Valeria Vițu

„Așteptăm ordine în capitala R.Moldova. E un dezastru. Viitorul primar să aibă grijă și de pensionari” Reportaj RFI

Comisia Electorală Centrală anunță că după prelucrarea a 306 procese verbale din 307, candidatul socialiștilor, Ion Ceban obține 40,16, iar candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase vine cu 31,09. Astfel, cei doi ajung în turul doi de scrutin, din 3 noiembrie. Duminică, 18 candidați au luptat pentru fotoliul de primar de Chișinău. Totodată, PSRM și ACUM au luat cele mai multe voturi și în Consiliul Municipal Chișinău.  

„Sperăm ca viitorul primar să aibă grijă în sfârșit de acest oraș. Vrem drumuri, curățenie și prețurile să fie mai mici. Sperăm că situația se va schimba”, ne spune doamna Elena, care tocmai și-a exercitat dreptul la vot la secția de votare nr.177 din sectorul Ciocana al Capitalei.

„Important că oamenii au ieșit la vot. Alegătorii sunt activi. Eu plec la Călărași, 50 de km de Chișinău să votez. Eu sunt pentru votare. Am și cetățenie română. Pe 10 noiemrie vom fi activi și la Buzău, la alegerile din România”, aflu de la un bărbat care a venit împreună cu familia ca aceasta să voteze.

„Așteptăm să se facă regulă în capitala R.Moldova. E un dezastru. Nici drumuri, nimic. Viitorul primar să aibă grijă și de pensionari”, ne spune un pensionar, după ce și-a exercitat dreptul la vot.

Peste 90 de mii de voturi pentru Ceban, aproape 70 de mii obține Năstase

Așadar, peste 90 de mii de alegători l-au votat pe Ion Ceban pentru funcția de primar al Capitalei, în timp ce pentru Andrei Năstase și-au dat votul aproape 70 de mii de alegători, arată rezultatele preliminare, prezentate de CEC. Și în Consiliul Municipal Chișinău, socialiștii și cei din blocul ACUM au cele mai multe voturi -  în jur de 37 la sută, și respectiv, cca 30 la sută din sufragii.

Socialistul Ion Ceban le-a mulțumit cetățenilor pentru alegerea făcută. Are deja soluții pentru problemele existente din oraș.„Locuitorii municipiului Chișinău merită să trăiască bine la ei acasă. Vrem cu toții condiții mai bune și fapte concrete. Vrem implementarea proiectelor care de mult trebuiau a fi realizate. Eu nu am vorbit de lucruri care nu pot fi făcute, am venit cu propuneri concrete, cu idei și plan de soluționare a tuturor problemelor. Eu vreau ca primarul de Chișinău și noul consiliu municipal să-și îndeplinească toate promisiunile, pentru că de ei depinde soarta Capitalei, a suburbiilor pentru următorii 4 ani. Eu nu vreau ca noua administrație a primăriei, oricare va fi, să uite că sunt și ei locuitori ai capitaliei”, a conchis Ion Ceban. 

Iar Andrei Năstase, candidatul Blocului ACUM declară că „am trecut duminică un test foarte important pentru tânăra noastră democrație. România, Uniunea Europeană și SUA privesc cu mare atenție modul în care o să ducem la bun sfârșit acest scrutin eletoral. Prezența la vot în municipiul Chișinău a fost una care a depășit-o pe cea din primul tur al alegerilor din primăvara anului trecut, iar cea la nivel de țară e puțin mai mică comparativ cu scrutinul local. Aceste alegeri, poate cele mai importante din ultimii ani, s-au derulat în condiții mult mai bune decât cele de până acum fără incidente semnificative”, susține candidatul ACUM.

Chirtoacă: În turul doi,„neconditionat, împotriva lui Ceban”

Fostul primar al Capitalei, liberalul Dorin Chirtoacă se clasează pe a treia poziție cu 10 la sută din voturile alegătorilor sau aproape 23 de mii de chișinueni și-au dorit ca Dorin Chirtoacă să fie din nou primar.

Liberalul a îndemnat deja alegătorii să voteze, în turul doi, „neconditionat, împotriva lui Ceban”.„Noi PL-ul ne-am fi dorit să ne ducem la capăt munca la Primărie, știind exact cum să o facem. Dar, ne vom pregăti de urmatoarele provocări și oportunități: alegeri parlamentare anticipate, președinția RM, în 2020”, a scris Chirtoacă pe pagina sa de Facebook. 

Comentator: „Victoria candidatului Partidului Șor în Orhei și cea a lui Usatîi din primul tur reprezintă un eșec al partidelor de la guvernare” 

Să spunem că, la Bălți, în nordul țării, liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi câștigă din primul tur alegerile locale, cu aproape 62 la sută din voturi. Iar la Orhei, în centrul țării, câștigă candidatul Partidului Șor cu aproape 80 la sută.

Comentatorul politic, Dionis Cenușă susține că victoria candidatului Partidului Șor în Orhei și cea a lui Usatîi din primul tur reprezintă un eșec al partidelor de la guvernare „de a cuceri discursul public în unele regiuni vulnerabile la corupție și populism politic. Să fii la putere, deja de peste 4 luni, fără a fi capabili de a identifica rapid elite locale și a îndeparta regiunile de influența “offshore-urilor” denotă niste probleme esențiale în abilitățile politice ale forțelor de la putere. Minimum necesar pentru a nu deplânge o înfrângere electorală majora a guvernării ar fi ca democrații să piardă masiv în teritoriu. Acest lucru incă urmează sa fie probat”, susține expertul moldovean.

Observatori Promo-Lex: Agitație electorală, acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, deficiențe în listele electorale, în ziua scrutinului 

Scrutinul de duminică a fost monitorizat de peste 1700 de observatori naționali și internaționali. Misiunea Promo-lex a semnalat mai multe nereguli cum ar fi intimidarea observatorilor Promo-lex, prezența materialelor de publicitate, afișaje, panouri electorale din raza secției de votare, agitație electorală sau PR negru pentru a determina alegerea votanților, transportarea organizată a alegătorilor, prezența nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secției de votare sau în raza de 100 m.

De asemenea, observatorii vorbesc de acte de violență sau intimidări ale alegătorilor, deficiențe în listele electorale (discrepanțe dintre adrese; alegători decedați; semnături în locul altor persoane) și fotografierea buletinelor de vot.

Totodată, Comisia Electorală Centrală susține că nu au fost admise încălcări majore care ar influența rezultatele scrutinului de duminică. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Mai jos și varianta audio a reportajului RFI.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului