Sănătate

DEȘEURILE MEDICALE DE LA TRATAMENTUL CU COVID-19: Ce se întâmplă cu ele la Spitalul Clinic din Bălți

Foto: lex21.md/

Pandemia de coronavirus a pus la grea încercare întreg sistemul sanitar și a generat mai multe probleme în sistemul medical, care, de ani buni, este afectat puternic de corupție. Bugetele de milioane ale spitalelor raionale constituie și acum bani râvniți pentru companiile dubioase. Un grup de activiști de la Bălți a încercat să vadă cum sunt depozitate și eliminate deșeurile medicale, în special cele de la departamentele de boli infecțioase, care rămân sursa de infecție în masă cu coronavirus.

De la începutul anului 2020, moldovenii au aflat despre faptul că COVID-19 este extrem de contagios, iar măsurile preventive stabilite de Comisia Excepțională prevăd o serie de măsuri sanitare foarte stricte. Cu toate acestea, pentru mulți rezidenți ai țării noastre, va fi un șoc să vadă cum sunt depozitate deșeurile COVID în imediata vecinătate a vizitatorilor obișnuiți ai spitalului sau la un dispensar de tuberculoză, unde se află și pacienții cu coronavirus.

Merită să descifrăm mai detaliat ce sunt deșeurile medicale și ce fel de pericol pot prezenta. Măștile medicale de unică folosință purtate de personalul medical din departamentele cu pacienți cu coronavirus, halatele de unică folosință, huselepentru  încălțăminte, sunt articolele pe care, cel mai probabil, a rămas virusul. Adăugați la aceasta un număr imens de seringi de unică folosință utilizate pentru proceduri, plus picurătoarele folosite șivata pe care pacienții o plasează pe rană după o injecție. De asemenea, deșeurile menajere obișnuite care sunt aruncate din secțiile cu pacienți covid, ce conțin, cu o probabilitate mare, coronavirus pe suprafața lor.

Din observațiile noastre, am remarcat patru puncte de colectare a deșeurilor COVID – lângă morga din Bălți, în maternitate, în secția de urgență și la intrarea în secțiile dispensarului TB. Pentru a colecta astfel de deșeuri periculoase, se folosesc recipiente speciale cu un semn care avertizează asupra pericolului de contaminare. Mulți locuitori din Bălți ar putea vedea aceste containere, iar mulți bălțeni ar putea sta în imediata apropiere a acestor containere, de exemplu, la secția de urgență a Spitalului Clinic Bălți.

Regulile privind depozitarea și eliminarea deșeurilor medicale în Moldova sunt precizate în „DECIZIA nr. 696 din 11-07-2018 privind aprobarea Regulamentului sanitar pentru gestionarea deșeurilor medicale”, semnată de fostul prim-ministru P.Filip. Aici suntclar precizate regulile de depozitare a deșeurilor medicale, care, după cum putem afirma, nu sunt respectate de conducerea Spitalului Clinic Bălți. Mai întâi, să ne uităm la modul în care sunt depozitate deșeurile medicale periculoase în zona morgii orășenești:

Pentru a înțelege încălcările, este necesar să faceți cunoștință cu Clauzele „Hotărârii nr. 696”, care vă va ajuta să înțelegeți, pentru început, de ce sunt folosite sacoșe speciale de plastic pentru depozitare, realizate în mai multe culori.

Capitolul III COLECTAREA SEPARATĂ ȘI AMBALAREA DEȘEURILOR MEDICALE, art. 24. Codurile de culoare ale sacoșelor,  în care deșeurile medicale sunt colectate separat, sunt după cum urmează:

             1) galben – pentru deșeuri periculoase: înjunghiere, tăiere, patologice și infecțioase, identificate prin codurile 18 01 01, 18 01 02 și 18 01 03 * în Lista deșeurilor și anexa la prezentul regulament sanitar;

             2) maro – pentru deșeuri: chimice, medicinale, inclusiv citotoxice / citostatice, amalgame, identificate prin codurile 18 01 06 *, 18 01 08 *, 18 01 09, 18 01 10 * în Lista deșeurilor și în anexa la prezenta Regulamentul sanitar;

             3) verde – pentru deșeurile reciclabile nepericuloase identificate prin codurile 20 01 01, 20 01 02, 20 01 39, 20 01 40 din Lista deșeurilor;

             4) negru – pentru deșeurile nepericuloase (deșeuri municipale) identificate prin codul 20 03 01 din Lista deșeurilor.

Din explicația pe care o vedem la articolul 24 din „Decizia nr. 696”, se poate înțelege că ambalajul galben este un indicator al colectării deșeurilor medicale periculoase. Și deșeurile COVID, care păstrează pericolul de a-i infecta pe alții, sunt ambalate în ambalaje galbene. Și, după cum putem vedea în dovezile fotografice, sacoșele galbene care conțin ștampile de unică folosință, echipament de protecție și multe altele care au fost în contact cu pacienții cu coronavirus se pot întinde pur și simplu pe pământ, așteptând timpul de eliminare:

La filmare, în diferite momente la locul de eliminare, putem vedea pungi pe jumătate deschise cu deșeuri medicale periculoase. Sacoșele galbene sunt marcate cu un simbol de pericol biologic pentru conținut:

Și chiar după îndepărtarea sacoșelor  periculoase de pe teritoriul Spitalului Clinic, un număr mare de șervețele, huse pentru încălțăminte și măști de unică folosință de la secțiile de boli infecțioase ale spitalului rămân la sol. Acest lucru poate fi văzut în fotografia făcută după îndepărtarea grămezii de mai sus de pungi de deșeuri infectate cu covid:

Un loc pentru depozitarea deșeurilor generate decovid cu risc biologic crescut este situat la câțiva metri de garajele ambulanțelor speciale de urgență, precum și de vehiculele oficiale ale medicilor. Dacă există asfalt sub recipientele de plastic, atunci pungile care nu aveau suficiente containere sunt depozitate pe pământ gol, fără baldachin sau protecție împotriva soarelui sau ploii.

Conform „Decizia nr. 696” din data de 11-07-2018, există un regulament pentru depozitarea deșeurilor medicale periculoase. Iată ce scrie în capitolul IV „DEPOZITARE TEMPORARĂ”:

65. Fiecare unitate de sănătate ar trebui să aibă o unitate de depozitare temporară centralizată pentru deșeurile medicale.

67. Este interzisă acumularea, aruncarea, descărcarea sau eliminarea necontrolată a deșeurilor medicale periculoase.

69. Pentru lucruri ascuțite, deșeuri patologice și anatomice și infecțioase identificate prin codurile 18 01 01, 18 01 02 și 18 01 03 * în Lista deșeurilor și în anexa la prezentul regulament sanitar, durata depozitării temporare într-o unitate de îngrijire nu trebuie să depășească 48 de ore, cu excepția cazului în care deșeurile sunt depozitate într-o cameră dotată cu un sistem de răcire care menține constant o temperatură de + 4 ° C – + 8 ° C, în condițiile în care durata de depozitare este de maximum 7 zile.

70. Camera prevăzută la punctul 69 din prezentul regulament sanitar trebuie să aibă un sistem de monitorizare și înregistrare automată a temperaturii, care trebuie verificat periodic.

75. Cerințele pentru spațiile de depozitare temporară centralizată a deșeurilor medicale prevăd:

             1) o podea cu o suprafață rezistentă la intervenții mecanice, impermeabilă, netedă și completă, ușor de dezinfectat;

             2) un sistem de drenaj adecvat / sifon de podea pentru eliminarea apelor uzate din curățarea în rețeaua de canalizare. În absența unui sifon de podea, curățarea se efectuează cu o cantitate minimă de apă cu articole de curățare de unică folosință, care după curățare vor fi considerate deșeuri infecțioase;

             3) condiții pentru limitarea accesului insectelor, rozătoarelor, animalelor și păsărilor;

             4) ecrane de protecție împotriva expunerii la lumina soarelui;

85. În spațiile de depozitare temporară centralizată a deșeurilor, se efectuează dezinfectarea și deratizarea pentru a preveni apariția vectorilor bolilor infecțioase (insecte, rozătoare).

După cum putem vedea cu toții, legislația actuală este destul de competentă în prescrierea metodelor de depozitare a deșeurilor biologice, interzicând înființarea de locuri într-un spațiu deschis, accesibil soarelui, ploii, precum și rozătoarelor și câinilor vagabonzi, la o temperatură externă controlată, care nu trebuie să crească peste + 10 ° C.

Dispensarul TB nu respectă, de asemenea, „Decizia nr. 696” din data de 11-07-2018, având echipat un amplasament de colectare a deșeurilor biologice în apropierea uneia dintre ieșirile de urgență, situat într-un loc aglomerat chiar lângă cărarea care duce la popularul Magazinul din Bălți “Terminal”:

După cum puteți vedea, unele dintre containerele care conțin deșeuri periculoase pentru oameni sunt întredeschise. Distanța dintre containere și cărarea de-a lungul căreia există un flux foarte activ de oameni este de aproximativ 5-7 metri. Fără protecție împotriva căldurii solare și a ploii. Și se poate ghici doar câți oameni se pot infecta trecând pe această rută periculoasă.

Valentina și Alexei Buliga

În camera de urgență, deșeurile medicale sunt depozitate lângă ușile centrale.

Cine este responsabil pentru eliminarea deșeurilor?

Din 2017, contractele pentru colectarea și eliminarea deșeurilor medicale au fost monopolizate de Ecostat SRL, care este strâns legată de fosta ministră a muncii și protecției sociale și familiei, fosta șefă a Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, membră a Partidului Democrat din Moldova, Valentina Buliga.

Până în 2017, puțini oameni auziseră despre compania SRL „Ecostat”, apoi odată cu sosirea soțului Valentinei Buliga, Alexei, în fruntea acestei companii, aceasta a început să primească contracte de sute de mii de lei:

Astfel, sub patronajul Partidului Democrat aflat în fruntea  guvernării de atunci, în 2019 compania „Ecostat” a avut o cifră de afaceri anuală de peste șase milioane de lei.

Declarația de venit a Valentinei Buliga pentru 2018 dovedește legăturile familiei sale cu Ecostat SRL:

Potrivit www.idno.md, puteți vedea că, din 2016 până în 2018, în fruntea companiei Ecostatsoțul democratului onorific Valentina Buliga, Alexei Buliga:

Бельцкая Клиническая Больница была одной из первых клиентов этой частной компании, подключаясь к ее услугам еще в статусе Муниципальной больницы с 2017 года. На эту тему было проведено качественное расследование порталом «Moldovacurata.md», часть информации которого мы также используем в нашем материале.

Valoarea contractelor pentru eliminarea deșeurilor medicale de la Spitalul Bălți din 2017

Deși conducerea Primăriei Bălți adoră să vorbească în public despre „lupta împotriva mafiei gunoiului”, documentele arată că din 2017, când spitalul avea statut de municipalitate, banii au fost direcționați către o structură controlată de Partidul Democrat.

În 2017, Spitalul Municipal Bălți a semnat un contract cu Ecostat în valoare de 227 520 lei.

În 2018, Spitalul Municipal Bălți a semnat un contract cu Ecostat în valoare de 341.280 de lei.

În 2019, Spitalul Municipal Bălți a devenit Spital Republican de la 1 martie. Aflându-se în prima jumătate a anului în statutul de spital municipal, conducerea a semnat un contract pentru 486 791 lei pentru servicii în 2019. Mai mult, în iulie 2019, când Spitalul și-a schimbat statutul și a devenit republican, a fost semnat un nou contract cu Ecostat în valoare de 324.000 de lei.

În 2020, Spitalul Clinic Bălți a semnat un contract cu Ecostat în valoare de 342.000 lei.

Pentru 2021, Spitalul Clinic Bălți a semnat un contract cu Ecostat în valoare de 469 800 lei.

În ciuda contractelor guvernamentale destul de solide și a proprietarului unic, în absența concurenței, a câștigării licitațiilor, compania Ecostat are un site web foarte modest, format din trei pagini:

Ce nu este în regulă cu eliminarea deșeurilor medicale în Spitalul Clinic Bălți?

A fost filmat momentul în care un microbuz al companiei „Ecostat” fără urme de identificare a mers până la zona de depozitare de pe teritoriul dispensarului TB. După aceea, șoferul, fără să-și pună mănuși, a început să încarce în autobus pungi galbene periculoase din punct de vedere biologic:

Toate acestea au loc la câțiva metri distanță de cărarea de-a lungul căreia oamenii merg la magazinul Terminal. După cum puteți vedea, microbuze obișnuite sunt utilizate pentru transportarea deșeurilor periculoase, care nu au un control special al temperaturii în interiorul său.

Dreptul la replică și opinia expertului

Ala Condrea și Veaceslav Chișlari

Pentru a înțelege de ce Spitalul Clinic Bălți depozitează deșeurile medicale generate decovid, biologic – periculoase, în aer liber, l-am telefonat pe directorul adjunct al acestei instituții medicale, Ala Condrea. La apelul nostru, care a fost înregistrat, Ala Condrea a răspuns că toate prevederile, standardele și reglementările, conform cărora funcționează Spitalul Clinic Bălți, se află pe site-ul web al spitalului. Și nu va da alte informații în afară de cele de pe site. Când a fost întrebată despre siguranța depozitării deșeurilor, Ala Condrea a răspuns că aceste întrebări sunt disponibile numai specialiștilor în boli infecțioase, refuzând să comenteze aceasta.

Totuși, pentru a obține o opinie de autoritate, am contactat șeful Centrului pentru Sănătate Publică VeaceslavChișlari. Când a fost întrebat dacă au existat încălcări în depozitarea deșeurilor medicale periculoase, a răspuns că nu a văzut nicio încălcare aici. Apoi am întrebat conform cărei legislații este efectuată depozitarea și eliminarea deșeurilor medicale, la care șeful Centrului de Sănătate Publică a dat un răspuns clar „Decizia nr. 696 din 11-07-2018 privind aprobarea Regulamentelor sanitare pentru gestionare de deșeuri medicale. “

Concluzii

Din monitorizarea situației actuale, se poate concluziona că „Decizia nr. 696 din 11-07-2018 privind aprobarea Regulamentului sanitar pentru gestionarea deșeurilor medicale” există doar pe hârtie, și nimeni nu urmează procesul de punerea în aplicare a acestei rezoluții. În urma nepăsării serviciilor locale, care trebuie să monitorizeze această situație, avem locuri cu deșeuri medicale periculoase, generate de covid, în imediata apropiere a oamenilor.

Acest material analitic a fost realizat în cadrul proiectului „Medicina în Bălți și Drochia sub privirea activiștilor civici”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer în cadrul programului de grant „Dezvoltarea societății civile locale în Republica Moldova ”. Conținutul său este responsabilitatea exclusivă a proiectului și nu reflectă neapărat opiniile Uniunii Europene.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii