Valeria Vițu

Chișinău: ACUM cere excluderea PDM din cursa electorală după anunțul Facebook privind fabrica de troli

La Chișinău, Blocul electoral ACUM DA PAS cere excluderea Partidului Democrat din cursa electorală. Anunțul vine după ce Facebook a șters aproape 200 de conturi și pagini false, adresate publicului din R.Moldova, iar, potrivit companiei, unii dintre cei care administrau conturile fake ar fi chiar angajați ai Executivului R.Moldova.

”Știam cu toții despre existența acestei fabrici de troli. Acum știm și unde s-a cuibărit aceasta. Chiar în Guvern. Asta ne spune compania Facebook care a anulat 20 de pagini false și 168 de conturi false și care spune, în comunicatul său, că multe dintre aceste conturi erau administrate de angajați ai guvernului. Noi cu dvs. îi plătim pe angajații guvernului să elaboreze legi și politici care să ne facă viața bună, ei scornesc minciuni și le folosesc împotriva noastră. În aceste condiții, alegerile din Republica Moldova nu se deosebesc cu nimic de alegerile din Federația Rusă, de exemplu, care nu sunt recunoscute de comunitatea internaționale”, susține co-președintele Blocului ACUM, Maia Sandu.

”Facebook a emis un comunicat oficial prin care a fost deconspirată o rețea de troli, ale căror conturi au fost blocate, care acționau concertat și aveau legături cu angajați din cadrul Guvernului. Cheltuielile pentru promovarea știrilor false și a dezinformării au fost evaluate la 20 000 de dolari de către Facebook. Constatăm o legătură cauzală foarte clară între PD și cei 20 000 de dolari, bani nedeclarați de PD în rapoartele financiare. Prin urmare, cerem CEC-ului să acționeze în conformitate cu prevederile legii și să inițieze procedura de anulare a înregistrării Partidului Democrat din această cursă electorală”, afirmă Sergiu Litvinenco, candidat ACUM în circumscripția națională.

Reacția Guvernului

După anunțul Facebook privind fabrica de troli și o eventuală implicare a unor angajați ai Guvernului în administrarea conturilor și paginilor false, Guvernul de la Chișinău a mențționat că nu monitorizează activitatea membrilor insituției pe conturile private de pe rețelele de socializare, aceștia având diverse opțiuni politice și opinii.”Statul este obligat să păstreze granița dintre lupta cu fenomenul FakeNews și garantarea libertății de exprimare a cetățenilor. În ceea ce privește comentariile sau postările făcute de lucrătorii din cadrul instituțiilor publice, precizăm că din bugetul de stat sunt plătiți peste 200 de mii de angajați, iar Guvernul Republicii Moldova nu verifică activitatea pe conturile private de pe rețelele sociale ale angajaților săi. În scopul combaterii fenomenului de FakeNews vom solicita informații suplimentare de la compania Facebook”, precizează Executivul de la Chișinău. 

Totodată, ACUM anunță că a depus șapte contestații la Comisia Electorală Centrală împotriva Partidului Democrat din Moldova. ”Zilnic vedem cum o bună parte din funcționari de stat, secretari de stat, șefi de instituții, din banii publici, în timpul orelor de serviciu, cu automobilele de serviciu, merg în satele Republicii Moldova, cu Plahotniuc, Candu și Filip pentru a le povesti oamenilor cât de bine este să trăiești în Moldova.Chiar în această dimineață am depus vreo 7 sesizări/contestații în raport cu aceste acțiuni ilegale.Tot astăzi vom depune o contestație în care vom cere excluderea PD din cursa electorală”, declară Sergiu Litvinenco, candidat ACUM în circumscripția națională.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului