Valeria Vițu

Un nou ghid al vinurilor de top din R.Moldova, lansat în ajunul Zilei Naționale a Vinului. România, prima destinație

În ajunul Zilei Naționale a Vinului, sărbătorită în acest weekend în R.Moldova, la Chișinău a fost lansat un ghid cu cele mai bune vinuri moldovenești, realizat de wine bloggerul, Andrei Cibotaru, deținător al diplomei de somelier european, participant la cele mai importante expoziții internaționale de vinuri. Publicația conține descrierile a 50 de vinuri de top, aranjate într-o selecție non-erarhică. Sunt aproape 25 de crame reprezentate în ghid, cu vinuri seci, spumante, ice-wine, albe, roze și roșii. 

„Noi avem o sete de informație în domeniul vinurilor, avem tradiții în acest sens, dar mai avem unde să edificăm cultura consumului de vin. Acest ghid își dorește să fie un îndrumar teoretic și practic al unui amator de rând, care vrea să înțeleagă mai mult despre vinuri. Ori vinul este mai mult decât un produs cu un conținut alcoolic. Este un produs care vorbește despre tradiție, istorie, cultură, despre dansuri, despre climă, despre oamenii care trăiesc aici și fac acest produs. România este prima destinație a acestui ghid. Toți cetățenii care vorbesc aceeași limbă română, au acces direct la acest ghid”, spune într-un interviu la RFI, Andrei Cibotaru, autorul noului ghid „50 vinuri bune din Moldova”.

Vinul Moldovei este consumat acasă, dar mai ales peste hotare și aveam o cerință foarte mare a publicului de peste hotare, iată de ce a fost realizată o ediție bilingvă, în română și engleză, explică Andrei Cibotaru.

„Avem rubrici noi în această ediție. Spre exemplu, ambasadorii vinului. Am selectat istoriile a cinci moldoveni și români, de peste hotare, pe care i-am cunoscut în deplasările mele și care m-au uimit prin dragostea, pasiunea și tenacitatea lor de a promova Republica Moldova, vinul moldovenesc în străinătate. Am întâlnit un moldovean care încearcă să le vândă francezilor vin moldovenesc. Am întâlnit în Portugalia un moldovean care a emigrat acolo și așa cum i s-a spus ”vinde nisip în Sahara” pentru că încearcă să vândă vinul moldovenesc pe o piață cu tradiții cum este Portugalia. Și din România îl avem pe Cătălin Păduraru, președintele celui mai mare concurs de vinuri din România. Este un pasionat al vinului moldovenesc și de câte ori are ocazia, promovează vinul moldovenesc. A publicat anul trecut Top 100 de vinuri românești cu prilejul Centenarului și în acest top sunt incluse și vinuri moldovenești”, ne spune bloggerul moldovean.

În noul ghid sunt incluse 25 de crame în încercarea de a-l face cât mai reprezentativ pentru industria vinicolă din R.Moldova. Sunt incluse crame mari, producători mici, întreprinderi din toate regiunile vinicole ale țării, continuă autorul publicației.

„De multe ori, imaginea R.Moldova în exterior este asociată în context negativ, datorită sărăciei sau unor fenomene sociale neplăcute. Ori vinul, de câte ori merg în străinătate, dacă vorbim despre experți în domeniul vinului, ei toți știu ce este R.Moldova, este unul dintre cei mai mari producători de vinuri. Până nu demult am fost în top 10 producători de vinuri din lume. Dar iată că se fac eforturi ca să restabilim acest nume bun pe care îl are R.Moldova”, afirmă Andrei Cibotaru.

Fine Wine Guide conține informații despre soiurile principale de struguri din Moldova, zonele viti-vinicole, dar și informații despre evenimentele vinicole și turismul eno-gastronomic în Moldova.

Noul ghid, prezentat în PNAM, de Ziua Națională a Vinului 

„De Ziua Națională a Vinului suntem cu un stand în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde toată suflare omenească va sărbători. Suntem singura țară care o sărbătoare națională, decretată prin lege. Piloții de pe cursele naționale vor felicita turiștii cu Ziua Națională a Vinului și îi vor îndemna să răsfoiască ghidul, aflat în buzunarele fotoliilor și să găsească mai multe informații despre vinul Moldovei”, ne mai mărturisește bloggerul moldovean.

”De 18 ani se sărbătorește Ziua Vinului în R.Moldova. An de an crește cultura consumului. Vedem un trend foarte pozitiv. Din zona neplăcută a bețiilor populare, ne îndreptăm spre o școală a vinului. Nu mai servim vin la Pet și la pahar de o calitate dubioasă. Vom servi doar vinuri calitative, asociate cu bucate și mai ales povestite. Vinul este un produs care trebuie povestit”, conchide la RFI, wine bloggerul moldovean, Andrei Cibotaru. 

Tradițional, startul sărbătorii va fi dat în Piața Marii Adunări Naționale. De o parte și de alta a bulevardului Ștefan cel Mare vor fi amplasate standurile celor 70 de vinificatori, în funcție de zonele cu Indicație Geografică Protejată pe care le reprezintă. La cea de-a 18 ediție, companiile vinicole vor oferi spre degustare oaspeților vinurile din roada anului 2019 și vinuri maturate, vor lansa noi produse, vor organiza degustări ghidate și masterclass-uri, iar vizitatorii vor putea cumpăra vinurile la prețuri promoționale. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Ascultați și interviul audio cu Andrei Cibotaru, autorul ghidului, „50 de vinuri bune din Moldova”.  

Galerie

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului