Valeria Vițu

Vinul moldovenesc vine la București, alături de un ghid

Sărbătoarea Vinului Moldovei va fi organizată, în premieră, în acest an și în România. Evenimentul va avea loc concomitent și în R.Moldova, pe 6 -7 octombrie. 21 de vinării din R.Moldova își vor prezenta produsele la Snagov. Vineri, la București va fi lansat un ghid cu cele mai bune 50 de vinuri moldovenești. 

”Am avut un Pod de Flori în anii 90 și sperăm poate un Pod al Vinului ne va uni și mai mult. Vor merge mai multe vinării de la noi în România. În același timp, mai multe crame din România vor avea un stand, la Ziua Vinului, la Chișinău. Este o unire frumoasă, simbolică prin vin, printr-un produs care ne leagă cu o istorie bogată, avem soiuri comune.România este o piață foarte importantă pentru exportul vinurilor moldovenești, este una din principalele piețe de desfacere pentru vinul îmbuteliat din R.Moldova”, spune la RFI, Andrei Cibotaru, autorul blogului FineWine.md, unul dintre autorii ”Fine Wine Guide 2018”.

Potrivit organizatorilor, Festivalul Vinului Moldovei este primul eveniment dedicat vinului, muzicii și culturii Republicii Moldova, care va avea loc în România, la Lagoo – Snagov. ”Sloganul ”Creat pentru a fi savurat” vorbește deopotrivă despre vinul Moldovei, gastronomie, muzica de peste Prut și despre acest festival care se va desfășura la poalele pădurii, pe malul lacului, într-unul dintre cele mai frumoase spații de la marginea Bucureștiului”.

Pe lângă vinării, la Festival vor fi prezenți și numeroși artiști din Basarabia, precum Carlas Dream, Zdob si Zdub sau Cuibul. Organizatorii au anunțat că vor pune la dispoziție transport gratuit din București la Snagov, pentru toți doritorii de a vizita Festivalul vinului moldovenesc.

Primul ghid al vinurilor bune moldovenești, lansat în România

La 5 octombrie, la Snagov, va fi lansat ghidul “50 de vinuri bune moldovenești”. Selecția de vinuri a fost făcută de autorul blogului FineWine.md și Victor Bunescu, fondatorul vincuvin.shop, în parteneriat cu experții de la Oficiul Național al Viei și Vinului, precum și cu un sommelier din străinătate.

”Împreună cu Oficiul Național al Viei și Vinului am reușit să ajungem la un compromis să organizăm lansarea acestui ghid la Snagov pentru oamenii din businessul vinicol din România. Circa 500 de exemplare, din tirajul total de 3000, vor fi distribuite în România. Ghidul va putea fi găsit la Snagov, pe 6 și 7 octombrie. Noul ghid se vrea un îndrumător pentru consumatori, care să ofere o imagine asupra vinului Moldovei. Credem că oricine ar degusta cele 50 de vinuri descrise în ghid își va face o impresie asupra Vinului Moldovei și va fi stimulat să deguste și alte vinuri bune, disponibile cu certitudine în număr mult mai mare decât în prezenta ediție”, ne spune bloggerul moldovean.

Fine Wine Guide a fost editat în limba română, urmând să fie tradus și tipărit în versiunea engleză, cu suportul Oficiului Național al Viei și Vinului și a Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei. La Chișinău, revista va putea fi găsită în Piața Marii Adunări Naționale, pe 6 -7 octombrie, la Ziua Națională a Vinului. După această va fi livrat în vinoteci și magazine specializate în comerțul cu vin, restaurante, hoteluri.

Ghidul conține o selecție de vinuri moldovenești, sortate pe trei categorii de preț: până la 125 de lei, între 125 și 225 de lei și peste 225 de lei (cca 12 euro). Fine Wine Guide reprezintă o selecție non-erarhică de vinuri. Sunt peste 20 de crame reprezentate în această selecție, cu vinuri seci, spumante, ice-wine, albe, roze, roșii.

La Chișinău, Sărbătoarea Vinului va fi organizată în Piața Marii Adunări Naționale, cu genericul „Vin din sufletul Moldovei”. Circa 60 de crame își vor prezenta produsele, iar accentul va fi pus pe vinurile cu Indicație Geografică Protejată. Pe lângă corturile vinăriilor, va fi amenajată o Școală a Vinului; zona meșterilor populari; o curte țărănească, dar și o zonă de pictură. Turiștii vor putea merge și la vinăriile din țară care își deschid larg ușile în aceste zile. 

Sărbătoarea Națională a Vinului a ajuns la cea de-a 17 ediție. În jur de 100 de mii de oameni sunt așteptați la eveniment.Toate hotelurile din Capitală, dar și cele care aparțin vinăriilor, sunt rezervate de turiștii străini.

Materialul a fost difuzat la RFI România.

Mai jos găsiți și interviul audio, realizat de Valeria Vițu.

 

Opiniile exprimate în rubrica de bloguri sunt asumate în totalitate de bloggeri şi nu reprezintă neapărat poziţia CIJM.

Toți bloggerii portalului