Valeria Vițu

Moldovenii din Canada vor putea vota doar în Ottawa: „Votul nostru nu este dorit”

Cetățenii moldoveni din Montreal și Toronto nu vor putea vota la scrutinul din 24 februarie în cele două orașe. Ministerul de Externe de la Chișinău anunță că autoritățile canadiene nu permit deschiderea secțiilor de vot. La scurt timp după anunțul Externelor, moldovenii aflați la Montreal și Toronto au început să se mobilizeze și sunt gată să meargă la Ottawa să voteze.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău, „legislația canadiană nu permite deschiderea secțiilor de vot a statelor terțe, în afara misiunilor diplomatice, pentru scrutinul electoral din 24 februarie 2019. Decizia respectivă a fost anunțată Ambasadei Republicii Moldova din Canada după adresarea misiunii diplomatice către autoritățile locale de a autoriza deschiderea a 3 secții de votare în conformitate cu hotărârea CEC din 19 ianuarie 2019”.

”Printr-un demers al Ministerului de Externe de la Ottawa, Ambasada Republicii Moldova a fost informată că decizia respectivă se bazează pe prevederile legislației canadiene, care „nu poate aproba deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Canadei” pentru scrutinul din anul 2019”, se mai arată în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R.Moldova.

Așadar, moldovenii stabiliți în Canada vor putea vota acum doar la Ottawa, unde va fi deschis un singur birou electoral, deși autoritățile moldovene promiteau trei secții de vot în Canada.

”Suntem în fel și chip încurajați să nu mergem la vot”

Fondatoarea comunității Klumea, jurnalista și activista Nata Albot, stabilită de mai mulți ani la Montreal se întreabă de ce autoritățile canadiene au permis deschiderea secțiilor de vot la alegerile precedente, din 2014 și 2016, iar de această dată au refuzat și asta în condițiile în care prevederile legale la care face trimitere Ministerul de Externe, erau în vigoare și atunci.

”Acest policy nu este unul recent. În pofida prevederilor restrictive, atunci autoritățile noastre au găsit argumentele necesare ca să convingă canadienii să ne permită deschiderea secțiilor de vot la Montreal și Toronto. De data asta cred că nu i-am rugat frumos pe canadieni, de asta nu au permis. Sau poate canadienii pur și simplu nu urmăresc știrile din Moldova ca să înțeleagă cum votează diaspora și cât de prețios este fiecare vot din diasporă”, a scris Nata Albot pe pagina sa de Facebook. 

Colac peste pupăză, susține jurnalista, ”Comisia Electorală Centrală a decis să micșoreze numărul de buletine pentru Canada”.”Nu vor mai fi 5000, ci 4000. Și toate vor putea fi utilizate doar la Ottawa. Povestea poate continua cu detalii interesante: neacceptarea pasapoartelor expirate în diasporă, refuzul de a deschide sectia de vot la Calgary. Suntem în fel și chip încurajați să nu mergem la vot. Ni se arată vădit că votul nostru nu este dorit”, consideră activista Nata Albot.

Mai mulți moldoveni au și început să folosească hashtagul #Vottawa și își îndeamnă rudele, prietenii din Canada să meargă la vot.

La scrutinul prezidențial din 2016, diaspora a votat masiv pentru Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, astăzi președintele Blocului electoral ACUM DA PAS.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului