Sănătate

Efectul vaccinului anti-pneumonie asupra Coronavirusului

unicef.org

De la începutul pandemiei circulă mai multe mituri despre tratarea infecției COVID-19, de la consumarea usturoiului până la aceea că vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva noului coronavirus. Speculațiile au la bază lipsa informării populației și necunoașterea particularităților infecțiilor. În ultima perioadă, tot mai mulți pseudo specialiști se dau cu părerea despre COVID-19, iar acest lucru, de asemenea, lasă loc pentru interpretări și confuzii.

- Am discutat cu profesorul universitar Constatin Spînu, doctor habilitat în medicină, specialist în virusologie, şef Direcţie cercetare şi inovare a Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică  (ANSP) despre vaccinuri, pneumonie și coronavirus.

- În prezent nu există nici un vaccin împotriva coronavirusului acceptat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

- Vaccinarea împotriva pneumoniei se efectuează în primele luni de viață.

 

Pneumonia și coronavirusul au atât cauze, cât și simptome similare, de aceea testarea este necesară pentru a pune diagnoza. Afecțiunile sunt absolut diferite, spune Constantin Spînu. „Cu siguranță la moment în lume nu aveam un vaccin împotriva coronavirusului acceptat de OMS, însă în Republica Moldova copiii sunt vaccinați contra infecției pneumococice (pneumonie bacteriană) cu trei doze până la vârsta de șase luni, potrivit Calendarului Național de Imunizări.

CIJM

În schemele individuale, copiii pot fi vaccinați cu o singură doză de la doi până la cinci ani. Vaccinul previne toate maladiile severe cauzate de pneumococ, printre care pneumonia severă, meningita severă, otita medie severă, bacteriemie severă etc.

Ce este un vaccin?

Vaccinul conține acele componente ale virusului care pot dezvolta în organismul uman anticorpi specifici. Un vaccin trebuie să treacă cele trei faze obligatorii înainte de administrare. Coronavirusul este un virus nou, care necesită cercetări considerabile, totuși sunt peste 100 de candidați actualmente la vaccin în laboratoare, în diferite faze de cercetare spune profesorul Spînu. Candidații care vor trece de cele trei faze obligatorii și vor primi certificarea de la OMS vor putea fi administrați pacienților.

Faza I o trec cu succes vaccinurile care nu sunt toxice și să nu prezintă efecte adverse la administrare. Faza II este bifată pentru vaccinurile care reușesc să stimuleze sistemul imunitar, ca acesta să dezvolte anticorpii specifici care vor lupta cu agentul SARS COV 2. Faza III presupune administrarea vaccinului pe un eșantion de peste 20.000 de persoane, pentru a demonstra că are o eficacitate epidemiologică și că e în stare să blocheze procesul epidemic.

Apariția vaccinului, potrivit domnului Spînu, „ar permite dirijarea situației din țară, care se conturează și e destul de încordată”. Potrivit epidemiologului, primele imunizări ar putea fi administrate persoanelor cu risc sporit de infectare.

Vaccinul împotriva pneumoniei este destinat numai acestei infecții, în special pneumoniei bacteriene. Fiecare infecție, la baza căruia este un anumit agent specific, este tratată reieșind din specificul agentului care o cauzează, în baza căruia a fost efectuat vaccinul. Antidotul pentru fiecare infecție este diferit.

UNICEF în colaborare cu Organizația de Sănătate Pan Americană va contribui la procurarea și furnizarea dozelor de vaccinuri Covid-19, astfel COVAX va ajunge în 92 de țări cu venituri mici, unde achiziționarea vaccinurilor va fi efectuată prin mecanismul Gavi COVAX AMC.

Pneumonia și Coronavirusul atacă plămânii

Sunt mulți agenți virali care cauzează pneumonia: bacteriile, fungii, virușii. Pneumonia și COVID-19 necesită abordări diferite reieșind din particularitățile virusului, subliniază virusologul Spînu.

Cât ține de sistemul imunitare, acesta  este slăbit nu numai în cazul pneumoniei, dar este slăbit la o serie de populație cu statut imun compromis. Pacienții care suferă de maladii cronice, hepatite cronice, diabet zaharat, cei care primesc tratament de lungă durată anticancer au un statut imun compromis. Ei nu sunt doar în grupul de risc pentru a se infecta cu noul coronavirus, ci și pentru un șir de infecții, în special cu geneză virală.

Pneumonia și coronavirusul au atât cauze, cât și simptome similare, de aceea testarea este necesară pentru a pune diagnoza. Afecțiunile sunt absolut diferite, spune Constantin Spînu. „Cu siguranță la moment în lume nu aveam un vaccin împotriva coronavirusului acceptat de OMS, însă în Republica Moldova copiii sunt vaccinați contra infecției pneumococice (pneumonie bacteriană) cu trei doze până la vârsta de șase luni, potrivit Calendarului Național de Imunizări.

În schemele individuale, copiii pot fi vaccinați cu o singură doză de la doi până la cinci ani. Vaccinul previne toate maladiile severe cauzate de pneumococ, printre care pneumonia severă, meningita severă, otita medie severă, bacteriemie severă etc.

CIJM

Tratamentul

În Republica Moldova încă nu există remedii antivirale specifice la anti SARS-CoV-2. Profesorul Spînu accentuează că în prezent se utilizează preparate care cândva au demonstrat activitate antivirală pe alte modele de infecție. Totuși, lipsa vaccinului împotriva coronavirusului este o problemă, care necesită rezolvare urgentă.

La sfârșitul lunii septembrie un lot de 2.000 de flacoane de Remdesivir, primul medicament autorizat în SUA și UE pentru tratamentul COVID-19, va ajunge în Republica Moldova. Lotul cu denumirea comercială Covifor, este prevăzut în Protocolul clinic național provizoriu „Infecția cu coronavirus de tip nou”, utilizat în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS-CoV-2 în Republica Moldova.

„Fiecare infecție are specificul ei. Coronavirusul este o infecție absolut nouă și cere un vaccin absolut nou, care să demonstreze o activitate sporită împotriva acestui agent. Noi ținem minte că avem vaccin împotriva gripei, dar care trebuie administrat în fiecare an. Eu sunt departe de ideea că vaccinul împotriva coronavirusului va fi necesar de actualizat, ca și cel antigripal”, a precizat Constantin Spînu.

Un sondaj realizat de Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul” arată că, pentru a se proteja de virus, marea majoritate a cetăţenilor spală mâinile cât mai des posibil (98,7%), păstrează distanţa socială de un metru în locurile publice (94,3%), stau izolaţi acasă (92%), îşi dezinfectează mâinile (91,4%). De asemenea, oamenii poartă mască (72,1%) şi mănuşi (67%) când ies din gospodărie, mănâncă usturoi (55,1%) şi beau băuturi alcoolice tari (22,9%).

Virusologul de la ANSP a subliniat necesitatea consultării surselor sigure în informarea despre coronavirusul de tip nou, care pot fi accesate pe msmps.gov.md și ansp.md. Hotărârile de Guvern și actualizarea/slăbirea restricțiilor pot fi găsite pe pagina gov.md la rubrica Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii