Valeria Vițu

Zi istorică pentru fotbalul moldovenesc. R.Moldova-Franța, debut în preliminariile EURO 2020 Reportaj

Zi istorică pentru fotbalul moldovenesc.Echipa națională de fotbal va juca vineri seara partida de debut din preliminariile EURO 202 cu campioana mondială en titre Franța.Unii dintre cei mai valoroși fotbaliști ai momentului, Kylian Mpabbe, Samuel Umtiti, Antzoine Griezmann și Paul Pogba au ajuns la Chișinău. În jur de 10 mii de persoane sunt așteptate pe terenul Zimbru din capitală la marele meci care începe la ora 21.45. 

Bucurie fără margini pentru zeci de fani ai selecționatei Franței care au venit să-și vadă idolii pe viu, înainte de marele meci, dar și să facă poze cu ei. Deși erau ținuți la distanță de către angajați ai unei agenții de pază, microbiștii se pare că s-au făcut văzuți și auziți de vedetele fotbalului care tocmai se apropiau de intrarea hotelului luxos din centrul Chișinăului unde sunt cazați. Iar Antzoine Griezmann, care a și fost joi omagiat, s-a apropiat de mulțime și a oferit autografe, în timp ce fanii îi spuneau ”Happy Birthday”.

În seara zilei de joi, campioana mondială en titre Franța a avut primul antrenament pe stadionul Zimbru din Chișinău.Antrenamente înaintea meciului anului sau chiar al secolului, cum îl numește Federația Moldovenească de Fotbal, a avut și echipa națională.

Spiridon: ”Fotbalul moldovenesc nu a murit precum se zvonește. Avem jucători de top cu care ne mândrim” 

Selecționerul Moldovei, Alexandru Spiridon spune că acum este un moment important să demonstrăm că ”fotbalul moldovenesc nu a murit precum se zvonește și avem jucători de top cu care ne mândrim”.

Nu ne vom apăra, o spun cu sinceritate. Nu vom sta cu autocarul în propriul careu, ne vom strădui să jucăm un fotbal frumos”. ”Este o mândrie să joci contra unor asemenea jucători. Această generație de fotbaliști a avut noroc. Pentru prima dată echipa națională joacă cu echipa mondială en titre. Sper să facem un meci bun astfel încât la următoarele meciuri, stadionul să fie plin nu pentru că au venit să vadă campionii lumii, dar să vină și pentru echipa Moldovei”.

Alexandru Spiridon a mai adăugat că absența fundașului Alexandru Epureanu reprezintă o pierdere mare pentru națională. Cel care îl va înlocui va fi Cătălin Carp.” Este unul dintre lideri, joacă meci de meci la echipa sa de club. S-a prezentat destul de bine în Liga Națiunilor. Sper că și experiența pe care a acumulat-o în Rusia, și calitățile individuale să ne ajute”.

Artur Ioniță, mijlocașul echipei Cagliari va fi căpitanul selecționatei R.Moldova în meciul contra Franței. ”Doar lucrul în echipă poate aduce un rezultat pozitiv. Vreau să menționez că suntem jucători de echipă. Nu suntem atât de puternici din punct de vedere individual. Nu suntem jucători de tehnică precum liderii echipelor mari, care pot decide soarta meciului. Totuși, n-am nicio frică să-mi asum responsabilitatea în teren. În ce mă privește, atât la club, cât și la națională, dau totul din mine. Este munca mea, iar eu îmi iubesc munca", spune Ioniță.

Deschamps: Sper că vom avea mingea și îi vom forța să se apere”

Joi seara, cu puțin timp înaintea antrenamentului campionilor mondiali, selecționerul reprezentativei de fotbal a Franței, Didier Deschamps a declarat, citat de portalul Agora că absența căpitanului tricolorilor, Alexandru Epureanu, care este accidentat, este un plus pentru echipa sa, întrucât apărătorul moldovean poate fi periculos pentru poarta cocoșilor galici.„Sper că vom avea mingea și îi vom forța să se apere. I-am avertizat încă de luni. Acum doi ani, am început campania de calificare cu un 0-0 împotriva Belarusului. Nu este suficient să o repetăm, așa că trebuie să ne concentrăm și să ne impunem jocul”, a mai spus Didier Deschamps, cu o zi înainte de marele meci.

Potrivit selecționerului Franței, moldovenii Artur Ioniță (Cagliari, Italia), Vitalie Damașcan (AC Torino, Italia), Radu Gînsari (Hapoel Haifa, Israel) și Alexandru Antoniuc (Milsami Orhei) sunt jucători interesanți.

Iar portarul francez, Hugo Loris vorbește despre importanța ”începutului campaniei de calificare”.”Vrem să fim pe primul loc în grupă. Cu acest statut de campioni mondiali nu avem dreptul la greșeală. Este un meci capcană. Știm la ce trebuie să ne așteptăm. Vom avea mingea și va trebuie să o folosim eficient și să nu stăm în zona de confort. Nu trebuie să ne pliem pe nivelul adversarului, pentru că apoi vom avea dificultăți. Trebuie să fim serioși, să nu cădem în capcană și să câștigăm această partidă. Este o echipă curajoasă, care are dorință și care va dori să facă un meci mare împotriva noastră. Ne așteptăm la acest lucru”, a declarat portarul francez, Hugo Lloris, citat de Agora.

”Cocoșii galici” și-au filmat călătoria din Franța în R.Moldova și au postat un filmuleț pe canalul de YouTube al naționalei de fotbal. Unii dintre campionii mondiali au fost plăcut surprinși se pare să fie întâmpinați cu pâine și sare pe Aeroportul Internațional Chișinău. ”Tres bonne”.

FMF:”R.Moldova-Franța face parte din categoria A. Este pentru prima dată când organizăm un asemenea meci”

Aflu de la Diana Bulgaru, specialist marketing la Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) că este pentru prima dată când la Chișinău se organizează un asemenea meci. ”Meciul R.Moldova-Franța face parte din categoria A, cea mai mare categorie din Europa și necesită pregătiri suplimentare comparativ cu alte meciuri care au avut loc pe stadionul Zimbru. Au fost făcute mai multe schimbări pe stadion , au fost adăugate locuri pentru comentatori, mai multe mese pentru presă, gazonul a fost pregătit foarte bine. Au fost verificate și unde a fost cazul, schimbate sistemele de iluminat pe stadionul Zimbru. Avem și 100 de voluntari care ne ajută să avem un meci bine organizat”, spune reprezentanta FMF.

Ce ar trebuie să știe microbiștii care ajung la meciul R.Moldova- Franța, am întrebat-o pe Diana Bulgaru.”Toți cei care vin la meciul de pe stadionul Zimbru trebuie să aibă neapărat un act de identitate și să aibă biletul printat sau în format electronic. Începând cu 19:45 suporterii vor avea acces pe stadion. Posesorul biletului este obligat să respecte normele de conduită în conformitate cu cerințele FMF, UEFA, FIFA și stadionului Zimbru. Fiecare microbist va fi verificat minuțios la intrarea pe stadion. Este interzisă purtarea armelor, obiectelor de înjunghiere, produselor pirotehnice, substanțelor lacrimogene, sticlelor și bine înțeles băuturi alcoolice”.

Fotbaliștii moldoveni și francezi își vor face apariția pe teren, însoțiți de 22 de copii, selectați de la două licee francofone și Alianța Franceză din R.Moldova. Copiii au făcut o excursie, la stadionul Zimbru, înainte de marele meci, iar Diana Bulgar a avut grijă să le explice cât de importantă este misiunea lor.

Restricții pe mai multe străzi și echipe antitero, în ziua meciului

Poliția anunță măsuri sporite de securitate în ziua marelui meci R.Moldova – Franța. Gheorghe Cavcaliuc, șeful adjunct al Inspectoratului General al Poliției:  ”Pe mai multe străzi din apropierea stadionului Zimbru din Chișinău traficul rutier va fi restricționat, începând cu ora 17.00 – 18.00 și anume pe străzile Cuza Vodă, Burebista și bulevardul Dacia. Aceste ore pot fi modificate în funcție de evaluarea riscurilor și a fluxului de mijloace de transport care vor fi în zonă. Parcarea mijloacelor de transport care are acces în zona stadionului va fi permisă în curtea Liceului Heritage, iar automobilele destinate organizatorilor vor fi parcate pe teritoriul stadionului Zimbru. Le recomandăm celor care vor să ajungă la meci să să folosească transportul public. Totodată, țin să menționez că pe durata meciului, vor fi mai multe echipe antitero. Oamenii sunt îndemnați să raporteze orice abatere și încălcare”.

Meciul Republica Moldova-Franța va conta pentru prima etapă a fazei grupelor de calificare pentru Campionatul European din 2020. La 15 iulie 2018, selecţionata Franţei câștigă pentru a doua oară titlul de campioană mondială, după ce a învins echipa Croaţiei. Jucătorii Franței sunt estimaţi la peste un miliard de euro.

Materiaulul a fost realizat de RFI România.

Ascultați și reportajul audio al corespondentului RFI, Valeria Vițu.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului