Valeria Vițu

Flash-mob, la Chișinău: „În noul an de studii – fără corupţie”

Elevii, studenţii şi părinţii ar trebui să renunţe definitiv la plăţile informale, mită sau favoritism, iar sistemul educaţional trebuie să crească o generaţie liberă de corupţie. Este mesajul membrilor reţelei voluntarilor anticorupţie, constituită de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), și a fost transmis printr-un flash-mob de promovare a integrităţii în educaţie. Evenimentul a fost organizat, vineri, la Chișinău.

Participanții au purtat pancarte pe care se putea citi: „În noul an de studii – fără corupţie!”, „Şcoala trebuie să crească o generaţie liberă de corupţie!”, „Fără corupţie în şcoli şi universităţi!”, „Fii liber, spune nu corupției”.

Eduard Groza a venit de la Colegiul „Vasile Lupu” din Orhei. Tânărul spune că prin această activitate, participanții şi-au propus să contribuie la diminuarea dimensiunii fenomenului corupţiei. „Este important ca fiecare dintre noi să devină un exemplu pentru ceilalţi, să se bazeze în exclusivitate pe muncă şi cunoştinţele pe care le acumulează în procesul de studii. Ne dorim, de asemenea, ca în universităţi şi licee să se vorbească mai mult despre prevenirea corupţiei. Doar aşa putem educa o generaţie integră”, spune tânărul.

Iar Anastasia Bărbuță crede că „fenomenele ilegale din educaţie pot fi reduse prin implicarea mai activă a tinerilor”. „Dacă fiecare dintre noi va semnala neregulile la care este martor şi nu va accepta sub nicio formă să ofere mită, vom avea mai multe şanse să punem capăt corupţiei”, mai spune Anastasia.

Potrivit Olgăi Crivoliubic, manageră de proiect PNUD, tinerilor le revine un rol important în prevenirea corupţiei. „Voluntarii anticorupţie pot transmite informaţia de la egal la egal, iar asta este una dintre cele mai eficiente căi de informare. Pe parcursul anului curent PNUD a sprijinit mai multe acivităţi de informare a tinerilor despre fenomentul corupţiei şi promovare a integrităţii şi astfel de acţiuni vor fi organizate şi pe viitor”.

La rândul său, Ion Pruteanu, şef de direcţie la Centrul Naţional Anticorupţie, a menţionat că CNA a creat o celulă de intervenţie care examinează cazurile de colectare a plăţilor informale în sistemul educațional şi doar în prima săptămână a anului curent de studii au fost înregistrate 22 de sesizări de la părinţi.

Grupul de voluntari anticorupţie a fost format în luna aprilie de Centrul Naţional Anticorupţie. Susţinuţi de PNUD, cei 20 de tineri şi tinere au participat la mai multe activităţi de promovare a integrităţii în educaţie prin care şi-au propus să combată taxele neformale, favoritismul, copiatul - practici care generează corupţia în învăţământ.

Flash-mobul de promovare a integrităţii în educaţie va fi organizat și la Orhei şi Bălţi. 

Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în Republica Moldova”, realizat de PNUD, în parteneriat cu CNA și Oficiul Avocatului Poporului, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei. Proiectul se va desfăşura în perioada 2019-2021 şi își propune ”să fortice capacitățile actorilor din sectorul public și privat, precum și ale organizațiilor societății civile, pentru implementarea eficientă a instrumentelor și standardelor de prevenire a corupției”. 

Materialul a fost realizat de RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului