Măsurile social-economice ale Guvernului în perioada crizei pandemice, discutate de experți și jurnaliști

Documentarea și reflectarea măsurilor social-economice în perioada crizei a fost tema din 19 iunie, discutată de jurnaliști și experți în cadrul program de instruire Jurnaliști pentru Drepturi Sociale, organizată de Fundația Friedrich Ebert în colaborare cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Training-ul a început cu prezentarea noțiunilor de bază în analiza situației social-economice, prezentată de expertul Marcel Spătari, director Syndex România. Jurnaliștii au aflat despre diferența dintre indicatorii macroeconomici și indicatorii salariali, mecanismele pieței muncii, dar și costul forței de muncă, productivitatea și repartizarea valorii adăugate între capital și muncă.

Expertul a subliniat care e impactul crizelor asupra relațiilor de muncă și ce mecanisme de sprijin ale întreprinderilor și salariaților sunt utilizate Franța și România. Marcel Spătari a accentuat importanța dialogului social dintre sindicate, patron și Guvern.  La finalul capitolul teoretic, jurnaliștii au fost informați despre măsurile de sprijin social-economic aprobate de Guvernul Republicii Moldova și care a fost impactul crizei asupra salariaților și angajatorilor.

În închierea sesiunii, Cornelia Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, a prezentat sesiune practicp și le-a oferit idei jurnaliștilor despre cum ar putea scrie materialele de presă, pentru a reda în complexitate măsurile luate de Guvern în perioada de criză.