de facto și de jure în spațiul rusesc prin federalizarea Republicii Moldova, declară Ion Ungureanu.

Agerpres - D-le Ion Ungureanu, cum suportați sârma ghimpată de pe Prut care, iată, la atâția ani de la căderea URSS, nu a dispărut, ba, chiar, se pare că se ridică mai ceva decât Zidul Berlinului, despărțind în continuare românii de pe cele două maluri?
Ion Ungureanu -  Cum o suport? Cu greu, dar o suport. Și o să vă spun și de ce. Pentru că am avut premoniția instalării acestei sârme ghimpate încă de prin '92. Am și scris despre aceasta. Am vorbit în public. Îmi aduc aminte cum mi-au sărit atunci în cap ''ultrapatrioții'' noștri:'de ce nu cred în idealul nostru?'… Păi, un ideal trebuie apărat, dar noi ne-am lăsat pe tânjeală. Sunt mereu actuale cuvintele lui Titu Maiorescu: ''România a pierdut dreptul de a  comite greșeli nepedepsite''. Este un lucru care ne privește în permanență, cu toate că de atunci au trecut mulți ani. …. Da, într-adevăr zidul acesta de pe Prut, nu numai că nu a dispărut, dar e fortificat.

Agerpres – Cine poartă vina pentru că s-a ajuns în această situație?
Ion Ungureanu - Vina pentru ceea ce s-a întâmplat o poartă ambele maluri ale Prutului . Debarcarea primului ministru Mircea Druc a fost unul din cele mai clare semnale că ceva nu merge bine. Mi-aduc aminte cât de confuz era Frontul Popular chiar în clipa când se lua această decizie. El a fost de fapt trădat, de pe atunci, de la început. Și a fost trădat și de România. Se știe lucru acesta. S-a lucrat bine ca el să fie debarcat .Era un om incomod, o fi avut unele lipsuri, dar avea o calitate certă. Era un bun român și un bun român în situația aceea era, poate, cel mai important lucru. El a reușit să dea lucrurilor o altă direcție, așa cum primarul Chișinăului, Nicoale Costin, care a fost dat afară din Frontul Popular, a reușit printr-o decizie istorică să românizeze Chișinăul. D-voastră, când veniți la Chișinău, vedeți toate străzile, toate denumirile că sunt de parcă ați fi Acasă. Ei bine, acest lucru l-a făcut acest uimitor primar general care a fost Nicolae Costin. Și atunci te gândești pentru ce a fost el dat afară?. Iar apoi în scurt timp a fost iradiat și s-a prăpădit. …. La începutul anilor '90, noi, patrioții din Moldova, ne-am pus o anumită speranță în România, iar România, în mod total neașteptat, și-a pus și ea speranță în noi mai mult decât noi puteam rezolva. Și asta e o  dovadă în plus că România e prost informată. Dacă o și fi ajutat pe cineva, i-a ajutat pe cei care până la urmă s-au dovedit a fi niște profitori… .Iată de ce, dacă vorbim în linii mari, eu cred că România poate mai curând fi învinuită de neamestec în treburile Republicii Moldova,  deși  românii, în baza dreptului istoric, moral, ar fi trebuit să fie aici prezenți, ca nimeni altul. Ei nu au fost prezenți, au reacționat foarte superficial, iar scandalurile care urmează unul după altul, cu ambasada, cu consulatul, demonstrează că Basarabia nu este tratată cu seriozitate, că  în posturile cheie sunt puși oameni care ori nu cunosc esența problemei, ori, scuzați-mă, îi doare în cot. Pentru ei, ce ți-e Republica Moldova, ce ți-e Tanzania …e același lucru. E dureros să constați acest lucru , dar realitatea ne dovedește că acesta e adevărul. Și de aceea nu numai că suntem despărțiți de două maluri, dar malurile se îndepărtează în sufletele noastre și Prutul începe să devină mai larg decât un ocean.

Agerpres – Rusia își manifestă în ultima vreme tot mai deschis interesele în fosta ei sferă de influență. La ce să ne așteptăm din partea ei?
Ion Ungureanu - Rusia își manifestă interesele imperiale tot mai deschis și tot mai obraznic, aș adăuga eu, pentru acest spațiu, acest teritoriu, folosind un dublu standard, fie că este vorba de Republica Moldova sau de Georgia. Rusia nu i-a iertat Georgiei izgonirea bazelor ei militare și politica independentă, iar la prima ocazie a fost pedepsită. Ei se folosesc de cele mai mici greșeli, sunt foarte bine instruiți cum să procedeze, au mare practică ca orișice țară cu trecut imperial. Nenorocirea Rusiei este că ea nu poate uita că a fost imperiu, toate eforturile pe care le are este de a reveni la situația de imperiu. Am multe cunoștințe din intelectualitatea rusă care gândesc ca și mine și spun că actuala conducere e o năpastă pentru poporul rus.. Soljenițin spunea că ''Rusia n-a avut parte niciodată de conducători care să țină la poporul rus''. De aici toate nenorocirile pe capul acestui imperiu. O spun cu durere. Nu numai din cauza destinului nostru dramatic, ci și din cauza faptului că Rusia este nevoită să-și macine tot ce are mai de preț în aceste probleme inventate de către niște oameni care, în fond, n-au patrie, deși se declară ruși. Asta este toată nenorocirea. Și până nu o să înțelegem lucrul acesta, nu o să înțelegem multe lucruri care se întâmplă și cu noi, mai ales în țară. Pentru că atunci când am fost mai mult timp în țară, mi-am dat seama că, în mai multe privințe, noi ne asemănăm cu situația în care nimeresc adevărații ruși. Nu ei sunt cei care conduc Rusia. Și în România m-am convins. Deciziile nu le iau românii. Ceea ce m-a făcut să întreb: ''Noi,  suntem ocupați de ruși, dar, voi, în România de cine sunteți ocupați? De ce nu vă simțiți voi, la voi, stăpâni acasă? Cu ce speranță să ne unim cu voi, dacă dăm de aceeași înstrăinare pe care o simțim avându-i pe ruși alături în Basarabia. Voi pe cine aveți peste voi, de ce admiteți lucrul acesta?''. Și nu este vorba de puritate etnică. E vorba de mentalitate, de lucruri mult mai profunde de care s-a lovit încă Eminescu. De aici satirele lui, durerea lui pentru ce se întâmpla în țară după Unirea Principatelor. De aici prigonirea lui de anumiți reprezentanți ai acestei mentalități, pentru că ei sunt urmașii acelor ''stâlpi de cafenele''. Deci, mai nimic nu s-a schimbat….

Agerpres – Să revenim la Basarabia. Totuși, dle Ungureanu, alegerile de la 29 iulie sunt așteptate de mulți basarabeni cu o oarecare nădejede. D-voastră întrevedeți o cât de mică speranță?
Ion Ungureanu - Desigur, ca orice creștin, cred până la urmă în victoria binelui asupra răului, pentru că numai așa pot fi numite lucrurile în spațiul asta – o luptă aprigă dintre bine și rău. Dar, experiența, informațiile pe care le am mă fac să fiu foarte pesimist, pentru că noi, nu știu cum, fiind lăsați așa de izbeliște, abandonați fiind, așa cum am mai spus, un spațiu căzut din istorie, aici se poate întâmpla orice. Iată, timp de opt ani, cât au fost comuniștii la putere a avut loc o resovietizare a acestui spațiu. Această resovietizare intensă a dus la crearea unor structuri absolut monstruoase. De exemplu poliția, felul cum a acționat poliția la 7 aprilie, când a început să vâneze oameni pe străzi, peste tot, oameni care se aflau acolo absolut întâmplător. Mai mult, pentru cei arestați au creat acele coridoare ale execuțiilor, ca în timpul Gestapo-ului și asta o făceau polițiștii moldoveni împotriva moldovenilor cu o ură …de fiară. Noi, abia acum, ne-am dat seama ce au făcut din moldoveni această spălare a creierelor,  această prelucrare a cadrelor în școlile de poliție comuniste – i-au învățat să urască tot ceea ce este legat de propria lor națiune printr-un singur argument – ''ei vor unirea cu România''. Îmi aduc aminte cum acționa miliția  sovietică în '89, ' 90, '91, care  nu era atât de numeroasă ca poliția de astăzi. Majoritatea poliției acum este formată din moldoveni, pe când în '89, '90 procentul moldovenilor era mai scăzut. Paradoxal, comportamentul era atunci mai civilizat. Îmi aduc aminte în '89, '90, la Marea Adunare Națională , miliția de atunci dansa împreună cu manifestanții, cu cei care ieșiseră să-și ceară dreptul la suveranitate, independență, atunci când cânta faimoasa orchestră a lui Botgros….Iar astăzi am văzut o vânătoare sălbatică pe străzile Chișinăului împotriva acestui tineret care a ieșit să-și ceară dreptul la un viitor liber. Am văzut tineri care erau bătuți cu bestialitate. De unde au preluat asemenea practici? Pentru că ele nu puteau fi improvizate, ele au fost pregătite din timp, pentru a-i  pedepsi pe cei care au altă opinie. Abia acum ne dăm seama că ceea ce întâmplă cu această conducere nu-i glumă. Plus de asta, de ce spun că sunt foarte pesimist. Pentru că, pe lângă această poliție monstruoasă, a fost creată o judecătorie surdă cu o procuratură aservită total puterii. Comuniștii ne-au demonstrat încă o dată că pot face cu oamenii tot ce doresc și că prin propaganda lor le pot schimb până și ființa națională. La cheremul puterii sunt toate televiziunile, cele de stat și cele private, nu există nici o televiziune care să reprezinte interesele populației autohtone majoritare. Nici una!. Ca și în privința posturilor de radio, în afară doar de unul, modesta Vocea Basarabiei, dar și acesta emite pe undă restrânsă și pe bandă estică. Nici un ziar românesc nu veți găsi la Chișinău. În schimb, majoritatea ziarelor rusești sunt liber difuzate la Chișinău și în restul teritoriului, fiind retipărite la aceeași oră cu apariția lor la Moscova. Armata a 14-a se află în permanență pe teritoriul Republicii Moldova, deși Rusia încă din 1999 și-a luat angajamentul să se retragă împreună cu tot armamentul. Și, desigur, nici un soldat român nu a trecut Prutul. Cu toate acestea, Rusia afirmă cu obrăznicie că România se amestecă în treburile interne ale Republicii Moldova. E culmea ipocriziei, dar toată lumea tace, tace și Europa. E de înțeles când mașina propagandistică poate dezinforma populația autohtonă ajunsă la disperare și o poate manipula cum vrea. Dar când un continent luminat se face a nu vedea ce se întâmplă de-adevăratelea în Republica Moldova, e un lucru de neînțeles, ca să nu spunem mai mult….Deci, ce au reușit comuniștii să facă în acești opt ani de majoritate parlamentară? Au reușit să înspăimânte lumea și să excludă ca termen pozitiv denumirea de român. Lumea în Basarabia nu mai apelează la cuvântul ''român'' ca la o speranță, ca la un adevăr istoric, ca la o perspectivă istorică pentru că a te declara ''român'' înseamnă a te declara ,,dușman al statalității,, , mai rău ca pe timpul sovietic, când toată propaganda era făcută contra regimului burghezo-moșieresc român…. Iată ce experiențe se fac chiar în centrul Europei. și Europa stă și doarme și se duce cu plăcere în beciurile de la Cricovo și moldovenii fac cele mai bune vinuri…De aceea , v-am spus că am o presimțire foarte sumbră, pentru că toată propaganda de stat lucrează pentru infiltrarea, propagarea acestor invective, acestor atacuri împotriva a tot ceea ce e românesc, a tot ceea ce e adevăr istoric. În fond, e un 1940, fără tancuri. Tancurile sunt la Tiraspol. Iar în Basarabia, e un 1940,  când a venit aici puterea sovietică și când a izgonit tot ceea ce era românesc. Ce vreți.. dacă Biserica promoscovită a fost pusă în slujba acestor scopuri imperiale, dacă preoții de pe amvon declară în fața enoriașilor că, dacă nu votați cu comuniștii, nu aveți ce căuta în Biserică. Lucruri inimaginabile …. Și România doarme și se teme, nu cumva să fie învinuită de amestec…. Și totuși există un amestec. Unul salvator. În treburile interne ale Republicii Moldova, în permanență se amestecă cel mai mare român Mihai Eminescu, se amestecă Vasile Alecsandri, cel care a spus 'Hai să dăm mână cu mână/ Cei cu inima română'. Toți acești mari români, atâta timp cât îi avem, se vor amestecă în treburile interne ale străinilor care vor să ne mai fure o dată acest pământ. Atâta timp cât îi mai avem pe ei, va exista amestec al României profunde, dar nu amestecul clasei politice, care, dacă uneori face ceva, face mai mult gălăgie decât treabă.

Agerpres – Ați spus mai devreme că Basarabia este un spațiu căzut din istorie. Care ar fi șansa acestui teritoriu de a reintra in istorie?
Ion Ungureanu – Care este șansa? Cum să vă spun …Timp de 100 și ceva de ani, Basarabia a trecut de vreo șase ori  dintr-o mână în alta. Și lucrul acesta nu putea să nu lase o amprentă chiar la nivelul codului genetic. Deci, basarabeanul nu mai are încredere în nimeni , nu mai are încredere în români..În ruși, poate, are mai multă încredere, pentru că e o putere mare . El nu înțelege însă ce-i cu România, care deși a intrat în Uniunea Europeană și pentru prima dată în istorie este protejată, nu dă dovadă de o schimbare calitativă în atitudinea ei față de Basarabia. Probabil că nici țara nu a conștientizat bine lucrul acesta. Nu știu cât timp îi va trebui țării să înțeleagă că trebuie să-i dispară frica….   Eu cred  că, în clipa în care România s-ar regăsi pe sine, noi am simți lucrul acesta. 

Agerpres – și, totuși, dle Ion Ungureanu, care este  perspectiva apropiată pentru Basarabia?
Ion Ungureanu – Am mai spus-o și o repet – de a redeveni o gubernie sovietică a imperiului rus. Nu republică, ci gubernie, pentru că republica ne dădea niște drepturi formale. Dacă vreți să știți ce se va întâmpla cu Basarabia, uitați-vă ce se întâmplă astăzi cu elementul românesc în Transnistria. Și o să vedeți ce-i așteaptă pe frații noștri moldoveni care-i votează pe comuniști. Lucrurile merg în această direcție, cu Europa alături, cu țara alături, cu legile democrației alături. Am spus de Anul Nou, răspunzând la o întrebare, că perspectivele sunt sumbre. Fulgerul, care a fost pregătit pentru Republica Moldova anul trecut, a fost direcționat spre Georgia. Ați văzut rezultatul. Acum e rândul nostru, vom fi reintroduși de facto și de jure în spațiul rusesc prin federalizarea Republicii Moldova. Ce înseamnă federalizarea Republicii Moldova?. În primul rând introducerea limbii ruse ca limbă de stat, lichidarea și schimbarea însemnelor de stat - a imnului, drapelului, stemei -, revenirea la alfabetul rusesc. Înseamnă că noi punem semnătura și legitimăm pactul Ribbentrop-Molotov. În sfârșit, de-adevăratelea, abia acum când va fi federalizată Republica Moldova cu Transnistria, abia acum va fi confirmată juridic justețea acestui pact criminal. Și scopul acesta va fi dus la capăt de către ruși pentru că ei, dacă au un scop, îl ating. Asta ne dovedește istoria…….. Și, totuși, în pofida tuturor greutăților, sper că până la urmă lucrurile se vor lămuri, pentru că există Dumnezeu. Dar e trist că, până se vor lămuri, trece viața noastră, trece viața unor întregi generații și te doare inima. Pentru că mulți trăiesc cu visul regăsirii și el nu se realizează și în momentul în care el nu se realizează te simți hoțit, te simți prădat, neîmplinit, abandonat cum sunt copiii de la un orfelinat. Asta e starea noastră permanentă. AGERPRES

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii