Valeria Vițu

Două deputate ale Partidului Șor rămase fără imunitate, reținute

Două deputate ale Partidului Șor au fost reținute fiind acuzate de implicare în frauda bancară. Marina Tauber și Reghina Apostolova au ajuns pe mână oamenilor legii, la scurt timp după ce au rămas fără imunitate parlamentară, la solicitarea procurorului general interimar. Partidul Șor vorbește, de fapt, de ”un act de răzbunare politică personală a președintelui Igor Dodon și o nouă tentativă de subminare a opoziției politice”.

După ce președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi a anunțat că procurorul solicită ridicarea imunității parlamentare unor deputați ai Partidului Șor, Marina Tauber și Reghina Apostolova au părăsit Legislativul. Au mers la Orhei, acolo, unde spuneau cele două reprezentante ale Partidului Șor, aveau întâlnire cu orheienii. La scurt timp, însă, la Orhei au ajuns și ofițerii Centrului Național Anticorupție. Înainte de a urca în mașina CNA, Tauber a declarat că reținerea sa ar fi ilegală. Cele două reprezentante ale Partidului Șor au fost plasate în arest, pentru 72 de ore, în izolatorul CNA.

Procuratura Generală precizează, într-un comunicat de presă că, Dumitru Robu, procurorul general interimar a solicitat în Parlament ridicarea imunității deputatelor Marina Tauber și Reghina Apostolova, ”însă părăsirea incintei și deplasarea lor într-o direcție necunoscută, au făcut necesară reținerea acestora, în scopul aplicării măsurilor de urmărire penală”.

”Procuratura Generală menționează că scopul solicitării de azi în fața Parlamentului nu a urmărit reținerea expresă a persoanelor vizate – deși legea permite – ci ridicarea imunității pentru efectuarea acțiunilor de urmărire penală, care include un set complex de măsuri. Procuratura va reveni cu detalii în lumina garanțiilor procedurale ale părților”, se mai arată în comunicatul PG. 

Potrivit procurorului general interimar, Dumitru Robu, există suficiente probe care demonstrează că fostele deputate sunt implicate în frauda bancară.

Partidul Șor: ”Vorbim de o reprimare a oponenților politici și o încercare de a slăbi partidul în ajunul alegerilor”

Partidul Șor a venit cu o reacție, după reținerea celor două deputate. „Aceste persoane nu au nicio vină și vom demonstra ușor acest lucru. Ridicarea imunității și arestarea Marinei Tauber și Reghinei Apostolova, o încercare de a reduce din critica tot mai dură”.

”Dacă au început ridicarea imunității, să o facă și în cazul figurantei raportului Kroll, Zinaida Greceanîi. Pentru că în caz contrar, aceasta nu este decât reprimare a oponenților politici. Precum și o încercare de a slăbi partidul în ajunul alegerilor. Aceste persoane nu au nicio vină și vom demonstra ușor acest lucru. Marina Tauber și Reghina Apostolova sunt jertfe ale regimului dictatorial național-socialist înnebunit. Dar să știți, noi nu ne vom frânge. Și este tot mai aproape ziua în care va trebui să răspundeți pentru crimele voastre”, susține Partidul Șor, într-o postare pe Facebook.

Tauber și Apostolova, în rapoartele Kroll

Potrivit raportului Kroll 1, numele Marinei Tauber apare alături de alți acționari ai Unibank, care ar fi acționat concertat în beneficiul lui Ilan Șor. O bună parte dintre ei s-ar fi împrumutat de la două bănci din Letonia pentru a cumpăra acțiuni, scrie portalul Anticorupție.md. Reghina Apostolova apare în primul raport Kroll în lista persoanelor private care au cumpărat, în 2013, acţiuni de la Banca Socială și Unibank, pe bani împrumutați de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în banca letonă ABLV Bank. Această bancă este considerată una dintre cele trei instituții financiare care au servit drept „porți europene” pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci din R. Moldova, ajunse să fie lichidate din cauza fraudei bancare de aproximativ un miliard de euro.

Amintim că, la sfârșitul lunii iulie, Ilan Șor, liderul Partidului Șor, a fost anunțat în căutare internațională. La mijlocul lunii august, fostul primar de Orhei a fost lipsit de imunitate parlamentară. Procurorul general interimar a anunțat că pe numele lui Șor a fost intentat un nou dosar penal în cazul furtului din sistemul bancar.

Șor a fugit din R.Moldova, după schimbarea puterii, în iunie 2019. Fostul deputat a fost condamnat, în iunie 2017, la şapte ani de detenție cu executare pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarul furtului miliardului.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului