Valeria Vițu

Deputații socialiști, invitați la Moscova

Deputații Partidului Socialiștilor din R.Moldova au plecat la Moscova, la invitația conducerii Dumei de Stat. Vizita vine la doar câteva zile după ce șeful statului, Igor Dodon, liderul informal al PSRM a fost în Rusia, într-o vizită neanunțată oficial de instituția prezidențială de la Chișinău, în contextul crizei politice din R.Moldova.

Socialiștii anunță, printr-un comunicat de presă că, ”fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, în frunte cu președintele fracțiunii, Zinaida Greceanîi, efectuează o vizită de o zi la Moscova.În capitala Federației Ruse, delegația moldovenească va avea întrevederi bilaterale cu conducerea Dumei de Stat a Federației Ruse, precum și cu deputații celor mai mari partide din Duma de Stat din Rusia”.

”Amintim că PSRM a semnat un acord de cooperare cu partidul politic de guvernare al Federației Ruse „Edinaia Rossia”, precum și cu partidul politic din Duma de Stat „Spravedlivaia Rossia”, se mai arată în comunicatul de presă al PSRM.

Trebuie spus că, la 12 aprilie, președintele moldovean, Igor Dodon a fost la Moscova, pentru a doua oară în această lună. Experții de la Chișinău susțin că Dodon ar încerca să convingă autoritățile ruse să accepte o coaliție PD-PSRM.

Deși declară că factorul extern nu trebuie să influențeze în nici un fel formarea viitoarei coaliții de guvernare de la Chișinău, Dodon și socialiștii ajung la Moscova, după consultările dintre Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor din R.Moldova, dar și discuțiile eșuate dintre PSRM și ACUM. 

Săptămâna trecută, Blocul ACUM și PSRM au avut prima rundă de discuții, care a fost însă marcată de certuri. Socialiștii susțin că dacă cele două formațiuni nu se vor înțelege, ”vom merge la anticipate”. Unele voci spun însă că Rusia nu ar accepta o coaliție PD-PSRM și i-ar fi dat și un ultimatum lui Dodon. 

Materialul a fost realizat de RFI România.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului