Valeria Vițu

Vlad Plahotniuc: Decizia de invalidare a alegerilor locale din Chișinău, un precedent extrem de periculos

„Decizia de invalidare a alegerilor locale devine un precedent extrem de periculos pentru toate partidele, inclusiv pentru Partidul Democrat din Moldova. Nu putem exclude ca în alegerile parlamentare să ne trezim chiar noi cu astfel de situații”. Este reacția liderului democraților, Vlad Plahotniuc, după decizia Curții Supreme de Justiție. 

”Alegerile din Chișinău s-au desfășurat liber și democratic, asta chiar dacă au fost unele încălcări ale legislației. Totuși, invalidarea scrutinului este un precedent periculos și pentru PDM”, a declarat Plahotniuc într-un interviu pentru ziarul Timpul. Liderul democraților susține că asupra formațiunii și Guvernului s-au făcut presiuni mari pentru a influența magistrații să valideze rezultatele alegerilor. ”Decizia de invalidare este foarte periculoasă și nedreaptă. Dar să ceri Guvernului să rezolve problema prin implicare în actul de justiție e la fel de periculos”, a spus politicianul.

”Au fost încălcări ale legislației electorale, care chiar dacă nu ar fi atras invalidarea alegerilor, ele sunt, de asemenea, un precedent periculos pentru alegerile viitoare. Aici tot este necesară o analiză. De aceea, voi propune colegilor din fracțiunea PDM să evalueze dacă nu ar fi oportună formarea unei comisii parlamentare, care să analizeze încălcările admise de candidați în alegerile din Chișinău, iar apoi să vină cu concluzii legate de clarificarea legislației electorale, astfel încât asemenea situații să nu mai poată avea loc”, susține Plahotniuc.

Pe de altă parte, liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase susține că odată cu invalidarea alegerilor locale, în R.Moldova a fost instaurată dictatura, iar cel care este direct responsabil de asta este Plahotniuc.

 „Hotărârea de invalidare a mandatului primarului a fost luată cu mult timp înainte. Ceea ce a contat în această țară este frica diabolică a acestui personaj. Îi este frică de noi. Aceste partide criminale, PD și PSRM, se întrețin din aceste scheme cu achiziții publice, din banii noștri. În haos, mafia prinde pește bine, adică miliarde pe care le fac ei din scheme din domeniul imobiliar. I-am călcat pe bătătură când am depistat cel puțin 12 cazuri de demolări și scheme ilegale. Asta însemna zeci de milioane de euro, care ar fi venit în bugetul municipal. I-am depistat cum din patrimoniul din primărie se vând pe-un cap tot ce e acolo. Nimeni intervine, de ce? Pentru că beneficiarul marelui jaf e Plahotniuc, iar Dodon e complicele său, care tace și se plimbă pe la Moscova. A fost scuipat nu doar în poporul nostru, dar și a comunității internaționale, a partenerilor externi. De acum încolo, R.Moldova nu va fi cunoscută prin furtul miliardului, pentru spălătoria banilor rusești murdari, dar și prin invalidarea unor alegeri, pentru furtul voturilor”, a mai spus liderul Partidului Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

Potrivit Codului Electoral, până la alegerile locale ordinare din 2019, nu mai pot fi organizate scrutine noi. Primăria va fi condusă de un primar interimar. În prezent această funcție o deține Ruslan Codreanu, din partea Partidului Popular European, formațiune condusă de fostul premier moldovean, Iurie Leancă, în prezent vicepremier pentru integrare europeană.

După hotărârea Curții Supreme de Justiție privind invalidarea alegerilor locale, Comisia Electorală Centrală anunță, marți, că ședința la care membrii CEC vor lua act de decizia magistraților prin care nu s-a confirmat legalitatea alegerilor locale, va avea loc vineri, 29 iunie, la ora 14.00. În prezent unii membri ai Comisiei se află în deplasări de serviciu, iar alții sunt în concediu ordinar, susține CEC.   

Organizațiile membre ale Coaliției civice pentru Alegeri Libere și Corecte, ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic au făcut publică o declarație ”prin care își exprimă consternarea față de erodarea democrației în R. Moldova”.  Reiterăm dezacordul nostru total cu motivația și argumentele invocate de instanțele judecătorești în vederea invalidării votului a peste din 240,000 locuitori ai municipiului Chișinău, sau a circa 40% din alegătorii municipiului care și-a ales legitim primarul. Ne exprimăm profunda îngrijorare că justiția Republicii Moldova este controlată politic și folosită ca instrument împotriva interesului public. Suntem alarmați că acum, dar și în viitor, alegerile de orice nivel, în orice circumscripție, pot fi invalidate prin hotărâri judecătorești motivate defectuos, anulând astfel alegerea cetățenilor. Totodată,accentuăm relevanța asigurării legalității și legitimității puterii politice și, implicit, a dreptului de a guverna, urmare a voinței poporului, exprimată în alegeri periodice și veritabile.

Organizațiile semnatare au venit cu un apel către toate forțele politice din țară și la partenerii de dezvoltare să facă uz de mijloacele legale pentru a apăra funcționarea statului de drept în Republica Moldova.

Între timp, dis-de-dimineață, oamenii au continuat să protesteze la Primărie. Andrei Năstase și Maia Sandu susțin că în timpul apropiat Comitetul de Rezistență Națională, creat după invalidarea alegerilor locale, va anunța acțiunile care vor fi întreprinse.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului