Valeria Vițu

Dodon l-a felicitat pe Zelenski. ”Sper în cel mai scurt timp să discutăm agenda relațiilor bilaterale”

Președintele moldovean, Igor Dodon i-a transmis, luni, felicitări noului președinte al Ucrainei pentru victoria obținută în cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Totodată, Dodon și-a exprimat speranța că în cel mai scurt timp va avea posibilitatea de a se întâlni cu liderul ucrainean, Vladimir Zelenski.

”Transmit sincere felicitări domnului Vladimir Zelenski cu prilejul victoriei convingătoare obținute în turul doi al alegerilor prezidențiale din Ucraina.Sunt convins că activitatea sa în cea mai înaltă funcție din stat va contribui la prosperarea în continuare a Ucrainei în beneficiul poporului său”.

„Îmi exprim speranța că relațiile seculare de bună vecinătate dintre popoarele și țările noastre, bazate pe cooperare constructivă și înțelegere reciprocă, vor continua să se dezvolte și să se consolideze cu succes. În context, sper că în cel mai scurt timp vom avea posibilitatea de a ne vedea și discuta agenda relațiilor bilaterale”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook.

Blocul ACUM a felicitat poporul ucrainean pentru ”votul dat împotriva corupției și oligarhiei”. ”Salutăm modul liber și corect în care s-au desfășurat alegerile, chiar și în condițiile dramatice în care se găsește statul vecin. Pe această cale, adresăm felicitări noului președinte ales, Volodymyr Zelensky, pentru victoria convingătoare în aceste alegeri. Mizăm mult pe parteneriatul strategic cu Ucraina democratică în scopul asigurării securității și stabilității regionale, combaterii criminalității transfrontaliere și implementării standardelor și valorilor europene în societățile noastre”, se arată înr-un mesaj al Blocului ACUM postat pe Facebook.

Potrivit expertului moldovean, Dionis Cenușă, ”alegerile din Ucraina sunt o lecție utilă pentru R.Moldova care ne arată că oligarhii pot fi scoși de la putere în mod democratic. O condiție importantă - contracandidatul să aibă susținere puternică economică. De asemenea, este esențial ca pe lângă revanșism, oponenții regimului oligarhic să vină cu idei inovative și să demonstreze originalitate atunci când se adresează cetățenilor”, a declarat Dionis Cenușă, expertul de la Centrul Independent Expert Grup, citat de portalul Agora.

„În orice caz, există multe diferențe dintre Moldova și Ucraina, de aceea, multe lucruri posibile la ei sunt greu de conceput în Moldova. Ucrainenii sunt obișnuiți să lupte cu sacrificii pentru democrație. În Moldova, acest lucru se vede altfel”, este de părere politologul moldovean.

Referindu-se la problema transnistreană și rolul Ucrainei în soluționarea acesteia, Dionis Cenușă spune că „vom putea judeca pe marginea impactului politicii noului președinte in dosarul transnistrean reieșind din dialogul acestuia cu Moscova”.

„Dacă Zelenski va face cedări față de Rusia în Donbas, atunci pași similari pot fi așteptați și pentru regiunea transnistreană. Dar orice pas greșit al lui Zelenski poate provoca proteste. Astfel, multe cedări în fața Rusiei nu ar trebui să aiba loc”, conchide expertul moldovean. 

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului