Valeria Vițu

Scenariul lui Dodon: Alianță PSRM, PD și ACUM. Sandu: ACUM, nici cu socialiștii, nici cu democrații

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, liderul informal al Partidului Socialiștilor susține că ar putea exista câteva scenarii „pozitive de coalizare în legislativ”. Un alt scenariu ar fi ”nelegitim”, afirmă Dodon. Între timp, copreședintele ACUM, Maia Sandu dă asigurări că blocul electoral nu va face coaliție nici cu PSRM, nici cu PD, în viitorul Legislativ.

Potrivit șefului statului, Igor Dodon, ar exista câteva scenarii post-electorale, scrie IPN. Partidul Democrat, condus de Vlad Plahotniuc, într-o alianță cu blocul ACUM, socialiștii într-o coaliție cu ACUM și al treilea scenariu - PSRM și PDM. Iar al patrulea scenariu, în opinia lui Dodon ar fi alegeri anticipate. „În niciunul dintre aceste scenarii, mi se pare că Partidul „Șor” nu trebuie să se regăsească având în vedere cine face parte din această formațiune, cum este condusă”, a declarat șeful statului.

De asemenea, șeful statului spune că ar accepta și faptul dacă PSRM, PDM și blocul ACUM ar forma o coaliție, fără Partidul „Șor”. Igor Dodon vede în acest scenariu o soluție în situația actuală. „Dar între PSRM și Partidul „Șor” nu va exista niciun fel de colaborare în viitorul Parlament”, dă asigurări Dodon.

Totodată, președintele moldovean spune că scenariul nelegitim se referă la o alianță dintre PDM și Partidul „Șor”, „cumpărând deputați din alte partide”, după care se încearcă să i propună președintelui candidatura pentru funcția de premier. „În această situație, președintele are suficiente argumente să nu accepte propunerea acestei majorități neclare, care nu corespunde alegerii poporului din 24 februarie și nu va semna niciun fel de documente. Dacă vor încerca să demită președintele, atunci voi îndemna oamenii să iasă în Piața Marii Adunări Naționale”, a mai spus liderul informal al Partidului Socialiștilor.

Maia Sandu: Blocul ACUM nu va face alianță nici cu socialiștii, nici cu democrații

De partea sa, Maia Sandu, copreședintele Blocului electoral ACUM DA PAS afirmă că dacă alegerile parlamentare de duminică se desfășurau liber și corect, atunci situația în următorul legislativ arăta cu totul altfel. Blocul ACUM a fost „furat” de voturi atât în ziua alegerilor, cât și înainte de campania electorală în sine – prin toate denigrările și falsurile lansate la adresa lui. Blocul nu poate să-și schimbe retorica pe care a avut-o în campania electorală când a declarat ferm că nu va face alianță nici cu socialiștii, nici cu democrații. În plus, a semnat și un angajament în acest sens”.

„Noi venim cu niște legi care să elibereze instituțiile statului din captivitate, legi care sunt pentru cetățeni. Și dacă mai sunt și alți oameni cu cât de puțină responsabilitate în Parlament, aceste legi o să treacă, dacă nu sunt, asta e”, spune copreședinta blocului, la TV8.

În viitorul Parlament, Maia Sandu spune că va înainta inclusiv proiecte privind declararea situației excepționale în sistemul organelor de drept prin care se va recunoaște captivitatea judecătorilor și procurorilor, a tuturor organelor de drept și necesitatea eliberării tuturor acestor instituții prin măsuri extraordinare.

Șeful statului, Igor Dodon atenționează însă că ”dacă nu se va ajunge la un consens privind formarea unei coaliții, va semna decretul de dizolvare a Parlamentului și va stabili o nouă dată pentru alegeri”.   

Să spunem că, Partidul Socialiștilor va avea cele mai multe mandate,  în viitorul Parlament, 35 la număr, urmat de Partidul Democrat cu 30 de mandate. Blocul electoral ACUM DA PAS obține 26 de mandate, Partidul Șor 7 mandate, iar 3 deputați vor fi independenți, după prelucrarea a 100% din procesele verbale.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului