Mediu

Regimul Voronin și „dușmanii de clasă”

deschide.md

În ultimii cinci ani, Gospodăria țărănească „Gârlea Andrei”  a fost controlată de peste 50 ori de organele de drept, fiscale și altele care au drept de control. Conducătorul gospodăriei, Andrei Gârlea a fost cercetat în 4 dosare penale, iar pentru a-și face dreptate și a-și apăra onoarea și reputația a fost nevoit să inițieze alte 10 procese de judecată, 7 dintre care le-a câștigat. În procesele de judecată, omul de afaceri a irosit peste 100 zile de muncă.  Exemplul lui Gârlea nu este singurul de acest fel. În ultimii ani autoritățile au hărțuit sute de antreprenori, unii dintre care au fost nevoiți să renunțe la afacerile lor.    

 

Gârlea Andrei

După 2003 Gospodăria țărănească „Gârlea Andrei P.” și-a exitins activitățile pe o suprafață de 3000 de hectare, devenind cea mai mare gospodărie agricolă din regiunea Orhei. Majoritatea suprafețelor lucrate sunt arendate de la țărani din unsprezece localități (7 primării) ale raionului Rezina. Deși toate satele sunt situate în zona orașului Rezina, distanța dintre hotarul de nord și cel de sud ale gospodăriei constituie 55 km. Gț „Gârlea Andrei P.” dispune de o stațiune tehnologică de mașini și tractoare modernă, una din primele stațiuni de acest tip din republică.

 

Cu toate acestea,  în ultimii cinci ani, Gț „Gârlea Andrei” și patronul ei au fost obiectul a peste 50 de controale efectuate de Inspectoratul Fiscal, Poliție, Procuratură, Inspecția Muncii, CCCEC, Inspecția ecologică și alte organe de control, majoritatea fiind desfășurate la comanda autorităților raionale și centrale. În acești ani, Andrei Gârlea, a fost nevoită să umble prin procese interminabile, pentru a se îndreptăți și a-și apăra onoarea și demnitatea. El a calculat că pierdut  în instanțele de judecată și cele de control pentru a clarifica lucurile – peste o sută de zile. „Toate acestea  s-au răsfrâns negativ, în primul rând, asupra reputației mele, ori umblatul prin judecăți la noi este considerat un lucru rușinos. Dar cum altfel puteam să mă apar de asaltul masiv și bine dirijat al structurilor și demnitarilor de stat, decât utilizând Legea?” întreabă ritoric Andrei Gârlea.

Mai  multe probleme decăt devidente 

Andrei Gârlea crede că toate acestea sunt legate de faptul că  a refuzat să adere la Partidul de Guvernământ și că a intrat în politică d epartea unei formațiuni de opoziție. Deși este o fire activă, care nu se oprește la succesele obținute, Andrei Gârlea nu a obținut dividende din activitatea sa politică. În schimb problemele s-au ținut lanț.

Un agricultor din raionul Rezina le spunea demnitarilor la o adunare: „Dacă nu puteți sau nu vreți să ajutați țăranul, vă rugăm măcar să nu-i încurcați să lucreze”. Aceeași rugăminte a adresat-o în repetate rânduri autorităților locale și centrale și Andrei Gârlea. Orice încercare a lui de a dezvolta gospodăria și diversifica genurile de activitate era pe loc blocată, cum numai lucrurile ajungeau la urechea autorităților. În perioada 2001-2009,  în cadrul cooperativelor fondate cu concursul guvernării, în țară au fost inaugurate, cu mare pompă și participarea primelor persoane, mai multe stațiuni de mașini și tractoare. Inaugurarea stațiunei tehnologice private din cadrul Gț”Gârlea Andrei P.” a decurs destul de modest. A doua zi, stațiunea a fost asaltată de un grup de polițiști înarmați și camuflați, care, prezentând o ordonanță a procurorului de Telenești (!?), au făcut  percheziție timp de câteva ore. Toate s-au petrecut în fața lucrătorilor și a sătenilor adunați ca la spectacol. În final, polițiștii au plecat, spunând că este în ordine.

Calvarul lui Manole

În 2003, Gârlea, având acordul Consiliului comunal Sârcova, a demarat construcâia unui iaz, care urma să fie utilizat la irigarea culturilor. La scurt timp însă a fost nevoit să renunțe la idee: președinte raionului, Valeriu Ciorici personal a  „solicitat” Consiliul comunal Sârcova să-și abroge decizia despre reparizarea lotului pentru iaz, făcând trimitere la o plângere a cetățenilor s. Piscărești.

La fel s-a întâmplat și la țareuca, unde A.Gârlea a solicitat în arendă pe 30 de ani terenul unde cândva fusese iaz, cu scopul de a-l restabili, oferind în schimb orice alt teren cu aceeași suprafață. De data aceasta cererea nici nu a ajuns la consiliul comunal. Primarul i-a răspuns că a pus cererea în discuție la adunarea cetățenilor și oamenii „au fost împotrivă”.

și într-un caz, și în altul am discutat cu mai mulți locuitori ai comunelor respective, care spun satele au nevoie de iazuri și că aveau de câștigat dacă intențiile lui Gârlea se realizau.

O istorie similară s-a întâmplat și la Păpăuți, unde A.Gârlea plantase câteva sute de hectare cu lăvănțică și trebuia să instaleze o linie de prelucrare a acestei culturi. Era vorba de un lot doar de 0,5 ha și în cererea către Consiliul local Păpăuți A.Gârlea menționa că vrea să arendeze terenul pe 30 de ani, că linia dată este mobilă și va lucra în acest teritoriu doar 60 de zile în an și că se angajează să respecte în totul legislația în vigoare. Și această cerere, după cum se menționează într-un răspuns semnat de președintele raionului Valeriu Ciorici, a fost respinsă de „adunarea generală a satului Păpăuți” pe motiv că „locul indicat în cerere se află în zona de protecție a iazului și a izvorului” și face parte „din pășunile satului”.

Petiții retrimise la cei reclamați

A.Gârlea a apelat la ajutorul Ministerului Agriculturii, Guvernului, în persoana prim-ministrului Vasile Tarlev, președintelui Vladimir Voronin, demonstrându-le că realizarea intențiilor sale înseamnă noi locuri de muncă, salarii solide, defalcări suplimentare în buget etc. Însă toate petițiile trimise înapoi în raion, acelor structuri pe care le reclama omul de afaceri.

Drept o mostră clasică de hărțuire morală și materială poate servi maratonul judiciar dintre Gț”Gârlea Andrei P.” și primăria Păpăuți, care, în opinia lui A.Gârlea a fost orchestrat tot de conducerea raionului.

Prin 2004 primarul de Păpăuți, Leonid Balan, a trimis plângeri prin diferite structuri precum că Gț ”Gârlea Andrei” se eschivează de la plătirea impozitelor și că ar datora pentru anii 2000-2003   bugetului local 357 mii lei. Mai întâi în joc a fost implicat Inspectoratul Fiscal de Stat Rezina. După câteva controale, Fiscul a stabilit că demersurile primarului de Păpăuți nu sunt întemeiate,  gospodăria respectându-și obligațiunile fiscale. Atunci primarul de Păpăuți, sesizat  Ministerul Finanțelor, care, efectuând o verificare, a ajuns la aceași concluzie: că nu sunt încălcări. Dar controaleel nu se termină aici. Președintele raionului califică  controalele fiscului  drept superficiele și insistă ca ministul Finanțelor Mihail Pop să numească „ o comisie care va efectua un control fiscal minuțios privind corectitudinea calculării și achitării impozitului funciar pe perioada anilor 2000-2003 de către  Gț”Gârlea Andrei”.

Ministrul trimite la Gț”Gârlea Andrei P.”încă o echipă de controlori, care, întrun final constată că în perioada 2001-2004 gospodăriei dat i s-a calculat un impozit funciar mai mare decât cel real și astfel la Gț”Gârlea Andrei”, de fapt, a plătit primăriei 16426, 01 lei mai mult decât se cuvenea.

Controale peste controale

Înfrângerea i-a întărtat și mai mult pe cei cu interesul. Peste câteva zile după ce a primit răspunsul de la ministrul Finanțelor,  primarul de Păpăuți, inițiază o acțiune în judecată împotriva Gț”Gârlea Andrei” pe motiv că aceasta ar fi ocupat ilegal 7 hecatre de pășuni pentru care n-a plătit impozit, prejudiciind bugetul cu 42 847  lei. Cazul a fost examinat în toate instanțele judiciare care au calificat cererea primarului de Păpăuți drept neîntemeiată.

În ziua când Leonid Balan l-a chemat în judecată pe Andrei Gârlea, procurorul raionului Rezina Oleg Vereteno a ticluit pe numele acestuia o sesizare în care, motivând că terenurile arendate de Gț”Gârlea Andrei” nu sunt lucrate preponderent de membrii gospodăriei, îi cerea respectivului ca întro lună  „să reorganizeze sau să lhchideze întreprinderea”.

Cei care au fost implicați în reorganizarea sau lichidarea unei întreprinderi știu că în condițiile R.Moldova acest proces durează luni și chiar ani. A cere reorganizarea sau lichidarea unei gospodării în spatele căreia stau câteva mii de arendatori, zeci de angajați permanenți, o mulțime de contracte, unele în valoare de milioane de lei, și asta numai de dragul unor ambiții și interese. Până la urmă, Andrei Gârlea a ieșit cu succes și din această istorie, ca de altfel, și din multe altele.

„După un an de aștepatre am dat, totuși, ministerul în judecată”

De mai multe ori, pomenindu-se asediat din toate părțile, A.Gârlea încerca să găsească ajutor la structurile și demnitarii din conducerea țării. „În situații neformale aceștea îmi promiteau toată susținerea. Dar după ce discutam la concret și aflau cine, de fapt, stă în spatele problemelor mele, dânșii, cu privirile ațântite undeva în gol, mă sfătuiau, dacă vreau să fie totul bine, să trec în tabăra partidului de guvernământ, ori să mă las de politică și să mă ocup doar cu agricultura. Aceste sfaturi le-am auzit și la Guvern, și la Procuratura Generală, și la Ministerul Agriculturii”, afirmă Andrei.    Uneori lucrurile ajungeau până la niște situații ridicole. În februarie 2007 Gț”Gârlea Andrei” a procurat de peste hotare un agregat modern de lucrare a solului. Conform Regulamentului privind modul de utilizare a mijloacelor fondului pentru subvenționarea producătorilor agricoli, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare urma să-i restituie TVA în sumă de 164471 lei. Administrația gospodăriei a prezentat actele necesare Direcției raionale Agricultură, care le-a expediat după competență Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare. Peste jumătate de an, A.Gârlea a fost informat că cererea de compensare a TVA a fost respinsă de Comisia Republicană. La toate încercările de a rezolva problema pe cale amiabilă primea unul și acelaș răspuns: lasă-te politică și vino cu noi. Atunci a acționat ministerul în judecată. „Mă gândeam că nu-i bine să mă judec cu ministerul nostru, care are misiunea să apere interesele agricultorilor, dar după o așteptare de aproape un an l-am reclamat”. A obținut câștig de cuză, instanța calificând drept ilegale acțiunile ministerului.Drept urmare conturile ministerului au fost blocate până când nu i s-au restituit omuuli de afaceri datoriile, dar și cheltuielile de judecată. „În oricare altă țară un asemenea caz ar fi condus la demiterea  ministrului și altor funcționari, pentru încălcarea legii. La no, însă, nu s-a întâmplat nimic”, spune Adrei Gârlea.

În alt caz trei ani a trebuit să umble prin judecăți ca să-și întoarcă banii pentru o cantitate impunătoare de grâu vândută statului la indicația prefectului județului Orhei.

Dosare la comandă

Un timp Andrei Gârlea era încrezut că toate problemele lui au la bază divergențele cu demnitarii din conducerea raionului și că organele centrale, dacă ar fi informate corect despre abuzurile și fărădelegile ce se comit în raionul Rezina, numaidecât i-ar face dreptate. De câteva ori s-a plâns de ceea ce se întâmplă Procurorului General, Ministrului Agriculturii și Industriei Alimentare, Prim-ministrului Vasile Tarlev. Văzând că situația nu se schimbă, vre-o doi ani a tot încercat să nimerească în audiență la președintele Vladimir Voronin. Prietenii și colegii încercau să-l convingă că speranțele lui sunt absolut iluzorii, or, dânsul a devenit un element străin pentru întreg regimul Voronin. Dar, îndărătnic și perseverent cum este, A.Gârlea a nimerit, totuși, în audiență la președintele Voronin. S-a prezentat înarmat cu o mulțime de documente demonstrându-i șefului statului ce se întâmplă cu un om care vrea și poate să facă multe lucruri bune în sectorul agrar, dar nu reușește pentru că anumite structuri și demnitari îi pun în bețe în roate. După acestă întâlnire problemele omului de afaceri s-au înmulțit. Dovadă sunt mai multe documente oficiale în posesia cărora am reușit să intrăm. În decembrie 2005, secretarul Consiliului Suprem de Securitate, Ion Morei, în cere procurorului general, printro scrisoare oficială „să ia măsuri cu gospodăria țărănească”. Iată conținutul scrisorii  „În audiența Președintelui Republici Moldova a fost primit cetățeanul Andrei Gârlea, conducătorul Gospodăroei țărănești „Gârlea Andrei Pavel” din s. Păpăuți, raionul Rezina. În cadrul studierii activității întreprinderii, s-a constatat că acesta folosește samovolnic mai multe terenuri de pământ ce aparțin deținătorilor de cote. În conformitate cu indicația șefului Statului, Rog să dispuneți examinarea legalității activității întreprinderii, fiind soluționată chestiunea tragerii la răspundere penală pentru samovolnicie. Despre măsurile întreprinse informați către 15.01.2006”.

Drept urmare, Procuratura Rezina a intentat împotriva Gț”Gârlea Andrei” două dosare penale. Ulterior, în procesele de jduecată, Gârlea a obținut câștig de cauză.

Armata lui Papuc intimida oamnii de afaceri

Pe urmele lui Andrei Gârlea a fost pus și forțele Poliției. Despre acesta vorbește un document secretizat, trimis, al 15 martie 2006, Premirului Tarlev de către ministrul de interne Gheorghe Papuc. Acesta îl inform pe premier că „în rezultatul măsurilor operative de investigații, orientate la stabilirea persoanelor, ce au participat activ la mitingul de protest, organizat de către alianța „Moldova Noastră” la 12 martie curent în municipiul Chișinău s-a stabilit, că unul din participanții ce a luat cuvânt este cetățeanul Cîrlea Andrei Pavel, care sub o formă brutală a dat criticii politica actualului guvern, lansând lozinci împotriva conducerii de vârf a țării.Astfel s-a constat, că cetățeanul Gîrlea Andrei Pavel, este născut la 11 iulie 1954 în satul Climăuții de Jos, raionul șoldănești, domiciliat actualmente în orașul Rezina, str.1 Mai 11, aprtamentul 48. La moment Andrei Gârlea este manager și fondator a trei firme...”(vezi documentul).  Acest document i-a devenit cunoscut omului de faceri abia nu demult. După ce l-a citit, spune el, a înțeles de unde i se trag lui, și familiei sale mai multe neplăceri. Asta explică întrun fel sau altul percheziția făcută la un miez-de noapte la fica sa în Chișinău, eliberarea din funcția de director al filialei Rezina a SRL „Orhei-Gaz” a fratelui său Victor Gârlea, și nerepunerea lui în funcție, în pofida faptului că există o decizie a instanței favorabilă lui. La fel, se explică și faptul că  în timp ce toate gospodăriile din raion au primit subvențiile ce li se cuvenea,  Gț”Gârlea Andrei” - nu le-a putu obține pe unele nici prin judecată...

și acum ex-guvenanții continuă să le vorbească oamenilor de de la diferite tribune despre democrație, necesitatea susținerii producătorilor autohtoni și a investitorilor stăini, despre respectarea drepturilor omului. Și oricât ar fi de straniu, multă lume, crede acestor vorbe.

Investigația a fost realizată în cadrul Campaniei „Jurnaliștii împotriva Corupției”  desfășurată cu suportul National Endowment for Democracy

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii