Valeria Vițu

UE confirmă reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării democrației în R.Moldova

Uniunea Europeană confirmă reducerea sprijinului financiar din cauza deteriorării statului de drept și a democrației în Moldova.Directorul general al Comisiei Europene pentru Politica europeană de vecinătate, Christian Danielsson și Thomas Mayr Harting, Director general al Serviciului European de Acțiune Externă pentru Europa și Asia Centrală au venit la Chișinău ”pentru a reafirma angajamentul UE de a aduce beneficii tangibile cetățenilor moldoveni”.

Potrivit Delegației Uniunii Europene la Chișinău, vizita oficialilor europeni vine pe fondul deteriorării continue a statului de drept și a democrației în țară.”Uniunea Europeană se așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să ia măsuri urgente și imediate pentru a remedia situația și în special, asigurarea că alegerile parlamentare viitoare sunt organizate într-o manieră credibilă, incluzivă și transparentă. Aceasta include asigurarea unei monitorizări internaționale adecvate și asigurarea unor condiții echitabile pentru opoziție, inclusiv în ceea ce privește înregistrarea și mass-media”.

”De asemenea, implicarea urmăririi aprofundate, imparțiale și cuprinzătoare a fraudei bancare expuse în 2014, să recupereze fondurile însușite și să aducă pe toți cei responsabili în fața justiției, indiferent de orice afiliere politică și fără întârziere. Angajarea substanțială în reforma judiciară, în vederea garantării calității, transparenței, imparțialității și independenței sistemului judiciar. Combaterea corupției la nivel înalt, inclusiv prin asigurarea implementării eficiente a sistemului de declarare a activelor în ceea ce privește toți actorii de nivel înalt”, se arată într-un comunicat de presă al Delegației UE în R.Moldova.

”Având în vedere această deteriorare și în conformitate cu principiul condiționalității stricte, Comisia Europeană a luat decizia de a recalibra substanțial asistența financiară și de a redirecționa sprijinul acordat proiectelor care au un impact direct și pozitiv asupra cetățenilor Republicii Moldova. Plățile din cadrul programelor de asistență macrofinanciară și de suport bugetar ale UE au fost puse în așteptare, în așteptarea unor progrese concrete în domeniile menționate mai sus.

”UE va continua să urmărească cu cea mai mare atenție toate aspectele relevante pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor parlamentare în Republica Moldova”, precizează Delegația UE la Chișinău. 

Materialul a fost difuzat la RFI România

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului