Valeria Vițu

Năstase, la RFI: „Nu cred că va mai exista un judecător care să îndrăznească să anuleze votul cetățenilor”

Vicepremierul moldovean, Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM la alegerile locale din 20 octombrie, se va lansa oficial în cursă, la 21 septembrie. Într-un interviu pentru RFI, Andrei Năstase declară că „Chișinăul are nevoie, în acest moment, de un primar clar pro-european, de un primar care respectă valorile europene, naționale”. În plus, Năstase nu crede că va mai exista un judecător ”care să îndrăznească să anuleze votul cetățenilor”.

„Pentru mine, orice campanie electorală reprezintă în primul rând o șansă de a intra în dialog nemijlocit cu oamenii, de a discuta despre problemele și grijile lor cotidiene și despre soluțiile pe care le așteaptă. Eu nu am încetat niciodată să fiu între oameni, dar evident că agenda zilnică de viceprim-ministru și ministru al Afacerilor Interne nu îmi permitea să fac ceea ce voi reîncepe la 21 septembrie: să fiu din nou 14-16 ore pe zi în mijlocul cetățenilor – pe străzi, în piețe, în parcuri”, declară Andrei Năstase.

„Personal am convingerea că cetățenii Capitalei, care au fost văduviți de dreptul lor de a avea în fruntea orașului un primar ales în urma unui exercițiu democratic, vor dori să îmi acorde șansa să pun în aplicare proiectele pentru care au votat încă de anul trecut. Și cred că își vor aminti foarte bine că Ion Ceban este cel care, după ce a pierdut o competiție democratică legitimă, a inițiat demersurile legale pentru a fura votul oamenilor”, continuă Andrei Năstase.

Potrivit candidatului Blocului ACUM, Chișinăul trebuie condus de un edil care luptă în fiecare zi pentru democrație și statul de drept, ”pentru libertățile fundamentale ale cetățenilor – nu de un om care a arătat dispreț față de alegerea făcută de cetățeni. Așa cum orașul nu trebuie să ajungă pe mâna celui care, după decizia justiției aservite lui Plahotniuc, s-a agățat de fotoliul ilegitim de primar interimar”, mai declară candidatul ACUM la alegerile locale.

Întrebat dacă există riscul ca scenariul din 2018 privind invalidarea rezultatelor alegerilor locale să se repete, Andrei Năstase a declarat că „Republica Moldova a redevenit, în luna iunie a acestui an, un stat liber și democratic”.

„Nu cred că va mai exista un judecător care să îndrăznească să anuleze votul cetățenilor. Așa cum sper că niciunul din concurenții electorali nu va mai avea tupeul și cinismul de a acționa împotriva voinței liber exprimate a oamenilor. Să fie foarte clar: în 2018 a avut loc o crimă împotriva democrației, iar actuala guvernare nu va mai tolera așa ceva”, a ținut să precizeze candidatul Blocului ACUM, la scrutinul din 20 octombrie.                 

„Din păcate, se resimte în municipiul Chișinău din plin absența unei conduceri legitime la Primărie”

În opinia lui Andrei Năstase, până acum, nimeni nu și-a asumat deciziile necesare pentru rezolvarea problemelor orașului. „Se resimte din plin absența unei conduceri legitime la Primărie. Cât despre principalele probleme - poluarea - îndeosebi situația de la stația de epurare, construcțiile ilegale și haotice, traficul și starea infrastructurii rutiere, transportul public, comerțul stradal neautorizat”.

„Vreau să vă spun și că una din marile probleme ale Primăriei a fost absența oricărei forme de colaborare cu administrația publică centrală, astfel încât au apărut o serie de blocaje. De aceea chiar din calitatea mea de ministru al Afacerilor Interne am inițiat un memorandum de cooperare cu Primăria, astfel încât în domeniile în care ambele instituții au competențe să vină cu soluții comune, spre binele oamenilor”, continuă vicepremierul moldovean.

Să amintim că, Andrei Năstase este primarul ales de cetățenii moldoveni, în iunie 2018, dar Judecătoria Chișinău a invalidat atunci rezultatele alegerilor și până astăzi, capitala R.Moldova este condusă de primari interimari. 

Interviul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului