Valeria Vițu

Reacții politice după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare din R.Moldova

În viitorul Parlament de la Chișinău, Partidul Socialiștilor va avea cele mai multe mandate, 35 la număr, urmat de Partidul Democrat cu 30 de mandate. Blocul electoral ACUM DA PAS obține 26 de mandate, Partidul Șor 7 mandate, iar 3 deputați vor fi independenți, după prelucrarea a 100% din procesele verbale.După anunțarea rezultatelor parțiale ale scrutinului, socialiștii au anunțat că nu exclud alegeri anticipate, democrații susțin că sunt gata să înceapă negocierile pentru a crea o majoritate parlamentară şi un guvern funcţional, iar liderii Blocului electoral ACUM DA PAS acuză guvernarea de fraude masive la scrutinul de duminică, menționând că alegerile nu au fost nici libere, nici corecte.

Liderul Partidului Socialiștilor din R.Moldova, Zinaida Greceanîi a anunțat că socialiștii au contestat rezultatele alegerilor parlamentare în șase circumscripții uninominale și nu exclud desfășurarea alegerilor anticipate.

“Aceste alegeri au fost destul de complicate, au fost înregistrate  mai multe încălcări ale legislației electorale din partea unor concurenți electorali. Noi avem mai multe neclarități în mai multe circumscripții din țară, inclusiv și în circumscripții din regiunea transnistreană, precum și în două circumscripții din municipiul Chișinău și într- o circumscripție din nordul republicii, unde diferența de voturi dintre concurenți este foarte mică", a spus Zinaida Greceanîi.

Președintele PSRM a anunțat că, ”socialiștii vor apela la CEC, cu privire la toate încălcările înregistrate, iar după sistematizarea tuturor materialelor și primirea tuturor răspunsurilor din partea organelor respective, inclusiv a CEC-ului și a Comisiilor electorale de circumscripții, Partidul Socialiștilor va prezenta concluziile cu privire la legitimitatea alegerilor parlamentare care au avut loc”.

“Noi nu excludem că pot avea loc și alegeri anticipate”, a mai declarat Zinaida Greceanîi.

PDM, gata de negocieri 

Tot astăzi, liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a menționat că formațiunea sa este gata să înceapă negocierile cu partidele și cu candidații independenţi care obţin mandate în Parlament.„ Este important să fie lăsate în urmă supărările din trecut şi toţi să privească în faţă, spre nevoile si aspiraţiile cetăţenilor.  pentru a le oferi cetăţenilor o majoritate parlamentară şi un guvern funcţional, astfel încât să  înceapă cât mai repede îndeplinirea angajamentelor asumate în faţa alegătorilor. În acest sens, preşedintele PDM a spus că democraţii sunt disponibili să aibă prima discuţie chiar zilele acestea."

”Vrem să participăm la negocieri responsabile, deci vom merge la aceste negocieri cu un obiectiv foarte clar, acela de a continua lucrurile bune pe care am început să le facem pentru cetăţeni şi de a continua dezvoltarea şi modernizarea Moldovei pe modele existente de succes. Noi nu avem orgolii, resentimente, prejudecăţi. Noi vom pune în prim-plan nu diferenţele doctrinare, dar mai presus de orice interesul cetăţenilor noştri, pentru a oferi oamenilor o guvernare competentă, aptă să le facă viaţa mai bună. Oamenii vor fapte, nu vorbe”, a menționat preşedintele PDM.

ACUM:”Am primit mandat ferm să facem dreptate” 

Copreședinții Blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase susțin că rezultatele alegerilor parlamentare din R.Moldova nu reflectă opinia cetățenilor, întrucât s-au comis abuzuri care au fraudat masiv votul. 

„Duminică a fost scrisă cea mai neagră pagină din istoria electorală a RM. Miile de oameni aduși în mod organizat din Transnistria pentru 20 de dolari au votat de mai multe ori pe liste suplimentare în secții diferite. Moldova a fost sub asediu, iar instituțiile au predat statul pentru 24 de ore organizațiilor mafiote, criminale care au organizat. Omenilor liberi le-a fost furat votul la prezidențialele din 2016. La fel s-a întâmplat la scrutinul pentru primăria capitalei de anul trecut. Anunț public că fraudarea alegerilor parlamentare desfășurate ieri, 24 februarie, va face obiectul unei anchete detaliate și transparente a evenimentelor și faptelor premeditate și coordonate de criminalii care au decis să fure și de această dată votul oamenilor. Vinovații vor fi pedepsiți, iar faptele lor dovedite vor fi comunicate public, cu maximă transparență”, a declarat Andrei Năstase, citat de jurnal.md

Copreședinții blocului ACUM afirmă că există dovezi clare că oamenii aduși să voteze multiplu au fost plătiți pentru ziua de ieri, iar aceste dovezi nu pot fi ignorate. Totodată, folosirea resurselor administrative în campania electorală a influențat în mod direct decizia oamenilor, spun liderii opoziției antioligarhice.

„Le solicităm resectuos observatorilor internaționali să nu se grăbească să recunoască aceste alegeri drept libere și corecte indiferent de rezultate. Trebuie să luptăm pentru readucerea țării pe făgașul democrației. Miza nu este doar guvernarea pentru următorii patru ani, ci funcționarea statului și a supremației legii de acum încolo”, a adăugat Maia Sandu.

Ilan Șor:”De mâine cetățenii vor trăi ca în Monaco”

În viitorul Parlament va intra și Partidul Șor, condus de Ilan Șor, condamnat în dosarul fraudei bancare. „Reprezentanții Partidului Politic ȘOR aleși în circumscripțiile uninominale vor începe chiar de mâine să meargă în localitățile lor pentru a începe să realizeze ce le-au promis oamenilor.Cetățenii din cele două circumscripții câștigate de Partidul Șor vor trăi ca în Monaco”, a promis Ilan Șor.

Potrivit lui Șor, oamenii au început să dea prioritate faptelor mai mult decât aspectelor geopolitice. „Moldova a început să se trezească. Aspectele geopolitice trec pe plan secundar. În față vin faptele concrete. Vreau să felicit locuitorii celor două circumscripții unde a câștigat Partidul Șor. În timp ce unii se vor plânge, noi vom merge acolo și ne vom face treaba. Dar sunt și oameni care ne-au susținut și în alte circumscripții. Vom merge și la ei și îi vom ajuta”, a declarat Șor.

Potrivit rezultatelor alegerilor parlamentare, pe circumscripția națională, Partidul Socialiștilor e pe prima poziție cu 31,15 la sută din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS cu 26, 84 la sută.Partidul Democrat obține 23,62 la sută din voturi și Partidul Șor vine cu 8,32 la sută.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului