Valeria Vițu

Victimele violenței din Găgăuzia vor avea un centru al lor. „Trebuie să ajungem la zero toleranță față de acest fenomen”

În Găgăuzia, regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, până la sfârșitul acestui an, va fi deschis primul centru pentru victimele violenței. Aici, femeile vor putea beneficia de adăpost şi asistenţă, iar angajații centrului vor oferi consiliere psihologică, sprijin social şi juridic.Totodată, beneficiarele vor fi ajutate să îşi găsească un loc de muncă sau să îşi lanseze o afacere. Iniţiativa se înscrie într-un proiect realizat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare cu sprijinul Republicii Coreea.

„În Găgăuzia nu avem nici un centru pentru supraviețuitoarele violenței pe bază de gen. În discuțiile cu autoritățile regionale, ne-a fost transmis mesajul că deși sunt înregistrate cazuri de violență, autoritățile nu pot interveni pentru a ajuta aceste femei întrucât nu există un mecanism de răspuns pe termen scurt și mediu. Odată ajunse la noul centru, se va lucra cu aceste victime, se vor căuta soluții pentru integrarea ulterioară, să poată să-și găsească un loc de muncă, să poată să o ia de la capăt”, declară într-un interviu la RFI, Olesea Cazacu, analist programe PNUD Moldova.

Campania de colectare de fonduri pentru noul centru continuă

Pentru amenajarea centrului, autorităţile din autonomia găgăuză au oferit un edificiu, care a început să fie reparat capital, după ce a fost expertizat din punct de vedere tehnic. PNUD, cu sprijinul Republicii Coreea, a alocat finanţare în sumă de 90.000 de dolari. Contribuţia Executivului UTA Găgăuzia în acest proiect se ridică la circa 85.000 mii de dolari. Totodată, pentru suplimentarea bugetului instituţiei a fost organizată o campanie de colectare de fonduri. Până în prezent, zeci de bărbaţi şi femei din ţară şi de peste hotare s-au solidarizat şi au făcut donaţii.

„Chiar dacă există fonduri pe care le alocă Coreea de Sud prin intermediul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare și autoritățile locale se implică, mai este nevoie de ceva bani. Am decis să organizam o campanie de crowdfunding. Campania încă continuă și cei care vor să doneze, o mai pot face. Noul centru va fi unul de răspuns pentru acest fenomen, o intervenție într-o situație de criză, dar cu siguranță putem face mai multe pentru prevenirea apariției acestui fenomen”, afirmă Olesea Cazacu.  

„Trebuie să ne implicăm mai mult, în special la nivel local, în combaterea acestui fenomen”

În opinia analistului programe PNUD, practic, ce trebuie să facă societatea, actorii naționali, internaționali, societatea civilă - să ajungă la zero toleranță. „Și la fel de important este să se lucreze pe mai multe dimensiuni. Spre exemplu, în școli să vorbim despre combaterea violenței, campanii împotriva alcoolismului, dar și să lucrăm cu autoritățile locale”.

„La nivel național avem strategii destul de bune, pârghii, dar la nivel local e altceva, fie că nu se cunosc, nu se implementează. Autoritățile locale au competențe și nu întotdeauna reușesc să le pună în aplicare pe toate. Iată de ce echipele multidisciplinare, formate la nivel de primărie, sunt foarte importante.Am testat, în premieră, în una din localități elaborarea unui plan de acțiuni a Primăriei împotriva violenței. S-au adunat împreună mai mulți actori locali pentru a luat atitudine și a contracara acest fenomen. Și și-au trasat o serie de obiective, ceea ce apreciem”, continuă analistul programe PNUD Moldova.

Olesea Cazacu susține că până la sfârșitul anului viitor ar putea fi identificate și alte surse pentru construcția unor centre, în alte regiuni ale țării. „Acest proiect își propune să deschidem acest centru în zona de sud. Dar încercăm să căutăm și alte fonduri, pentru noi centre, în alte zone pentru că vedem necesitatea de suport pentru autoritățile regionale pentru a contracara acest fenomen este destul de mare”, conchide la RFI, analistul de programe PNUD Moldova, Olesea Cazacu.  

Beneficiarele vor putea fi cazate la centru o perioadă de până la şase luni

Viitorul centru este amplasat într-un edificiu cu două etaje care este în prezent renovat din temelie. Instituţia are o suprafaţă de circa 500 metri pătraţi şi va putea găzdui concomitent până la 20 de persoane, femei şi copiii. Fiecare familie va avea o cameră separată, dotată cu tot necesarul pentru perioada aflării în centru. Beneficiarele vor putea fi cazate la centru o perioadă de până la şase luni, timp în care specialiştii le vor ajuta să identifice soluţii pentru problemele lor.

Clădirea viitorului centru va avea un design universal, fiind accesibilă şi pentru persoanele cu dizabilităţi. Astfel, accesul de la un etaj la altul se va face cu ajutorul unui ascensor, instituţia urmând să dispună şi de grupurile sanitare adaptate şi rampe de acces. Autorii proiectului au prevăzut şi o încăpere unde beneficiarii vor putea petrece timpul în cadrul unor activităţi comune. Totodată, la centru va exista o cameră special amenajată pentru activităţile copiilor, aceasta urmând să fie dotată cu jocuri şi echipamente pentru practicarea diferitelor genuri de sport. La etajul întâi al clădirii se va afla și centrul de comunitar, destinat femeilor din grupuri dezavantajate, precum și tinerilor din comunitate care au nevoie de consiliere sau sprijin.

„Statisticile arată că în ţara noastră fiecare a patra femeie este supusă unei forme de violență în familie. Pornind de la aceste realităţi, prevenirea și intervenția timpurie în soluţionarea acestei probleme este una dintre priorităţile Comitetului Executiv al UTA Găgăuzia”, declara Olesea Tanasoglo, vicepreședinta Comitetului executiv din UTA Găgăuzia.

Deschiderea centrului pentru supravieţuitoarele violenţei în familie se înscrie în proiectul „Combaterea violenței împotriva femeilor în R.Moldova: explorând și învățând din soluțiile locale”, realizat de PNUD. 

Materialul a fost realizat de RFI România

Galerie

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului