Valeria Vițu

PSRM a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu. România, Franța, îndemn pentru liderii politici

Partidul Socialiștilor din R.Moldova a depus o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, condus de Maia Sandu. Se întâmplă după ce Executivul și-a asumat răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii. Deputații moldoveni urmează să decidă, timp de trei zile, dacă votează moțiunea socialiștilor sau lasă Executivul să muncească mai departe. Între timp, mai mulți ambasadori, acreditați în R.Moldova, printre care cel al Franței și al României, au îndemnat liderii de la Chișinău să găsească un consens și să depășească impasul politic, scrie rfi.ro.

Cu puțin timp înainte de ședința Parlamentului, Ambasada României în R.Moldova a anunțat că reformele sunt critice pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și menținerea parcursului său european. Iată de ce România susține eforturile prim-ministrului Maia Sandu și ale coaliției de guvernare pentru a depăși actualul impas politic.

„În calitate de partener strategic, România face un apel la responsabilitate politică, subliniind necesitatea ca liderii politici ai Republicii Moldova să identifice rapid consensul asupra unei soluții care să asigure stabilitatea, să păstreze calea către reforma justiției, să permită Guvernului să îmbunătățească viața tuturor cetățenilor Republicii Moldova, precum și să continue parcursul european al țării”, se arată într-un comunicat al misiunii diplomatice.

Și Ambasada Franței a venit cu un îndemn către liderii politici de la Chișinău.  

„Ca prieten al Republicii Moldova, care și-a demonstrat angajamentul în susținerea procesului de reforme, Franța îndeamnă liderii politici moldoveni să ajungă rapid la un consens, care ar păstra calea spre reforma justiției și ar permite guvernului să își reia lucrul pe calea reformelor pentru ameliorarea vieții tuturor cetățenilor Republicii Moldova. Vom fi gata să continuăm sprijinul nostru pentru un astfel de proces hotărât de reforme, în conformitate cu Acordul de asociere UE-Republica Moldova”.

„Franța sprijină eforturile prim-ministrului Maia Sandu, a președintelui Igor Dodon și a coaliției de guvernare în depășirea crizei politice curente. Reformele indespensabile pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova au fost deja amânate pentru prea mult timp”, se arată într-un mesaj al ambasadei Franței în R.Moldova.  

La tribuna Parlamentului, premierul Maia Sandu spune că au fost făcute anumite compromisuri pentru a reuși îndeplinirea obiectivului principal - o procuratură independentă, o justiție adevărată. Lupta pentru Procurorul General este ultima redută. Este linia roșie. „În această preselecție nu pot admite niciun derapaj - rolul procurorului general este prea important pentru sistemul justiției, iar ingerințele rău intenționate ne pot costa pe toți - pe cetățenii Republicii Moldova - prea mult. Moldova a trecut prin mai multe reforme ale justiției, le-am văzut cu toții. Am avut și o sumedenie de procurori aleși prin mecanisme serioase. Au fost create multiple structuri care trebuiau să apere justiția de tentative de capturare – Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii, Curtea Constituțională”.

Maia Sandu susține că funcția de procuror a fost tranzacționată pe sub masă între partide, iar atunci când procurorul comitea abuzuri, nimeni dintre politicieni nu-și asuma răspunderea pentru ele.„Politicienii arătau cu degetul unul la altul și se acopereau cu declarații despre falsa independență a procurorului.  Eu am decis să procedez altfel. Îmi asum răspunderea politică pentru procesul de identificare a candidaților la funcția de procuror general. Voi identifica și verifica personal oameni onești, curajoși și bine intenționați și îi voi propune Consiliului Superior al Procurorilor”.

„În acest sens, mă încurajează poziția Comisiei de la Veneția, exprimată în alte situații similare, potrivit căreia selectarea Procurorului General trebuie să se facă astfel încât să obțină încrederea publicului, iar selectarea Procurorului General cu implicarea puterii executive și legislative ar oferi mai multă legitimitate democratică acestei proceduri. Așadar, consideră Comisia de la Veneția, este rezonabil ca un guvern să dorească să participe în procesul de selecție a Procurorului General pe motiv că combaterea criminalității este crucială pentru buna funcționare a instituțiilor statului. Sarcina noastră principală este să construim un stat pentru oameni. O justiție adevărată și funcțională este cheia pentru ca un asemenea stat să poată fi construit”.

La rândul său, deputatul PSRM, Vasile Bolea a declarat, în ședința Parlamentului, că „Guvernul și-a asumat răspunderea pentru un alt proiect de modificare a Legii Procuraturii și a promovat concursul fără a aștepta decizia acestui organ și opinia Comisiei de la Veneția”, scrie portalul Anticoruptie de la Chișinău.”Noul proiect asumat pune în pericol independența procuraturii. Guvernul Sandu a schimbat regulile jocului în timpul jocului. A ignorat bunele practici. Asemenea matrapazlâcuri politice nu pot fi tolerate. Acest guvern se face responsabil de eșecul total al Reformei Justiției. Prin acest proiect de lege se încearcă subminarea principiului separării puterilor în stat”, a mai subliniat parlamentarul.

Moțiunea de cenzură a socialiștilor urmează să fie examinată, în urmatoarele trei zile, după ce Comisia juridică va elabora raportul și va fi convocat Biroul permanent al Legislativului. 

Câteva sute de oameni s-au adunat la un miting, în fața Legislativului, în susținerea Guvernului Sandu. Oamenii spun că își doresc o justiție independentă și un procuror corect, integru. 

Materialul a fost realiazat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului