Valeria Vițu

Ședință comună a Guvernelor României și R.Moldova, la București

La București, se va desfășura, joi, ședința comună a Guvernului Republicii Moldova și Guvernului României. Ședința va fi precedată de întrevederea bilaterală dintre prim-ministrul, Pavel Filip și premierul român, Viorica Dăncilă. Cei doi premieri vor evalua stadiul realizării proiectelor de cooperare bilaterală şi vor explora opţiunile pentru noi acţiuni de colaborare. 

Potrivit agendei, la ora 11.15, premierul României, Viorica Dăncilă îl va întâmpina pe premierul moldovean, Pavel Filip, la Palatul Victoria și ulterior cei doi vor avea o întrevedere tête-à-tête. Ședința comună a Guvernelor României și R.Moldova începe aproape de ora 12.00. Iar la 13.15, Dăncilă și Filip vor semna mai multe acorduri bilaterale, printre aceste și cel privind excluderea tarifelor de roaming.

Șeful Executivului de la Chișinău spunea că renunțarea la tarifele de roaming este un pas important și logic care se încadrează în șirul altor acțiuni care ne apropie de România, precum: interconectarea pe gaze naturale, interconexiunea pe energie electrică, conexiunea în domeniul educațional și cel cultural. Asta nu înseamnă altceva decât o legătură mai strânsă între statele noastre”, a spus Pavel Filip. ”Odată cu intrarea în vigoare a acordului, cetățenii din R.Moldova și România, care călătoresc ocazional în statul vecin, vor avea  acces la serviciile de roaming pentru apeluri și SMS la tarife naționale, iar tariful pentru navigarea pe internet va fi micșorat etapizat până în anul 2022, conform procedurilor stabilite la nivel european”, a mai afirmat prim-ministrul R.Moldova. 

La ora 13.30, Dăncilă şi Filip vor face o fotografie de familie, iar de la 13.40, cei doi prim-miniștri vor face declarații pentru presă.

Potrivit Executivului de la București, ”ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova reprezintă o oportunitate pentru impulsionarea agendei bilaterale, în perspectiva viitorului european al Republicii Moldova și avansarea proiectelor bilaterale de cooperare de relevanță strategică”. Totodată, reuniunea are loc în contextul pregătirilor pentru asumarea, de către România, a Președinției Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, fiind un prilej pentru încurajarea eforturilor Republicii Moldova în direcția avansării parcursului european și implementării reformelor asumate în baza Acordului de Asociere cu UE.

În timpul vizitei la București, prim-ministrul Pavel Filip se va mai întâlni cu președintele României, Klaus Iohannis, cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, și cu președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului