Valeria Vițu

Ambasadorul Franței în R.Moldova, la RFI: ”De rezultatul alegerilor depinde ce relații va avea Guvernul moldovean cu UE”

”Franța își dorește ca alegerile parlamentare din R.Moldova să se desfășoare în condiții libere, transparente și oneste. De rezultatul acestor alegeri depinde ce relații va avea Guvernul R.Moldova cu Uniunea Europeană”, spune într-un interviu la RFI, ambasadorul Franței în R.Moldova, Pascal Le Deunff. Scrutinul parlamentar din R.Moldova, cu miza importantă, va avea loc săptămâna viitoare, iar peste două mii de observatori internaționali și naționali vor monitoriza scrutinul din 24 februarie.

”În calitatea mea de ambasador, acreditat în R.Moldova, dar și de observator internațional la alegerile parlamentare, obișnuiesc să mă întâlnesc cu autoritățile moldovene, cu șeful statului, membrii Guvernului. La întrevederea recentă cu Igor Dodon, am avut un schimb de opinii, iar eu am subliniat cât de mult Franța își dorește ca alegerile parlamentare din R.Moldova să se desfășoare în condiții libere, transparente și oneste. De asemenea, Franța își dorește ca R.Moldova să devină un adevărat stat de drept”.

”Este determinant și foarte important. Iată de ce Franța va trimite mai mulți observatori  internaționali la aceste alegeri. În calitatea mea de observator, urmăresc situația politică, economică din R.Moldova. După alegeri voi face același lucru. Cel mai important este ca aceste alegeri să se desfășoare cu respectarea normelor democratice”, spune la RFI, diplomatul francez.

”Franța și toate statele europene insistă ca aceste alegeri să se desfășoare cu respectarea normelor de drept” 

Dar există eventuale îngrijorări legate de invalidarea scrutinului, ținând cont că avem un precedent cu alegerile locale, l-am întrebat pe ambasadorul Franței în R.Moldova. ”În 2018, momentul care a marcat mult relațiile cu Uniunea Europeană a fost anularea, în condiții îngrijorătoare, a alegerilor locale. Toți observatorii naționali și internaționali au recomandat validarea acestor alegeri. Și perdantul a recunoscut înfrângerea. Toate aceste lucruri au lăsat loc de îndoieli legate de respectarea proceselor democratice  și evoluția unui stat de drept în Moldova. Iată de ce, Franța și toate statele europene insistă ca aceste alegeri să se desfășoare în mod transparent și cu respectarea normelor de drept”.

”Franța, partener major al R.Moldova, menține un dialog politic important” 

Referindu-se la evoluția relațiilor moldo-franceze, Excelența sa, Pascal Le Deunff a menționat că ”Franța care este un partener major și un prieten al R.Moldova, a menținut un dialog politic important, dinamic, pe parcursul anului 2018. Avem un dialog bun, atât cu guvernarea, cât și cu opoziția neparlamentară. Franța, alături de România conduce Grupul de prietenie Franța-Moldova. Relațiile cu R.Moldova au fost bune de la început”.

”În plan economic, schimburile comerciale continuă să crească și anume grație implementării Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană. În primele opt luni ale anului 2018, exporturile franceze au crescut cu 27 la sută, iar exporturile moldovenești către Franța cu 15 la sută. Volumul schimburilor comerciale au depășit în prezent 100 mln euro. Trebuie să spunem că Franța este printre primii investitorii care au ajuns în R.Moldova, cu întreprinderi vizibile și prezente în toate sectoarele strategice ale economiei moldovenești precum Orange, Lactalis, LaFarge, Le Bridge. Noi investitori au ajuns în R.Moldova și în 2018”, a mai spus diplomatul francez.

Totodată, ambasadorul Franței în R.Moldova afirmă că ”împreună cu președintele Camerei de Comerț și Industrie Franța – R.Moldova încercăm că căutăm investitori nu doar în Franța, dar și în România și Ucraina, unde activează deja întreprinderi franceze. Am mers la București, împreună cu președintele Camerei de Comerț și Industrie, Skoulios Emanuel unde ne-am întâlnit cu membrii Camerei de Comerț Franța- România ca să-i atragem să vină în R.Moldova. Și la Kiev ne-am deplasat cu acest scop”.

Iar când vine vorba de domeniul cultural, diplomatul francez susține că este unul important.”40 la sută dintre elevii din R.Moldova studiază limba franceză. Sunt foarte bucuros de relația pe care o are ambasada cu Alianța Franceză, Agenția Universitară a Francofoniei și ne bucurăm pentru faptul că R.Moldova, în 2018, a semnat un Pact lingvistic cu Organizația Internațională a Francofoniei care sper eu, va consolida locul limbii franceze în această țară. Alianța Franceză, în parteneriat cu Ambasada Franței, cu Agenția Universitară a Francofoniei organizează pe parcursul anului diverse evenimente culturale printre care Festivalul Filmului Francofon, Nopțile pianistice, Săptămâna Francofoniei. Aceste evenimente sunt foarte importante. În ceea ce privește asistența pentru dezvoltare, Ambasada Franței își orientează eforturile spre sectorul justiției, drepturile omului, sănătate”, mai afirmă Excelența sa, Pascal Le Deunff, ambasadorul Franței la Chișinău.

Priorități pentru 2019

”Trei priorități au fost stabilite pentru acest an. Prima este legată de situația politică. Reiterez, Franța își dorește foarte mult ca scrutinul din 24 februarie să aibă loc în condiții libere, libere, transparente, oneste, respectând normele democratice. Este foarte important pentru moldoveni, pentru viitorul lor și viitorul R.Moldova, dar și pentru viitoarea relație cu Uniunea Europeană. Prioritatea mea este să urmăresc acest proces și să tragem concluzii împreună cu partenerii europeni. Grupul parlamentar Franța-Moldova ar putea face o vizită în R.Moldova în curând”, continuă ambasadorul francez.

”Altă prioritate este legată de domeniul economic. Cred că schimburile comerciale dintre Franța și R.Moldova pot să se dezvolte și mai mult. O nouă condiție fiscală între țările noastre care ar evita dubla impozitare ar contribui la acest lucru. Voi face tot ce îmi stă în puteri ca negocierile ce țin de semnarea acestei convenții, să aibă loc cât de repede posibil. Voi continua să favorizez prezența produselor și investițiilor franceze în R.Moldova, facilitând  misiuni exploratoare în R.Moldova a întreprinderilor franceze. Vom face acest lucru și în continuare cu Camera de Comerț și Industrie. În primăvară așteptăm o misiune a Camerei de Comerț și Industrie franco-ucraineană dar și a micilor întreprinderi”, susține Pascal Le Deunff.

Iar cultura și asistența pentru dezvoltare reprezintă a treia prioritate, anunțată de ambasadorul Franței. ”Voi continua împreună cu echipa mea și partenerii francofoniei să favorizăm predarea limbii franceze în R.Moldova, bazându-ne anume pe implementarea acestui nou Pact lingvistic, semnat între Moldova și Organizația Mondială a Francofoniei. Voi continua de asemenea acțiunile legate de consolidarea statului de drept și anume prin formarea judecătorilor și procurorilor, organizând stagii în Franța sau vom invita experți francezi la Chișinău. Vom continua, de asemenea, să susținem mass-media independentă. Și în domeniul sănătății vom continua să susținem Agenția Națională de Transplant din Moldova la crearea căreia Franța a contribuit mult”.

”Și pe final vreau să vorbesc despre un eveniment sportiv important. Pe 22 martie, la Chișinău, pe stadionul Zimbru, va avea loc meciul Franța- R.Moldova din preliminarele EURO 2020. O sărbătoare frumoasă, un moment puternic ce marchează prietenia dintre moldoveni și francezi”, a conchis la RFI, ambasadorul Franței în R.Moldova, Pascal Le Deunff. 

Interviul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului