Valeria Vițu

Chișinău: Neînțelegeri între Guvern și Președinție legate de vizita ministrului rus al Apărării

Neînțelegeri la Chișinău legate de vizita ministrului rus al Apărării. Premierul moldovean, Maia Sandu a calificat vizita lui Serghei Șoigu, pe 24 august, drept una privată, nu oficială ”din cauza lipsei notificării Guvernului de către Ministerul Apărării și neefectuării demersurilor necesare”. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Pe de altă parte, ministrul moldovean al apărării precizează că omologul său vine la Chișinău,  la invitația șefului statului, Igor Dodon.

”Întrucât nu ați întreprins toate demersurile legale, această vizită nu poate fi una oficială. Drept urmare, Guvernul nu este implicat în această vizită și nu pot fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. Ca orice cetățean străin, domnul Șoigu poate să viziteze Republica Moldova în calitate de persoană privată. Pe viitor, în condițiile în care vreți să invitați oaspeți în Republica Moldova, în calitate oficială, aceste invitații trebuie să fie făcute conform legii”, a menționat șefa Cabinetului de Miniștri de la Chișinău.

Potrivit Maiei Sandu, Guvernul trebuie să fie notificat în scris din timp, să se întreprindă toate demersurile procedurale pentru ca să se poată asigura implicarea ministerului de Externe și ambasadelor noastre în modul corespunzător în stabilirea agendei și în asigurarea protocolului în asemenea vizite.

”Parcurgerea acestor pași conferă caracterul oficial al unei vizite. Neîndeplinirea acestor proceduri fac ca vizita domnului Șoigu să fie una neoficială”,  a precizat prim-ministrul R.Moldova. 

De asemenea, Maia Sandu a solicitat ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, să-l cheme pentru consultări pe ambasadorul Republicii Moldova la Moscova. Joi, diplomatul urmează să dea explicații pe marginea acestui subiect.

Totodată, ministrul Apărării, Pavel Voicu, susține că omologul său rus, Serghei Șoigu, vine în Republica Moldova la invitația lui Igor Dodon și că administrația prezidențială va avea grijă de organizarea și agenda oficialului rus.

”Au fost respectate toate prevederile, se ocupă Președinția. Posibil a fost o confuzie, deoarece s-a înțeles că a fost invitat de către ministrul apărării, dar de fapt dumnealui vine la invitația președintelui Republicii Moldova”, a punctat Pavel Voicu, după ședința Guvernului.

În plus, Pavel Voicu a precizat că ministrul rus al Apărării vine la Chișinău pentru a  participa la evenimentele organizate de șeful statului, cu prilejul așa-numitei ”eliberări a Moldovei de ocupația fascistă”.

Să spunem că, Guvernul de la Chișinău a declarat ziua de 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului