Valeria Vițu

Chișinău: Negocierile privind viitoarea coaliție de guvernare, în impas

La Chișinău, magistrații Curții Constituționale urmează până pe 9 martie să confirme sau să infirme legalitatea scrutinului şi să valideze mandatele celor 101 deputați aleși în viitorul Parlament. Între timp, cele patru partide care au câștigat alegerile parlamentare nu pot ajunge la un consens privind lansarea negocierilor în vederea formării coaliției de guvernare.

Socialiștii și democrații ar putea ajunge la un consens, susțin mai mulți experți. Pe de altă parte, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahontiuc acuză liderii blocului ACUM de provocarea unei crize în R.Moldova, odată ce nu acceptă un dialog cu democrații. În același timp, Maia Sandu și Andrei Năstase declară că în actualele condiții, orice coaliție cu PSRM și PD este inacceptabilă. Eventuale alegeri anticipate nu ar schimba situația prea mult, cred însă comentatorii de la Chișinău.

După ce președintele Partidului Democrat, Vlad Plahtoniuc a declarat că liderii Blocului ACUM vor fi direct responsabili dacă se ajunge la alegeri anticipate și țara intră în criză profundă, reacțiile nu au întârziat să apară. Dumitru Alaiba, deputat ales pe listele Blocului electoral ACUM din circumscripția 51, Statele Unite și Canada susține că ”faptul că unica forță pro-europeană nu admite nici minuscula probabilitate să facă o alianță cu PD este rezultatul activității democraților, a atacurilor lansate de PD, a minciunilor răspândite profesionist”.

”O regulă simplă a unui dictator spune: ai capturat țara – fii bun și asumă-ți responsabilitate pentru fiecare milimetru din ea. Vlad Plahotniuc dă vina pe blocul ACUM pentru că ne onorăm promisiunea dată față de cetățeni și nu ne așezăm la masa de negocieri cu hoții. Domnule Vlad Plahotniuc, încercați să reveniți la realitate. Se pare că v-ați rupt de ea definitiv”.

”Ați persecutat și intimidat activiștii ACUM și familiile lor. Ați îngrădit dreptul la vot a sute de mii de cetățeni din diasporă. Ați furat alegeri, sistematic, prin circumscripții și, sunt sigur, ați falsificat. Ați permis atacuri asupra presei și ați îngrădit accesul la informația de interes public. Ați capturat instituțiile statului care acum stau paralizate. Ați compromis relația noastră cu Europa. Ați făcut toate astea (și multe altele) nu pentru că sunteți puternici și în control, ci pentru că sunteți slabi și vulnerabili. Știți că mergeți în jos. Știți cum se va termina această istorie. Doar încercați să mai cumpărați timp”, a scris Alaiba pe pagina sa de Facebook.

Plahotniuc: Liderii ACUM, direct responsabili dacă se ajunge la alegeri anticipate

Într-un interviu pentru portalul Deschide.md, președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc a menționat că liderii Blocului ACUM vor fi direct responsabili dacă se ajunge la alegeri anticipate și dacă țara intră în criză. ”Nu uitați că este vorba despre un bloc electoral format din mai multe partide, formațiuni noi, cu oameni fără experiență în politică, oameni care au ajuns în Parlament pe discursul acesta de ură la adresa guvernării. Eu nu-i critic pentru asta, a fost o strategie cu care au luat câteva mandate, întotdeauna există un electorat care este împotriva guvernării și ei s-au adresat acestui electorat. Problema este însă că și acel electorat, ca și electoratul nostru și al celorlalte partide, vrea o țară guvernată, nu a votat pentru o criză politică, pentru intrarea țării în incapacitate de a mai plăti pensii și salarii. Dacă știau că votează Blocul ACUM și țara merge în alegeri anticipate, cred că votul lor ar fi fost altul sau nu ar fi fost deloc”, declară Plahotniuc.

Referindu-se la invitația la dialog pe care democrații au transmis-o blocului ACUM, Plahotniuc susține că ”eram gata să mergem la această întâlnire cu un plan foarte clar de negocieri, cu o propunere de posibil acord pe teme foarte concrete, așa cum au rezultat ele din problemele pe care cetățenii ni le-au comunicat la întâlnirile electorale. Cred că, înainte de orice, trebuie să le arătăm cetățenilor și partenerilor străini ce fel de guvernare vrem să facem, apoi cu cine”.

Liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc mai spune că alegerile anticipate ar putea fi însă o problemă serioasă pentru țară și pentru cetățeni, ”asta înseamnă intrarea într-o criză complicată, cu posibile efecte foarte grave pe zona economică și socială. Cine încearcă să declanșeze anticipatele trebuie să se pregătească să răspundă nu doar pentru această decizie politică, dar să răspundă în fața cetățenilor și pentru efectele sociale negative care ar urma”, declară Plahotniuc.

Întrebat dacă PD este gata să negocieze cu PSRM, Plahotniuc a menționat că ”în acest moment, nu negociem cu nimeni, am făcut un singur pas, despre care deja se cunoaște, am trimis această invitație către Blocul ACUM. Alte acțiuni nu am întreprins. Așteptăm validarea mandatelor și constituirea Parlamentului, apoi, în funcție de evoluții, vom decide pașii următori. Cred că orice răspuns aș da astăzi ar putea fi folosit ulterior ca pretext de a se specula pe tema motivelor pentru care nu s-a putut face negocierea cu ACUM”, mai afirmă liderul PD.

Dodon: ”Ar fi logic ca socialiștii și opoziția „de dreapta” să vadă, ce ar putea face împreună împotriva actualei guvernări”

Președintele R.Moldova, Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor dă asigurări, și în continuare că socialiștii nu vor face alianță în nici un caz cu Partidul Șor. TotodatăDodon este gata s-accepte o coaliție între PSRM și ACUM. Igor Dodon a mai spus la postul de televiziune N4 că ”decât coruperea deputaților pentru a trece dintr-un partid în altul, mai bine anticipate”.

”Pînă cînd Curtea Constituțională nu se va expune cu privire la rezultatele alegerilor și nu va valida mandatele, PSRM nu va purta negocieri cu niciun partid care a acces în Parlament. După verdictul CC, PSRM, în calitate de partid care a învins în aceste alegeri, va putea înainta anumite propuneri. Presupun că ar fi logic ca socialiștii și opoziția „de dreapta” să vadă, ce ar putea face împreună împotriva actualei guvernări. Ei au multe deosebiri și divergențe principiale, însă este și ceva ce îi unește: și socialiștii, și ACUM au declarat că vor face tot posibilul pentru a schimba guvernarea. Însă constat cu regret că în toată această perioadă, blocul ACUM îi atacă în permanență pe socialiști, pe mine personal și familia mea, deși eu nu am participat în campania electorală. Ce-i aceasta, o metodă de a căuta parteneri pentru a schimba Guvernul? Oare aceasta este o tactică - ca în fiecare zi să se certe cu socialiștii?”, se întreabă Dodon.

În viitorul Parlament al Republicii Moldova, Partidul Socialiștilor va avea cele mai multe mandate, 35 la număr, urmat de Partidul Democrat cu 30 de mandate. Blocul electoral ACUM DA PAS obține 26 de mandate, Partidul Șor 7 mandate, iar 3 deputați vor fi independenți.

Șeful statului, Igor Dodon atenționează că ”dacă nu se va ajunge la un consens privind formarea unei coaliții, va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va stabili o nouă dată pentru alegeri. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului