Valeria Vițu

R.Moldova: ”Nu există nici un risc radiologic după incidentul de la Uzina Metalurgică din Râbnița”

Agenția Naţională pentru Sănătate Publică (ANSP) dă asigurări că în prezent nu există niciun risc radiologic pentru sănătatea populaţiei Republicii Moldova. Reacția ANSP vine după ce unele instituții media de la Chișinău au publicat informații despre o posibilă scurgere radioactivă la Uzina Metalurgică de la Râbnița și despre mușamalizarea proporției avariei de la uzina din stânga Nistrului.

”ANSP monitorizează starea fondului radioactiv în zonele de trai ale populaţiei. În acest scop, zilnic se efectuează măsurători dozimetrice ale fondului gama-extern. În ultimele zile, nu au fost înregistrate careva creşteri ale nivelului radioactivităţii mediului pentru fondul de radiaţii caracteristice teritoriului republicii”.

„Debitul dozei fondului gama este situat în limitele valorilor medii caracteristice teritoriului ţării şi nu depăşeşte valorile admise conform „Normelor Fundamentale de Radioprotecţie. Cerinţe şi Reguli Igienice” (NFRP-2000)”, se artă într-un comunicat de presă al ANSP, citat de TV8.

Totodată, Biroul politici de reintegrare a confirmat incidentul de la începutul lunii martie la Uzina Metalurgică, unde s-a oprit cuptorul, menționând că serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) nu au fost solicitate.

”Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenție ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență nu au fost solicitate, deși la nivelul dialogului dintre Chișinău și Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce țin de situațiile excepționale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la fața locului se desfășoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situației”, susține Biroul politici de reintegrare de la Chișinău.

De partea sa, fostul lider al autoproclamatei republici nistrene, Evghenii Șevciuk a declarat, citat de TV8 că ar fi vorba despre arderea unor metale care au emis radiații. „Informațiile au fost verificate și au parvenit de la patru angajați care lucrau la cuptor, în schimburi diferite.Aceștia au presupus că în cuptor au fost arse metale care aveau radiații ionizante: alfa sau beta, care ar fi periculoase dacă intră în contact cu pielea sau sunt inhalate”, a spus Șevciuk, potrivit căruia cuptorul s-a stins din cauza că ar fi funcționat sistemul de protecție.

Potrivit unui mesaj anonim, publicat în ziua incidentului, pe Facebook, la faţa locului s-au deplasat 40 de persoane în echipamente speciale şi cu măşti pe faţă. Însă angajaţilor uzinei li s-a cerut să treacă sub tăcere incidentul, iar unii ar fi fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona afectată”, se arată într-un mesaj de pe Facebook. Mai mulți internauți au comparat incidentul de la uzina din Râbniţa cu avaria de la Cernobîl, de acum mai bine de 30 de ani, care la fel fusese iniţial secretizată.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului