Valeria Vițu

Socialistul Ion Ceban și pro-europeanul Andrei Năstase, în turul doi de scrutin

Candidatul Partidului Socialiștilor din R.Moldova, Ion Ceban și candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase, se vor duela peste două săptămâni, în cel de-al doilea tur de scrutin. Totul după ce, Ceban și Năstase au obținut cele mai multe voturi la alegerile locale generale de duminică. Potrivit rezultatelor preliminare, prezentate de Comisia Electorală Centrală, după prelucrarea a 252 de procese verbale din 307, pentru Ion Ceban au votat 43,07 la sută, iar Năstase obține 30,12 la sută din sufragii.Turul doi va avea loc peste două săptămâni, pe 3 noiembrie.

Așadar, peste 75 de mii de oameni l-au ales pe Ion Ceban, în timp ce pentru Andrei Năstase au votat 53 de mii de alegători. 

Fostul primar al Capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă se clasează pe a treia poziție și obține 9 la sută din voturile alegătorilor ceea ce înseamnă că peste 15 mii de chișinueni l-au ales pentru fotoliul de primar.

Chirtoacă a chemat alegătorii să voteze, în turul doi, ”neconditionat, impotriva lui Ceban”.”Noi PL-ul și subsemnatul, ne-am fi dorit să ne ducem la capăt munca la Primărie, știind exact cum să o facem. Dar, ne vom pregăti de urmatoarele provocări și oportunități: alegeri parlamentare anticipate, președinția RM, în 2020”, a scris Chirtoacă pe pagina sa de Facebook. 

Rezultatele preliminare mai arată că Octavian Țîcu, candidatul Partidului Unității Naționale obține 4,68 la sută. Alți candidați unioniști cum ar fi Vlad Țurcanu, Valeriu Munteanu sau Vitalie Marinuța obțin mai puțin de un procent din voturi.

Candidatul Partidului Democrat, Vladimir Cebotari obține 2,13 la sută din sufragii. 

Și în Consiliul Municipal Chișinău, Partidului Socialiștilor obține cele mai multe voturi. În jur de 40 la sută dintre cetățeni sau aproape 70 de mii de oameni au votat consilierii socialiști. Blocul ACUM urmează cu 32 la sută ceea ce constituie 55 de mii de alegători. Partidul Liberal obține aproape 6 la sută din sufragii (în jur de 10 mii de oameni au ales PL pentru CMC).

Partidul Șor vine cu 4 la sută în Consiliul Municipal Chișinău, PDM, 3,41 la sută, iar Partidul Unității Naționale obține 2,63 la sută pentru CMC. 

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului