Jurnalismul de investigație, între risc și succes. Cum eliminăm riscurile și cum construim o investigație de rezonanță

Ce înseamnă jurnalismul de investigație, cum poate fi formulată o ipoteză, ce surse pot fi folosite pentru obținerea unor informații unice, sunt doar câteva aspecte în care au învățat să exceleze 27 de jurnaliști, membri ai Rețelei Jurnaliștilor de Investigație din Moldova, înscriși la training-ul dedicat jurnaliștilor de investigație, care s-a desfășurat în zilele de 6, 7 septembrie, la Chișinău. Training-ul în jurnalismul de investigație a fost organizat de GIZ Moldova și Centrul de Investigații Jurnalistice în cadrul programului „Consolidarea Statului de Drept și a Mecanismelor Anticorupție în Republica Moldova”, cofinanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Guvernul Marii Britanii, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).

Formatori în cadrul training-ului au fost experții de talie internațională din Ucraina - Oleg Khomenok și Mykhailo Koltsov.

 Oleg Khomenok este membru al Consiliului de Administrație al Rețelei Globale de Jurnalism de investigație și consilier media senior la Internews Network. Are peste 25 de ani de experiență în jurnalism, educație media și în gestionarea reportajelor de investigație și a proiectelor de sprijin media în spațiul post-sovietic. 

În discursul său din debutul trainingului, Khomenok a salutat interesul jurnaliștilor din Republica Moldova de a-și perfecționa abilitățile de obținere a informațiilor și de prezentare a realității deseori ascunse de anumite persoane cu interese. 

„În Republica Moldova este foarte dezvoltat jurnalismul de investigație, iată de ce sunt multe țări care ar putea învăța multe lucruri de la jurnaliștii de aici. În cadrul trainigului vom vorbi despre ce este investigația jurnalistică, despre cum găsim teme și despre formarea ipotezei. Vom vorbi deste algoritmul de acțiune, despre OSIND (open surses). Unele date îi ajută pe jurnaliști să adune cât mai multe informații. Vom vizualiza și aplica tehnici de asigurare a securității cibernetice”, a menționat trainerul Oleg Khomenok. 

ÎOleg Khomenok a prezentat punctual și fiecare element inclus în program. Prima și cea mai importantă lecție pe care a transmis-o participanților la training a fost că „investigația jurnalistică scoate la iveală o informație nouă, necunoscută. Dacă ipoteza se regăsește și în alte materiale apărute deja în spațiul public, atunci aceasta nu mai poate fi numită o investigație”. De aici, Khomenok a venit cu prezentarea tehnicilor de identificare a temelor pentru investigație, iar mai apoi cu pașii de realizare și planul de lucru. Fiecare informație a venit la pachet cu un set de instrumente, dar și exemple. 

Participanții au fost implicați în grupuri de lucru și au prezentat ipotezele, care ar putea sta la baza inițierii unei investigații, iar împreună cu trainerul au construit planul de lucru pentru inițierea unei investigații cu impact. 

 Mykhailo Koltsov este consultant senior de date cu Digital Development Global Practice la Grupul Băncii Mondiale. El se concentrează pe evaluarea calității infrastructurii TIC folosind metode de analiză a datelor și algoritmi pentru combinarea diferitelor surse de date. În același timp a fost lector superior de jurnalism la Universitatea Națională din Kiev -  Academia Kyiv-Mohyla. 

„Vom vorbi despre detalii tehnice, vom răspunde la o întrebare simplă, cât de memorabilă va fi investigația voastră jurnalistică? Vom vorbi despre vizualizarea datelor. Vom învăța cum, cu ajutorul unor instrumente simple, investigațiile noastre să nu fie doar de moment, dar atemporale”, a precizat Koltsov.

Partea sa din training s-a axat pe securitatea cibernetică. Așa cum jurnaliștii de investigație pot întâmpina în activitatea lor mai multe riscuri, Koltsov a venit cu recomandări și tehnici menite să protejeze jurnalistul de numiți factori negativi din exterior. Totodată, a prezentat noile opțiuni de lucru cu datele și a prezentat tehnicile new media care, odată aplicate, îmbunătățesc materialul finit. 

Managerul de Proiect al GIZ Moldova, Janine Baudach, a spus că jurnaliștii reprezintă pilonul de susținere între stat și cetățeni, respectiv, aceștia au un rol esențial în promovarea democrației și statului de drept.  

„Acesta este un  masterclass important și având în vedere faptul că jurnalismul este al patrulea pilon al democrației este și un pilon între stat și cetățeni. Este important să avem în cadrul societății și astfel de persoane. Datorită jurnaliștilor reușim să sensibilizăm guvernul și să-i facem mai responsabili în fața cetățenilor. Sper că veți învăța tehnici noi în investigație și veți investiga subiecte de actualitate”, a susținut Janine Baudach.

„Această rețea este importantă și apreciem efortul GIZ pentru că ne susține și pentru că susține jurnalismul de investigație. Noi vrem să consolidăm această rețea ca să putem investiga subiecte importante pentru cetățenii Republicii Moldova. Jurnaliștii pot schimba multe lucruri, mai ales prin intermediul investigațiilor. (...) Vom lansa un concurs de granturi pentru jurnaliști la care veți putea participa. Această etapă este foarte importantă, iar acum, mai ales că avem doi traineri internaționali foarte buni, vă îndemn să fiți activi pentru că veți obține niște abilități importante”, a punctat președinta CIJM, Cornelia Cozonac. 

Următorul training de capacitare pentru Rețeaua Jurnaliștilor de Investigație din Moldova va avea loc în luna octombrie cu experți din România. Informațiile despre training le veți găsi pe portalul anticoruptie.md.