Valeria Vițu

Sandu și Năstase susțin că ar fi fost otrăviți cu mercur de către guvernare; PDM: ”Declarații electorale, fără probe”

Co-președinții Blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase susțin că există suspiciuni rezonabile că au fost otrăviți cu mercur de către guvernarea de la Chișinău.Cei doi lideri ai opoziției pro-europene de la Chișinău afirmă că, în urma mai multor teste, au fost depistate cantități exagerate de metale grele în sânge. Iar medicii spun că o astfel de acumulare nu poate fi explicată în mod natural.

„Sunt niște lucruri pe care nu putem să nu le luăm în serios, în contextul atacurilor pe care le comite această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol aflarea mai departe la putere”. „Este un lucru care ne vizează pe ambii. A fost o perioadă în care am avut probleme de sănătate. Am mers și ne-am făcut teste, am descoperit că avem un conținut exagerat de metale grele în sânge și acest lucru mi s-a întâmplat și mie și domnului Năstase”, susține Maia Sandu, liderul PAS.

 ”Am făcut tratament și acest tratament a ajutat la coborârea nivelului acestor metale grele în sânge. După o perioadă, testele recente au arătat iarăși o creștere. Și medicii cu care am discutat noi spun că această acumulare nu poate fi explicată în mod natural. Deci nu se poate întâmpla fără o intervenție din afară. Sunt niște suspiciuni, dar sunt niște lucruri pe care nu putem să nu le luăm în serios, în contextul atacurilor, atitudinii pe care o are această guvernare în raport cu cei care le pun în pericol guvernarea de mai departe”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu, copreședinte ACUM.

De partea sa, Andrei Năstase susține că ”sunt ținta unor atacuri mișelești din partea acestei guvernări, care ne dorește morți”. ”Bineînțeles că nu pot face așa cum se întâmplă în Rusia - cu împușcatul pe stradă, deocamdată. Se va întâmpla cât de curând dacă nu scăpăm de acești bandiți de la guvernare. Ei au atentat la viața și la sănătatea noastră prin metale grele și o să vă spun și cum se cheamă unul dintre acele metale - este mercurul”, afirmă Năstase.

”La mercur s-a apelat și împotriva mea, și împotriva Maiei Sandu, și împotriva domnului Alexandru Machedon, și împotriva unor colegi de-ai noștri cu care ne-am aflat în același anturaj. Esențial este că și eu și doamna Sandu am fost supuși unor atacuri cu acest mercur, geneza căruia, deocamdată, nu este identificată. Specialiștii din străinătate, și vorbesc întâi de toate despre specialiștii din Europa, au considerat că nu poate fi o geneză naturală, nu poate fi din alimentare, nu poate fi din aer, chiar dacă în RM avem anumite probleme sub acest aspect”, a mai spus liderul Platformei DA, Andrei Năstase, copreședinte ACUM.

PDM: Declarații electorale, fără probe și o modalitate de victimizare a blocului ACUM

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Partidului Democrat, Vitalie Gamurari, a declarat, citat de Radio Chișinău că acuzațiile aduse de liderii blocului ACUM sunt declarații electorale, fără probe. Potrivit lui Vitalie Gamurari, aceasta ar fi o modalitate de victimizare a blocului electoral.

„Pe lângă faptul că aceste declarații nu ar fi existat dacă nu ar fi rămas câteva zile până la scrutinul electoral și cel mai probabil în lipsa unor proiecte reale și palpabile care să atragă alegătorii, s-ar fi încercat victimizarea respectivă. Pe de altă parte, ca specialist în domeniu, atunci când se fac aceste afirmații, nu există probe și nici nu pot exista. Aceste materiale nu se pot procura la Piața Centrală sau oriunde în altă parte, există un regim juridic destul de dur pentru ele. R. Moldova nu a avut niciodată laboratoare pentru a produce aceste asemenea lucruri, iar trecerea peste frontieră este destul de dificilă, dacă e să vorbim și juridic”, a declarat purtătorul de cuvânt al PDM.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului