Sănătate

Copiii născuți de la violatori: cine îi iubește? sau sindromul

www.updown.ro

Fiecare a 11-a femeie care a fost traficată revine acasă însărcinată sau cu un copil născut de la unul din ”clienți”. Soarta acestor copii, de cele mai dese ori, este tragică: mamele nu le pot oferi dragostea lor și uneori îi detestă. Fenomenul a fost numit simbolic de către psihologi ”sindromul mamei moarte”.

Ca să scape de calvar a ales să plece în Turcia

Pentru Valentina, o tânără de 22 de ani, fetița sa, Ameli, este cea mai mare comoară. Tatăl copilei este unul dintre zecile de clienți pe care îi avea într-un bordel din Dubai, unde a fost forțată să se prostituieze. Bineînțeles că nu își dă seama care. Orfană de ambii părinți, la numai 16 ani, Valentina a fost traficată în Turcia. Nu avea atunci nici măcar adeverință de naștere. La școală a mers  numai datorită unei vecine, care era profesoară și a insistat să fie școlarizată. Valentina spune că părinții ei nu munceau nicăieri, iar când găseau de lucru, ”luau plata în rachiu”. La 14 ani a fost nevoită să lase școala ca să muncească. Tot ce câștiga chieltuia pentru tratamentul tatălui. După ce părinții au murit, Valentina a ajuns pe drumuri. Fratele său mai mare și concubina lui o alungau mereu de la casă. Zile întregi nu avea ce să mănânce, iar seara trebuia să caute adăpost. Asistentul social din sat, profesorii de la școală și primăria nu au reacționat în nicun fel la tragedia unui copil impus să înfrunte viața pe cont propriu. Așa că propunerea unei cunoștințe de a pleca peste hotare la muncă i s-a părut o salvare. În câteva zile i-au fost perfectate actele, i s-au cumpărat niște hăinuțe, și,  în scurt timp, a ajuns în Turcia.

„Când mi-au spus cu ce trebuie să mă ocup, am fost șocată, până atunci nici măcar nu mă sărutasem. Pentru că am refuzat, am fost bătută tare și am stat la pat o săptămână. Noua mea stăpână i-a cerut celei care m-a vândut să-i dea banii înapoi, iar vânzătoarea i-a spus să mă ucidă dacă vrea, că nu-i pasă de mine”, își deapănă povestea Valentina.

Nu a avut de ales.  Din această experiență s-a ales cu un avort. „Multe din fetele nou-venite nu știau că și din astfel de relații pot rămâne însărcinate, nimeni nu le spunea că ar trebui să se protejeze, nu li se dădeau prezervative. Așa că multe rămâneau însărcinate. De fapt, dacă reușeai să păstrezi sarcina în așa fel ca nimeni să nu observe, aveai șansa să ajungi înapoi acasă. Cele  „cuminți” erau duse la medic ca să li se facă avort, iar celelate erau trimise acasă fără niciun ban. Practic erau aruncate în stradă. Unele nășteau chiar acolo în Turcia și nu știau ce se întâmplă mai târziu cu copiii lor. Cele mai rebele erau drogate și impuse să „lucreze”, își amintește Valentina. Până la urmă ea a reușit să fugă, a făcut un avort. La scurt timp însă a ajuns din nou în trafic, de data aceasta a fost vândută în Emiratele Arabe Unite.

A făcut trotuarul până în luna a șaptea de sarcină

„Veți râde de mine, dar la acel moment nu știam că prostituția se mai practică și în alte țări, nu doar în Turcia. Pentru că nu aveam de lucru aici, în țară, am acceptat propunerea de a mă angaja chelneriță, dar fusesem din nou înșelată. Umilință, tratamente rele și zeci de clienți pe care trebuia să-i deservesc”. Valentina spune că atunci când și-a dat seama că este însărcinată, a cuprins-o un sentiment ambiguu, pe de o parte – fericire, iar pe de alta – frică. A decis să păstreze copilul.  Pentru că nu avea de ales a trebuit să muncească până în luna  șaptea, tăinuind sarcina cât putea. Nu se gândea că i-ar putea dăuna copilului, trebuia să-i dea stăpânului o anumită taxă în fiecare zi, în caz contrar, risca să fie bătută. În una din zile s-a hotărât să fugă, adăpostindu-se  la un centru comercial, în cafenele și baruri. Nu se îndura să-și cumpere niciun pahar de apă, economisind puținii bani pe care a reușit să-i pună de-o parte. Din voia întâmplării, a făcut cunoștință cu trei compatrioate care au ajutat-o să revină acasă. Acum Valentina se află la un centru maternal, și va sta aici împreună cu fetița sa încă câteva luni, după care va trebui să se descurce cum poate. Greutățile însă nu o mai sperie, acum viața ei are sens, spune tânăra.

Obligate să facă sex neprotejat

«Proxeneții contabilizează activitățile prostituatelor în funcție de numărul de prezervative pe care acestea le utilizează. Adesea, prezervativul folosit în timpul unui act sexual se rupea, iar fata  folosea unul nou, iar pentru asta  proxenetul o agresa fizic și psihic, suspectând că fata încearcă să ascundă sume de bani provenite din practicarea prostituției», se arată într-un raport al Organizatiei «La strada».

Din această cauză, pentru a nu fi mutilate, tinerele practicau sexul neprotejat, cu riscul de a se infecta de boli venerice sau de a rămâne însărcinată. Multe dintre femeile traficate au întrerupt sarcina, iar altele, minore, fără o minimă educație sexuală, constatau târziu că sunt însărcinate, când nu se mai putea face nimic. Potrivit datelor Centrului «La strada»,  fiecare a 12-a minoră traficată a rămas gravidă.  În cazul femeilor adulte, 60 la sută nu aveau dreptul sau posibilitatea să folosească o metodă anticoncepțională sau prezervativul. Fiecare a 11-a femeie traficată a rămas gravidă, iar fiecare a treia a păstrat sarcina până la reîntoarcerea în țară.

La Căușeni funcționează un centru de susținere a tinerilor, care acordă asistență și tinerelor revenite din trafic. Tatiana Osadce, directorul centrului, spune că majoritatea fetelor care nimeresc în robie sunt orfane sau provin din familii nu tocmai fericite. Fiecare a treia femeie care ajunge la Centrul din Căușeni este absolventă a unui internat. În total, aici au fost asistate 36 de femei revenite din trafic. Tinerele beneficiază de asistență pe o perioadă de maxim șase luni, timp în care învață să aibă grijă de copil și să gestioneze bugetul mic pe care îl primesc din partea donatorilor.  Tatiana Osadce spune că, dincolo de problemele emoționale, femeile care revin însărcinate au dificultăți materiale elementare. Având copii foarte mici ele nu se pot angaja, iar indemnizațiile pe care le plătește statul  - 250 de lei lunar - nu acoperă cheltuielile de întreținere. Pentru că nu reușesc să se descurce, unele tinere nimeresc repetat în trafic.

Fără familie și fără copil

Chiar și scăpate din trafic, multe femei au de înfruntat, revenite acasă, ostilitatea familiei. O tânără din Cahul a fost traficată după ce a decis împreună cu soțul să plece la muncă peste hotare. A revenit acasă însărcinată. După ce fusese exploatată cu cruzime și impusă să muncească uneori câte 20 de ore pe zi, a crezut că chinurile ei se vor sfârși odată ajunsă acasă. Spera că va reuși să-și convingă soțul să păstreze copilul, mai ales că nu aveau propriii copii. În lunile de sarcină își pregătise și argumente, dar... familia a primit-o cu scandal și injurii. După câteva zile i-au spus că o iartă, cu o singură condiție – să nască copilul și să-l abandoneze. Deși femeia era gata să-l păstreze și să-l crească, tânăra a cedat ofensivei rudelor. Și-a lăsat copilul la maternitate, iar la câteva luni soțul a alungat-o din casă. Așa a rămas și fără copil și fără soț. A încercat să-și recupereze copilul, dar micuțul fusese deja înfiat de o altă familie.

Există și cazuri fericite

Există și cazuri, extrem de puține, e drept, când apropiații femeilor le acceptă chiar și cu copii. Unul dintre acestea s-a întâmplat în sudul Moldovei. O tânără femeie a plecat să muncească în Turcia la scurt timp după ce s-a căsătorit. Împreună cu soțul, visau la o locuință proprie. În loc de salariul pe care li l-au promis „angajatorii”, femeia a fost forțată să se protitueze. A revenit acasă cu un copil în brațe, pe care era decisă să-l crească de una singură. Dar povestea a avut un final fericit. Soții și-au reunit destinele și acum cresc împreună copilul. Mai mult, au luptat prin instanțe și au reușit să obțină prejudicii morale într-un proces împotriva traficanților.

Mama-moartă - de fapt, vie

Femeile care decid să nu-și abandoneze copiii născuți în urma unui viol sau din traficul cu oameni au nevoie de consiliere psihologică, spun specialiștii.  Ele trebuie ajutate să-și dezvolte instinctul matern. „La femeia care trece printr-o traumă majoră, cum ar fi traficul de ființe umane și exploatarea ei crudă, apare așa-numitul complex al mamei-moarte, care se dezvoltă și constă în moartea psihologică a omului. Aceasta înseamnă că deși fizic ea este vie,  psihologic este un om lipsit de sentimente, emoții, nu are capacitatea de a primi lumea așa cum este ea”, spune psihologul Lilia Gorceag. Potrivit ei, problemele psihologice ale mamei se răsfrâng asupra copilului. „Copilul se vede vinovat de faptul că mama nu-l iubește, el crede că este nedemn de iubirea ei, că nu-i destul de inteligent și frumos și el își asumă responsabilitatea pentru ceea ce se întâmplă în relația lui cu mama. El înțelege că ea fizic există, dar psihologic este moartă, nu este alături de el. Și copilul în subconștient parcă o omoară, o neglijează și în același timp, vrea să refacă această relație cu ea”, mai spune psihologul. Traficul îi afectează astfel și pe copiii rămași acasă. Numai anul trecut Centrul de Asistență a Victimelor traficului de Ființe Umane din Chișinău a monitorizat peste 140 de copii ai căror mame au fost traficate.

Potrivit Conventiei Europene a Drepturilor Omului, ținerea în sclavie și munca forțată sunt forme grave de încalcare a drepturilor omului.

Art. 4 al CEDO:“Nimeni nu poate fi ținut în sclavie sau în condiții de aservire”

Art. 5. al CEDO: “Orice persoană are dreptul la libertate și la siguranță. Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa.”
De asemenea, din anul 2005 în Republica Moldova este în vigoare Legea cu privire la prevenirea și combaterea traficului de ființe umane, care prevede un șir de acțiuni ale instituțiilor de stat în vederea protejării victimelor traficului cu oameni.

Persoanele care au devenit victime ale traficului de ființe umane, care se simt discriminate după revenirea din trafic și necesită asistență pot apela la următoarele organizații: 
Centrul «La strada» - 0800 77777 sau 23 33 09
Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) - 22 23-29-40; 23-29-41
Centrul de combatere a traficului de ființe umane din cadrul MAI - 25-49-98

Nicio structură de stat sau organizație neguvernamentală nu cunoaște numărul real al femeilor care au născut copii din trafic. Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei admite că există multe victime ale traficului cu oameni care se feresc să ceară ajutor de la instituțiile de stat. Potrivit datelor Ministerului, în ultimii ani au fost asistate 140 de femei însărcinate, dintre care 76 au ales să avorteze, iar  60 de femei au născut. Dintre cei născuți, 53 de copii sunt cu mamele, iar șase – au fost abandonați.

Investigatia a fost realizata in cadrul Proiectului „Protectia si abilitarea victimelor traficului de fiinte umane si ale violentei in familie” si in cadrul Campaniei „Jurnalistii pentru Drepturile omului”

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii