Sănătate

Reportaj multimedia // Povestea unei mame cu cvadrupleți care se luptă cu COVID-19   

Foto:CIJM

Tatiana Ciutac, mamă a cvadrupleți, vizibil extenuată, așteaptă febril să fie externată din Spitalul Clinic Republican pentru Copii „Emilian Coțaga”. Mama și cei patru copii de unsprezece luni au fost spitalizați după ce au contractat COVID-19. Această instituție medicală este prevăzută pentru internarea copiilor cu comorbidități.

Doi dintre bebeluși au amiotrofie spinală de tip I, o maladie care atacă neuronii din măduva spinării, ducând la pierderea masei musculare. „Mușchii cedează zi cu zi și creează complicații la plămâni. Ei [copiii] nu pot să respire cu plămânii, respiră mai mult cu burtica. Și deoarece COVID-ul afectează plămânii, am insistat de la bun început să ne aducă la Chișinău”, relatează Tatiana cu emoții extreme.

Numărul mare de contaminări a surprins medicii

Șefa Secției COVID-19 din cadrul Spitalului „Emilian Coțaga”, Ala Jivalcovschi, se declară surprinsă de numărul mare de contaminări înregistrate în luna august.

„Eu cred că numărul este mult mai mare decât persoanele monitorizate, deoarece într-o familie este examinată o persoană. Numărul [de contaminări] este destul de mare, inclusiv de pacienți. Și acum pun întrebarea pe care și-o pune toată lumea: Grădinițele, școlile ce vor face?

Cu semne evidente că se abține să plângă, Tatiana Ciutac reia firul calvarului său, sperând că drama pe care o trăiește împreună cu copiii săi se va termina în curând. „Pentru ei, orice greșeală este fatală. Pur și simplu, îți fuge pământul de sub picioare, știind că acest virus a ucis milioane de oameni.”

Familia Ciutac a ajuns la spital după ce trei copii aveau febră, părinții crezând că au o simplă răceală. „În urma unui examen medical, am depistat că aveau gâtul roșu, iar febra nu scădea mai jos de 37,5. La a treia zi de febră, am chemat ambulanța.”

Șefa Secției COVID-19 din cadrul Spitalului „Emilian Coțaga”, Ala Jivalcovschi. Foto: CIJM 

Periplul de la Criuleni la Chișinău

Inițial, familia Ciutac a fost internată în Spitalul Raional Criuleni, pentru testare, după care a fost transportată, la trei zile, la Spitalul „Emilian Coțaga” din Chișinău. „Sâmbătă, am chemat ambulanța și, tocmai luni seară, ne-au adus la Coțaga. Aici condițiile sunt foarte bune”, spune ea șovăielnic.

Spitalul pentru copii „Emilian Coțaga” este dotat cu un sistem de oxigen în terapia intensivă. Numai  că în condițiile când sunt mai mulți copii, care au nevoie de oxigenoterapie, concentratoarele de oxigen sunt extrem de necesare.

„Am avut de la bun început două concentratoare. Am mai obținut altele din donații, inclusiv din partea UNICEF. Acum dispunem de cinci concentratoare de oxigen”, afirmă șefa secției COVID, Ala Jivalcovschi.

Cu buzele tremurânde, Tatiana Ciutac spune că îi este foarte greu să fie optimistă când știe că are patru copii și toți infectați. „E foarte, foarte greu. Aici sunt condiții, dar în raion nu.”

Ala Jivalcovschi susține că stocurile la Spitalul „Emilian Coțaga” au fost suplimentate numai că au un consum foarte mare de echipament de protecție. „Avem suficient echipament și sperăm să avem și pe viitor, atât combinezoane, cât și halate de o singură folosință, mănuși, măști, viziere.”

Nadejda Marcov, o tânără proaspăt absolventă la medicină, angajată a Spitalului „Emilian Coțaga”. Foto:CIJM

„Trebuie să fie un sfârșit”

După declanșarea pandemiei, la Spitalul „Emilian Coțaga” au fost amenajate 16 paturi pentru pacienții cu Coronavirus. Asistenta medicală în Secția COVID a Spitalului „Emilian Coțaga”, Nadejda Marcov, o tânără proaspăt absolventă la medicină, cu dungi stacojii pe tenul său palid, provocate de șireturile măștii de protecție, lucrează aici de la începutul pandemiei.

Trasă de mâinile sale obosite la pământ, Nadejda spune, fără emfază și disimulare, că ea și colegii săi vor rezista până la capăt. „Trebuie să existe un sfârșit”, accentuează ea ostentativ.

„A fost o perioadă foarte stresantă pentru noi. Telefonul suna permanent din raioane cu cereri de internare. Din păcate, nu avem locuri. Secția este prevăzută pentru 16 pacienți, dar e arhiplină. Unele familii sunt izolate în saloane.”

La rândul său, Ala Jivalcovschi, șefa Secției COVID a Spitalului, susține că numărul de internări este mult mai mare decât s-a așteptat. „Acest virus ne-a dat într-adevăr peste cap toată activitatea. Suntem obosiți, epuizați, din 8 martie primim pacienți încontinuu”, estimează ea.

Spitalul „Emilian Coțaga” este asigurat cu echipamentul necesar chiar de la începutul pandemiei. FOTO: CIJM

„Copiii de așijderea pot să răspândească virusul”

La 9 septembrie, în acest spital, care are până la șase internări pe zi, au fost transportați doi elevi. Este vorba de copii cu comorbidități, care, după observațiile medicului, sunt foarte mulți.

Lucrul angajaților din sănătate s-a complicat după ce în această instituție destinată copiilor de vârstă fragedă au fost internați și părinții lor. „Aceasta ne face incomodități, fiindcă trebuie să ne ocupăm și de ei”, explică medicul.

La fel ca în cazurile celorlalte instituții medicale, la Spitalul „Emilian Coțaga”, copiii internați cu COVID-19 au contractat virusul în familie, de la adulți. Numai că, în opinia doctorului Jivalcovschi, copiii pot să răspândească așijderea virusul.

„Este adevărat că la marea majoritate a copiilor școlari, care nu au nicio patologie decât SARS COV 2, formele sunt ușoare. Dar acești copii merg în familii, la părinți, la bunici, circulă. Prin urmare, virusul se răspândește tot mai mult și mai mult!...”, susține medicul, exprimându-și îngrijorarea pentru  numărul considerabil de infectări.

Spitalul Clinic Republican pentru Copiii „Emilian Coțaga” este asigurat cu echipamentul și medicamentele necesare chiar de la începutul pandemiei. „Nici nu ne-am închipuit că o să avem imediat echipament de protecție. La 8 martie, a venit directorul general și vicedirectorul de la Coțaga cu echipament de protecție pe care nu îl așteptam, dar era o anumită cantitate și tot ne puneam întrebarea: Când se termină, ce facem?

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii