Valeria Vițu

R.Moldova: Referendum, odată cu alegerile parlamentare din februarie 2019

În R.Moldova, odată cu alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 va fi organizat și un referendum privind reducerea numărului deputaților de la 101 la 61 în Parlamentul R.Moldova. O lege în acest sens a fost promulgată de președintele moldovean, Igor Dodon.Inițiativa aparține democraților lui Vlad Plahotniuc care, de altfel, vor să existe și un mecanism de revocare din funcție a deputaților care nu-și fac bine treaba.

Noua lege privind desfășurarea plebiscitului în ziua scrutinului parlamentar a fost publicată în Monitorul Oficial pe 30 noiembrie. Șeful statului, Igor Dodon a promulgat legea chiar dacă declara că referendumul este utilizat în calitate de PR politic în ajunul alegerilor.

Deși legal referendumul nu putea fi organizat în ziua alegerilor parlamentare,democrații au reușit pe ascuns să modifice Codul Electoral cu un amendament votat în plen, chiar înainte de anunțarea inițiativei PDM, scrie portalul Agora.md. La propunerea deputatului PD, Sergiu Sîrbu, în Codul Electoral a fost introdusă o prevedere care permite expres că un referendum poate fi organizat în aceeași zi cu alegerile parlamentare. La 30 noiembrie, deputații au votat în lectură finală proiectul privind organizarea plebiscitului, iar la scurt timp legea a fost promulgată de șeful statului.

Anunțul privind organizarea unui plebiscit consultativ pentru reducerea numărului parlamentarilor a fost făcut la mijlocul lunii noiembrie de președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Între timp, Comisia Electorală Centrală a aprobat programul calendaristic pentru organizarea alegerilor parlamentare din 24 februarie. Campania electorală va începe la 25 ianuarie, cu 30 de zile înainte de scrutin. ”Documentul stabilește prevederile legale, responsabilii și termenele de realizare ale acțiunilor caracteristice procesului de pregătire și desfășurare a alegerilor. Acestea se referă la constituirea și activitatea organelor electorale inferioare ce vor administra procesul electoral în circumscripții, modul și perioada de înregistrare a candidaților la funcția de deputat, condițiile de desfășurare a campaniei electorale, inclusiv a agitației electorale, particularități ale monitorizării scrutinului și reflectării acestora în mijloacele de informare în masă, aspecte ale gestionării și raportării financiare a campaniei de către grupurile de inițiative și concurenți”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

CEC a adoptat și o hotărâre privind repartizarea atribuțiilor între membrii Comisiei în perioada electorală și a acreditat mai mulți observatori naționali din partea Asociației obștești “Promo-LEX” și 3 observatori internaționali din partea Asociației obștești „Reprezentanța din Moldova a Institutului Republican Internațional din SUA”, în vederea monitorizării alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019.

Totodată, președintele Comisiei Electorale Centrale susține că deocamdată autoritățile electorale nu au estimat cheltuielile suplimentare legate de desfășurarea referendumului, în ziua alegerilor.

Materialul a fost realizat de RFI România.

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului