ONG-urile de media califică admonestările publice la adresa jurnaliștilor drept tentativă de intimidare

Organizațiile neguvernamentale din domeniul mass-media îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu atitudinea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) față de jurnalista de investigaţie Mariana Raţă care a fost admonestată public la şedinţa CSM.

Astfel, după publicarea pe portalul Anticorupție.md a anchetei „Judecătorii miliardului furat”, jurnalista a fost invitată la ședința CSM „pentru corecta informare a publicului și pentru informarea directă”. În cadrul ședinței, s-a constatat că în investigaţia jurnalistică a fost comisă o inexactitate, fiind indicat greşit numele judecătorului care a emis ordonanța la care se făcea trimitere în articol. Deși autoarea materialului a recunoscut greșeala și s-a angajat să o înlăture imediat, explicând că eroarea putea fi evitată dacă i s-ar fi răspuns la cererile de acces la documentele publicate pe Portalul unic al instanţelor judecătoreşti, totuşi membrii CSM au considerat necesar s-o blameze public timp de aproape jumătate de oră, acuzând-o că nu a depus niciun efort pentru a afla numele adevărat al judecătorului care a emis ordonanţa. Atragem atenţia asupra faptului că CSM nu şi-a concentrat atenţia pe problemele grave de sistem, dezvăluite în investigaţia Marianei Raţă, ci pe o greşeală regretabilă a jurnalistei, greşeala fiind minoră în raport cu problemele semnalate.   

Considerăm inacceptabilă atitudinea membrilor CSM şi calificăm asemenea admonestări publice și colective drept intimidări la adresa jurnaliștilor.

Reamintim că de mai bine de jumătate de an, accesul la hotărârile judecătorești publicate pe Portalul unic al instanţelor judecătoreşti este limitat prin excluderea posibilității de căutare a hotărârilor după numele părților. Reprezentanții mass-media și ai societății civile au semnalat în repetate rânduri că, din cauza acestor restricții, ar putea apărea unele erori în presă, întrucât jurnaliștii nu vor putea verifica informațiile cu care operează.

Îndemnăm autorităţile să nu îngrădească accesul jurnaliştilor la informaţiile de interes public. Cerem repetat reintroducerea posibilității de căutare a hotărârilor de judecată după numele părților și restabilirea funcționalității anterioare a portalului instanțelor de judecată. Cerem membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să se abţină de la acţiuni care pot fi interpretate ca intimidare a jurnaliştilor. Totodată, atragem atenția că instituţiile de presă au propriul organ de autoreglementare – Consiliul de Presă. Persoanele care consideră că au fost lezate în drepturi în urma publicării unui material de presă pot apela fie la Consiliul de Presă, fie pot aplana situaţia în urma discuţiilor cu reprezentanţii redacţiilor. 
 
Centrul de Investigații Jurnalistice
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociaţia Presei Independente
Centrul „Acces-Info”
Asociația Presei Electronice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Comitetul pentru Libertatea Presei