Valeria Vițu

Un nou protest la Chișinău: ”Nu hoție, vrem democrație”

La Chișinău, zeci de persoane au protestat în centrul orașului fiind nemulțumite de faptul că în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” urmează să fie construit un nou edificiu în locul cafenelei ”Guguță”. Manifestația a fost organizată de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr. Liderul formațiunii, primarul ales al Chișinăului, Andrei Năstase susține că ”mafia imobiliară vrea să pună stăpânire totală pe municipiu”.

Cu pancarte pe care se putea citi ”Năstase e primarul”, ”Jos mafia”, ”Vot furat”, protestatarii s-au adunat în fața Primăriei. Astăzi, la Consiliul Municipal Chișinău aleșii locali ar putea să abordeze subiectul legat de demolarea cafenelei ”Guguță” și construcția unui business centru multietajat.

Potrivit liderului Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, ”mafia imobiliară, capul căreia este același Plahotniuc, vrea să ridice un centru de afaceri cu 10 etaje, ignorând totalmente voința chișinăuienilor de a păstra parcul – unul dintre cele mai frumoase și îndrăgite locuri de odihnă al oamenilor capitalei”.

„Constatăm cu îngrijorare că mafia imobiliară pune stăpânire pe întreaga capitală. Nişte decizii arbitrare i-au permis lui Plahotniuc să construiască un business centru în Grădina Publică. Am venit să cerem Consiliului Municipal să includă pe ordinea pe zi subiectul privind trecerea terenului aferent cafenelei ”Guguţă” din domeniul privat în domeniul public. Asta ar obstrucționa să privatizeze un teren care aparţine capitalei”, a declarat Andrei Năstase.

”Doar poporul poate să decidă soarta cafenelei ”Guguță” -  sunt 200 de ani de istorie”

La manifestația de la Primărie au participat și mai mulți membri ai mișcării OcupyGuguță. „Protestul nostru are un mesaj simplu. Grădina Publică Ştefan cel Mare aparţine locuitorilor capitalei. Sunt 200 de ani de istorie. Nu ţine nici de competenţa Consiliului Municipal Chișinău, nici de competența instanţelor de judecată să decidă soarta cafenelei ”Guguţă”. Doar noi ca popor putem să decidem. Am putea organiza un referendum. Avem o datorie să apărăm Grădina Publică. Noi trebuie să ne luăm oraşul și țara înapoi”, spune Vitalie Sprânceană, membrul grupului Occupy Guguţă.

Trebuie spus că, Mișcarea Occupy Guguţă a desfășurat mai multe acțiuni chiar în preajma cafenelei care ar urma să fie demolată. Membri ai societății civile au criticat dur decizia autorităților de a construi un nou edificiu, chiar în Grădina Publică Ștefan cel Mare.   

Premierul moldovean:”Există ceva în Moldova unde nu ar sta în spate domnul Vlad Plahotniuc?” 

Referindu-se la acuzațiile lansate la adresa liderului PD, premierul moldovean, Pavel Filip a declarat că ”la toţi le place să bată din gură, dar nimeni nu vine cu argumente şi dovezi”. "Există ceva în Moldova unde nu ar sta în spate domnul Vlad Plahotniuc ? Sunt mult mai pragmatic şi mă conduc de cuvintele pe care le-a spus Henry Ford: eu cred doar în bunul Dumnezeu, în rest toţi să-mi aducă argumente. Deocamdată nu am văzut niciun argument. E simplu azi în Moldova să devii erou prin al învinui pe domnul Plahotniuc de tot ce se întâmplă în această ţară. Nu cunosc detalii, dar şi acest proiect să se încadreze în limitele legale care există în ţară", a menționat premierul moldovean.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului