Valeria Vițu

Pliante electorale false care ar aparține Blocului ACUM, distribuite la Chișinău

La Chișinău, pe final de campanie electorală, sunt distribuite pliante cu informații false care ar aparține Blocului electoral ACUM DA PAS. Mai exact, liderii opoziției pro-europene, Maia Sandu și Andrei Năstase promit că, dacă obțin victoria în alegeri, îl vor elibera din detenție pe fostul premier moldovean, Vlad Filat, condamnat la 9 ani de detenție în dosarul fraudei bancare. Pe de altă parte, reprezentanții Blocului ACUM declară că pliantele distribuite sunt false și nu le aparțin.

Mai mulți locuitori din sectorul Botanica al capitalei susțin că în cutiile poștale au primit foi volante, color, cu liderii blocului electoral ACUM DA PAS, Maia Sandu și Andrei Năstase, alături de Vlad Filat, fostul premier, dar și Veacelsav Platon, constroversatul om de afaceri, fost deputat moldovean, condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare. Sandu și Năstase le promit alegătorilor că dacă își dau votul pentru ei, îi vor elibera din închisoare pe Filat și Platon.

”Votează ACUM. Noi vom face dreptate și îi vom scoate la libertate”, asta se poate citi pe foile volante, distribuite alegătorilor.

Purtătoarea de cuvânt a blocului ACUM, Cristina Bujor, citată de portalul Agora, a menționat că pliantul nu aparține Blocului electoral și a pus această acțiune pe seama oponenților politici. „E cea mai mizerabilă campanie desfășurată vreodată în Republica Moldova. PD și PSRM fac ceea ce știu mai bine - mint oamenii așa cum au făcut și la prezidențiale, și la locale, cheltuind bani murdari și nedeclarați pentru aceste minciuni, știind că instituțiile statului îi vor proteja în loc să-i penalizeze. În realitate, ei știu că noi vom investiga toate abuzurile și vor ajunge la pușcărie toți cei care au încălcat legea. Frica lor de blocul ACUM s-a transformat în agonie”, susține Cristina Bujor.

Partidul Democrat din Moldova nu a venit deocamdată cu o reacție la acuzațiile lansate de Blocul electoral ACUM.

Totodată, scrie Agora, mai mulți cetățeni au primit pliante false, în culorile specifice socialiștilor cu mesaje ale Partidului Democrat.PD a contrapus promisiunile sale cu cele ale PSRM și ACUM.

Amintim, pliante denigratoare la adresa Maiei Sandu și a lui Andrei Năstase au fost distribuite și în timpul protestelor masive de la Chișinău împotriva guvernării, din 2017.Poliţia Capitalei anunța atunci că s-a autosesizat şi că acest caz urmează să primească „o apreciere juridică conform legislaţiei în vigoare”. Andrei Năstase afirma că toată campania de denigrare ar fi dirijată de liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, iar democrații nu au comentat acuzațiile. Autorii pliantelor defăimătoare nu au fost pedepsiți până astăzi.

Și în campania pentru prezidențiale din 2016, Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate a fost pusă într-o lumină proastă. Atunci, Maia Sandu, era descrisă drept un adevărat pericol pentru țară. ”Dacă ajunge șef al statului va deschide frontierele pentru zeci de mii de imigranți, mai multe sate și raioane ar putea să dispară și vor fi închise școli, grădinițe și spitale”, se putea citi pe foile volante false, distribuite în Chișinău. De asemenea, alegătorii erau informați că ”relațiile între persoanele de același sex ar urma să fie legalizate și Maia Sandu va ceda țara devastată refugiaților, homosexualilor și unioniștilor”. 

Atunci, Maia Sandu i-a acuzat pe socialiști că ar sta în spatele editării și distribuirii foilor volante, lucru infirmat de formațiunea condusă atunci de Igor Dodon. Totuși, ziarul PSRM a publicat aceste imagini cu informații false.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului