Sănătate

Pietrele din grădina Preasfințitului Dorimedont (II)

După aproape cinci luni de la accidentul rutier în care a nimerit PS Dorimedont, la intrarea în s. Moșana de pe traseul Dondușeni-Otaci, printre polițiștii din regiune circulă zvonul că decesul episcopului a fost planificat din timp. Surse dintr-o înaltă instituție de stat ne-au spus că în cutia de viteză a mașinii ar fi fost fixat un dispozitiv care a condus la deraierea automobilului de pe șosea. Alte surse din organele de drept susțin că Procuratura Generală a emis o ordonanță precum că, indiferent de circumstanțele accidentului, șoferul mașinii, arhidiaconul Ioanichie (Veșca Ion), trebuie să fie găsit vinovat de cele întâmplate.

Circumstanțele accidentului trezesc nedumerire chiar și printre experții în domeniu. Deși acestea au reprezentat începutul sfârșitului unui om de care multă lume vroia să scape, deocamdată, nu există probe suficiente că tragedia ar fi fost pusă la cale. Totuși, unele surse pe care le-am solicitat în cadrul investigaței ne-au rugat să le păstrăm anonimatul „cât timp la putere sunt comuniștii”. Amintim că episcopul se deplasa cu automobilul „Renault Megane”, produs în 2005, care era condus de arhidiaconul Ioanichie. Din 1999, ei circulau pe traseul respectiv în fiece an, deplasându-se la sărbătorirea hramului Mănăstirii „Sf. Mitrofan” din Călărășeuca. De data aceasta, afară fiind o ceață densă, la curba de la intrarea în s. Moșana șoferul a pierdut controlul volanului și mașina s-a rostogolit frontal de pe carosabil, distrugând un pilon de doi metri și gardul unei case. Șoferul a rămas nevătămat, protodiaconul Onufrie, fratele mai mic al PS Dorimedont, care se afla pe bancheta din spate, alături de episcop, și-a fracturat o mână, iar ierarhul a suferit o traumă gravă, pierzând simțul mâinilor și al picioarelor. În prezent, un grup de specialiști europeni efectuează o expertiză independentă a automobilului.

Indicatoare dispărute ca din senin

Momentele negre ale accidentului se țin lanț. Mai întâi, traseul Dondușeni-Otaci se denivelează chiar înainte de curba de la intrarea în Moșana (foto 1). Indicatoarele „Direcția curbei periculoase” și „Drum denivelat”, precum și semnul de prevenire a intrării într-o localitate au dispărut cu o săptămână înainte de accident. Potrivit sătenilor și poliției din Dondușeni, acestea au fost puse înapoi peste câteva zile după catastrofă, semnul „Drum denivelat” fiind înlocuit cu „Drum lunecos”, care este legat cu sârmă de pilon, sub celălalt indicator (foto 2). Localnicii susțin că indicatoarele au dispărut ca din senin și au apărut la fel. Ei afirmă că, până la accidentul cu episcopul, mai ieșeau de pe traseu și alte mașini, fără să se înregistreze victime, dar după accident, deși drumul n-a fost reparat, nu s-au mai repetat asemenea cazuri. Și Vasile țurcanu, șeful poliției rutiere Dondușeni, spune că accidentele au încetat după cazul PS Dorimedont. Potrivit lui, un accident similar s-a produs, în acel loc, la 26 noiembrie 2006, fiind implicați niște militari, unul dintre care a suferit o traumă. Primarul satului Moșana, Victor Iarmaliuc, afirmă că despre starea deplorabilă a traseului „s-a scris și în „Comunistul”, dar fără niciun rezultat”.

Responsabilă de starea proastă a carosabilului este SA „Drumuri” din Dondușeni care, conform Regulamentului circulației rutiere, este obligată „să mențină drumurile în condiții care ar asigura securitatea traficului rutier; să ia la timp măsuri pentru înlăturarea obstacolelor de natură să pericliteze siguranța traficului și să reducă intensitatea sau să interzică circulația pe sectorul de drum, în cazul în care deplasarea prezintă pericol pentru trafic”. Deși Vasile țurcanu ne spune că semnele dispărute au fost reinstalate „sub asuprire”, după ce a fost întocmit un proces-verbal, Vasile Briceag, director „Drumuri” Dondușeni, neagă categoric faptul că starea drumului ar fi condus la accident. „Tragedia nu s-a petrecut din cauza gropilor de pe șosea, ci a ceții. E drept că avem în sat vreo 400 metri care trebuie reparați capital și, dacă ne-or da bani anul acesta, o să facem...”, a spus Briceag. El a adăugat că, ultima dată, gropile de la intrarea în Moșana au fost reparate în prima jumătate a anului trecut, dar că acestea se formează din nou.

Un drum de țară sau o șosea națională?

și Nicolae Ciobanu, șeful Direcției gospodăriei rutiere a Ministerului Transporturilor și Telecomunicațiilor, este de părere că șoseaua Dondușeni-Otaci necesită reparație capitală, fiindcă „drumul n-a avut niciun tratament timp de 17 ani”. „Nu avem resurse, deoarece alocările din buget pentru reparația drumurilor sunt sub șapte procente din necesitate. Am primit bani doar pentru plombarea gropilor și nivelarea fisurilor, care apar din nou. În plus, capacitatea șoselei este de opt tone, dar pe aici trec autovehicule de 40 de tone. Din păcate, reparațiile noastre nu permit să reabilităm stratul de uzură”, susține Ciobanu.

Deplasându-ne la fața locului, am constatat că starea traseului pe porțiunea respectivă este sub orice nivel și că nu corespunde nici unui drum de țară, cu atât mai mult unei șosele naționale. Pe carosabil, ce are o lățime de șase metri, există denivelări de până la 35 cm, iar la locul unde s-a produs răsturnarea automobilului la traseu aderă un drum secundar, care denivelează brusc șoseaua. Potrivit calculelor noastre, raza curbei este de 130 de metri, ceea ce, conform literaturii de specialitate, permite deplasarea mașinilor cu viteza de 70-80 km pe oră. Mașina condusă de arhidiaconul Ioanichie, care se deplasa încet din cauza ceții, a nimerit cu roțile din dreapta în două gropi alăturate (foto 3). Apoi a ieșit de pe carosabil, lovind cu partea din față un pilon și un gard, situate la 1,5 metri mai jos de nivelul traseului (foto 4). După care s-a răsturnat frontal, cu roțile în sus, rotindu-se de câteva ori și oprindu-se în curtea unei case. Potrivit arh. Ioanichie, șoferul episcopului în ultimii 12 ani, incidentul s-a produs pe neașteptate, de parcă mașina i-ar fi scăpat de sub control. Arhidiaconul afirmă că nici experții străini, care l-au vizitat, nu-și pot explica răsturnarea frontală a automobilului. Porțiunea de gard distrusă a fost apoi acoperită cu plasă metalică (foto 3, 4).

O mașină perfectă, funcționând imperfect...

Dilemele continuă cu nefuncționarea niciunuia dintre cele șase airbaguri cu care era dotată mașina, deși aceasta a fost lovită în partea din față de cel puțin două ori. „Este ceva inexplicabil, pentru că automobilul a fost lovit puternic din față”, consideră Valentin Bursuc, comisarul de Dondușeni, și alți specialiști din MAI. Mai mult, în momentul impactului, tetiera de la bancheta pe care ședea întotdeauna ierarhul s-a dislocat, lovindu-l cu tijele în spate. Faptul că automobilul se afla într-o stare perfectă îl demonstrează și expertiza MAI care constată că, până la momentul accidentului, automobilul nu a avut niciun defect tehnic în sistemele de frânare, suspensii, anvelope sau ghidare, care ar fi putut conduce la deraierea mașinii de pe șosea. Aceiași experți susțin că nu există nicio legătură între acțiunile șoferului și accident. Or, chiar dacă excludem varianta că accidentul a fost pus la cale, acesta nu poate fi doar o pură întâmplare, ci un șir lung de coincidențe nefaste, care s-au abătut toate împreună, în aceeași clipă, asupra unui singur om...

Arh. Ioanichie riscă să fie arestat

Peste câteva zile, Procuratura Dondușeni a deschis un dosar penal, începând o urmărire penală, în care arh. Ioanichie se află și astăzi în calitate de bănuit. Aceasta se întâmplă, deși au trecut trei luni de la deschiderea anchetei, ceea ce contravine legislației în vigoare. CPP prevede că o persoană poate rămâne în calitate procesuală de bănuit peste trei luni de la derularea anchetei numai în cazul în care Procuratura Generală face o ordonanță în acest sens. Ceea ce, în cazul Veșca, lipsește. Anchetatorul Marin Adam, la fel ca și Adrian Cernei, conducătorul urmării penale, au refuzat să ne dea vreo explicație asupra acestui lucru. Avocata călugărului, Ludmila Niculcea, este de părere că, „de n-ar fi fost ascuns sub anchetă decesul episcopului Dorimedont, urmărirea penală ar fi fost încetată demult, deoarece clientul meu nu are absolut nicio vină”. Acest lucru este confirmat, de fapt, și de expertiza MAI asupra accidentului și a automobilului. „Aparatul s-a stricat...”

PS Dorimedont și fratele său, prot. Onufrie, au fost luați de la Moșana de „Salvarea” din Dondușeni, peste jumătate de oră după accident. Între timp, aici a venit secretarul Episcopiei de Edineț și Briceni, diaconul Adrian Cotelea, care a preluat din portbagajul mașinii lucrurile personale ale ierarhului: rasa, caftanul, mitra, toiagul și altele. Din spusele diaconului, după ce arh. Ioanichie a plecat la poliție, ca să scrie lămurire despre cele întâmplate, în calitate de martor, mașina a rămas fără supraveghere. La rândul său, Lilian Cucer, inspector auto de stat, ne-a explicat că automobilul a fost ținut sub pază până când s-a adus un tractor cu care a fost transportat la parcarea poliției din Dondușeni.

La spitalul din Dondușeni, PS Dorimedont a fost internat la ora 19.20. Aici, a fost examinat de mai mulți medici, i s-au făcut analize și i s-a efectuat radiografia porțiunii cervicale, fiind depistată o traumă închisă vertebro-medulară a acesteia, cu fractură severă a vertebrei C5 și comoție cerebrală. „Pacientul a fost imobilizat. Fiindu-i contraindicat să fie ridicat la etajul șase, unde e cabinetul radiologic, i-am făcut radiografia cu un aparat portativ. Capacitatea acestuia nu-i atât de mare, însă fractura se vedea. Când s-a depistat că are și mâna stângă fracturată și am vrut să-i facem radiografie la braț, aparatul, care era nou, a ars. Avea garanție și l-am dat la reparație”, afirmă Iurie Buhna, șeful Secției radiologie a spitalului din Dondușeni. „Atâta timp cât viața pacientului era în pericol, fractura mâinii nu se afla în prim-plan”, spune Vasile Lisnic, medic-șef al spitalului. El consideră că în RM nu există instituții medicale unde se tratează asemenea traume și că, în cazul episcopului Dorimedont, era nevoie de un institut de neurologie cu renume mondial. Totuși, medicul-șef ne-a asigurat că la mâna fracturată i s-a pus o lanțetă zimțată, pentru a o imobiliza, și că la Chișinău aceasta urma să fie schimbată în ghips.

Cine l-a anunțat pe Rusu?

La 19.30, un consiliu de medici de la Dondușeni a decis transportarea PS Dorimedont la Chișinău, solicitând aviația sanitară din Bălți. Între timp, preotul Pavel Borșevschi, fiind anunțat despre catastrofă de către arh. Ioanichie, l-a sunat pe premierul Vasile Tarlev, care era în relații bune cu regretatul, și l-a rugat să intervină pentru salvarea acestuia. La rândul său, prim-ministrul a făcut legătură cu Ion Ababii, ministrul Sănătății. Preotul Borșevschi ne spune că a fost sunat peste puțin timp de către ministru, care i-a spus că, din cauza ceții, aviația sanitară de la Chișinău nu poate să vină la Dondușeni, nici elicopterul nu poate decola pe timp de ceață, de aceea, va veni o ambulanță de la Bălți. „Premierul m-a asigurat că medicii vor face tot ce le stă în puteri pentru salvarea PS Dorimedont, iar ministrul mi-a spus că, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie (INN) din Chișinău, episcopul va fi așteptat de un grup de medici specialiști”, susține preotul. Aceasta s-a întâmplat încă în seara zilei de 5 decembrie. Solicitat de TIMPUL, ministrul Ababii ne-a spus că directorul INN, Ozea Rusu, era bolnav și el s-a adresat adjunctului acestuia, Andrei Uncuță. La rândul său, Uncuță afirmă că, de fapt, el l-a anunțat pe ministru despre cele întâmplate, după ce a aflat informația „prin intermediul cuiva”. Întrebat cine este acest „cineva”, Uncuță ne-a răspuns: „Pentru ce aveți nevoie de informația asta? Nu vă supărați, dar nu vreau să răspund la asemenea întrebări”. Totodată, niciunul dintre medicii de la INN, precum nici ministrul, nu-și amintesc cine l-a informat despre aceasta pe Ozea Rusu.

Cinci ore de așteptare...

Potrivit extrasului din fișa de externare de la spitalul din Dondușeni, aviația sanitară a ajuns aici de la Bălți către ora 23.30, iar aproape de miezul nopții PS Dorimedont a fost transportat la Chișinău. Deși Viorel Guranda și Axentie Vețu, medicii bălțeni care l-au însoțit pe episcop în capitală, ne-au spus că s-au pornit la Dondușeni imediat după ce au fost anunțați, dar că au ajuns greu din pricina timpului nefavorabil, alți medici de la spitalul raional susțin că „un preot, care a aflat despre tragedie, a reușit să vină de la Glodeni cu mult înainte de a ajunge aviația sanitară și că întârzierea aviației trezește multă nedumerire”.

„Eram și eu în drum când am primit indicații de la prim-ministru, ca să am o atitudine deosebită față de acest caz. Medicii din Bălți au stat la îndoială dacă pacientul e transportabil, dar de rămânea la Dondușeni, până dimineață avea să moară. Ținusem sub control cazul și l-am anunțat pe dl Uncuță, care mi-a spus pe urmă că episcopul a fost primit, la INN, foarte bine”, ne-a spus ministrul Sănătății. În drum spre Chișinău, PS Dorimedont era în conștiință și vorbea cu medicii și cu ceilalți care îl însoțeau, adesea interesându-se despre starea fratelui său. La patru dimineața, ambulanța a ajuns la INN.

Pornind de la ideea că, în cazul unei traume care pune în pericol viața unei persoane, contează fiece clipă, e necesar să facem filmul celor produse în primele ore după accident. Astfel, de la 18.30, când s-a produs accidentul, și până la 19.00, când a venit „Salvarea” de la Dondușeni, PS Dorimedont a stat culcat pe iarbă, iar apoi, în 20 de minute, a fost transportat la spital. Primele îngrijiri medicale i-au fost acordate tocmai peste o oră după accident. La 19.30, medicii din Dondușeni au chemat aviația sanitară, care a fost așteptată patru ore, episcopul fiind evacuat din spital la 23.55. Drumul până la Chișinău a decurs, la fel, patru ore. Fără a învinui pe cineva de rea-intenție, tragem concluzia că episcopul, suferind o traumă atât de gravă, a fost lăsat în așteptare cinci din cele zece ore câte s-au scurs după accident până la internarea în Institutul de Neurologie și Neurochirurgie.

Ordinul ministrului, trecut cu vederea...

Pe drum spre Chișinău, însoțitorii ierarhului îl informau periodic pe preotul Borșevschi despre locul unde se află, iar acesta, la rândul său, îl anunța pe ministru, care îl asigura de fiecare dată că episcopul este așteptat de către experții institutului. Însă specialiștii INN, care urmau să stea în așteptare, au fost reprezentați doar de către medicul de serviciu și o doctoriță care, văzându-l pe PS Dorimedont, a întrebat: „Aveți poliță de asigurare? Trebuie neapărat să aveți poliță!”. Preotul Pavel Borșevschi își amintește astfel momentul cu pricina: „M-a sunat părintele Onufrie acasă și mi-a spus că, fără poliță, nu-l primesc pe Stăpânul. Am cerut să vorbesc cu medicul de serviciu. El a zis că n-are nimic împotrivă, dar este nevoie de poliță. L-am întrebat dacă i-a sunat ministrul și el mi-a răspuns: „Da, ne-a sunat, dar noi avem regulile noastre”. Am presupus că ministrul nu s-a ținut de cuvânt, însă medicul de serviciu, dl Anghel, a adăugat: „Păi, noi avem și șeful nostru și el nu ne-a zis nimic”. Asta m-a uimit și am rămas frapat. L-am sunat din nou pe ministru și el mi-a răspuns: „Eu nu numai că i-am preîntâmpinat, dar i-am și rugat. Și, în genere, părinte, nu știu ce să mai fac. Acuși mai sun o dată…”. După ce a sunat, l-au primit pe Stăpânul imediat”.

Întrebat de noi cum explică faptul că episcopului i s-a cerut polița de asigurare, ministrul Ion Ababii ne-a spus: „E imposibil să fi cerut polița. Cred că cineva s-a exprimat incorect. În cazurile astea nu contează polița, pentru că se apelează la instituția medicală de urgență și pe urmă se discută celelalte”.

Martorii oculari la acest incident au fost: prot. Onufrie, arh. Ioanichie și diaconul Adrian Cotelea. Să se fi exprimat toți trei incorect sau indicațiile ministrului nu sunt valabile pentru toți medicii din R. Moldova? Mai târziu, medici din Dondușeni ne-au spus că indicațiile inițiale ale ministrului Ababii față de administrația INN au fost anulate până dimineață... Mai mult, deși medicii de la Chișinău afirmă că episcopul a venit de la Dondușeni cu mâna stângă în ghips, Adrian Cotelea, care a fost rugat să-i taie ierarhului caftanul, ca să-l dezbrace imobilizat, își amintește cu siguranță că mâna îi era liberă. Același lucru l-au văzut și ceilalți însoțitori ai episcopului, care susțin că PS Dorimedont o scăpăta des de pe targă și ei i-o susțineau. De la ora 4 până la 10 dimineața, medicii de la INN au așteptat să se deschidă cabinetul de Rezonanță Magnetică Nucleară de la Spitalul Republican, ca să-i efectueze episcopului tomografia. Iar celor care-l însoțiseră de la Dondușeni le-au spus: „Puteți pleca, sunteți liberi, aparatele nu lucrează până la ora nouă…”.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii