Mass-media se angajează să respecte drepturile copilului în materialele jurnalistice

Cel puţin 20 de organizaţii şi instituţii media au semnat astăzi, 4 mai, o declaraţie prin care şi-au asumat respectarea principalelor reguli de scriere în cazul articolelor despre copii, pentru a le proteja drepturile. Declaraţia a fost lansată în cadrul Expoziţiei ”Mass-media şi drepturile copiilor”, organizată în Grădina Publică ”Ștefan cel Mare” de Centrul de Investigaţii Jurnalistice şi UNICEF.

Preşedinţii ONG-urilor de media şi directorii mai multor redacţii, între care ale publicaţiilor ”Adevărul”, ”Jurnal de Chişinău”, ”Timpul”, ”Panorama”, ”Ziarul de Gardă”, au recunoscut necesitatea consolidării eforturilor pentru asigurarea respectării în mass-media a drepturilor copiilor victime/martori ai infracţiunilor şi pentru promovarea imaginii pozitive a copiilor în presă.

Publicaţiile s-au angajat, între altele, să respecte dreptul fiecărui copil la tratament non-discriminatoriu, să abordeze copiii cu respect şi demnitate şi să asculte opinia lor în procesul realizării materialelor de presă. De asemenea, redacţiile s-au angajat să nu folosească termeni denigratori şi să nu divulge identitatea copiilor implicaţi în evenimente cu conotaţie negativă. Un alt punct al declaraţiei vizează angajamentul redacţiilor de a urmări evoluţia celor mai grave cazuri de violare a drepturilor copiilor.

”Prin această acţiune vrem să atragem atenţia opiniei publice şi comunităţii jurnalistice asupra responsabilităţii pe care o avem atunci când scriem despre problemele copiilor. Este primordial ca toate informaţiile care apar în presă să fie scrise profesionist, să aibă impact şi, cel mai important, să nu dăuneze copilului”, a spus la lansarea expoziţiei preşedintele Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac.

Prezentă la festivitatea de inaugurare a expozitiei, vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici, a apreciat că în ultimii 7-8 ani calitatea materialelor jurnalistice referitoare la copii a crescut. ”Atunci când scriem despre copii trebuie să avem grijă ca din fiecare mesaj copilul să poată învăţa cum să devină mai protejat şi cum să ceară ajutor atunci când are nevoie. Iar noi, adulţii, să avem urechi ca să îl ascultăm şi să fim gata să îi acordăm sprijinul”, a spus vicepreşedintele Parlamentului.

La rândul său, reprezentantul UNICEF în Moldova, Alexandra Yuster, a declarat că modul în care presa scrie despre copii influenţează decisiv maniera în care adulţii acţionează şi gândesc referitor la copii. ”UNICEF are o colaborare bună cu mass-media din Moldova, unde am văzut un angajament puternic de a reflecta corect drepturile copilului. Vreau să încurajez reprezentanţii media să fie atenţi la fiecare cuvânt pe care îl scriu şi la fiecare imagine pe care o postează. Este o cale de a construi o Moldovă modernă, prietenoasă copiilor şicu un viitor măreţ”, a spus Alexandra Yuster.

La expoziţie si-au prezentae materialele următoarele instituţii media şi organizaţii:

“Ziarul de Gardă” 
“Jurnal de Chişinău”
“Timpul”
“Panorama”
“Tribuna Copiilor”
Revista “Amic” 
Revista “Odoraş”  
Centrul Media pentru Tineri 
Centrul pentru Informare şi Documentare privind Drepturile Copiilor 
Centrul National pentru  Prevenirea Abuzului faţă de Copii
Asociaţia Presei Independente
Consiliul de Presă 
Centrul de Investigaţii Jurnalistice
Ziarul “Florile dalbe” 
Revista “Natura”
Lumos
Ziarul “Adevărul”
AO “Parteneriate pentru fiecare copil”
Alianta ONG-urilor active in domeniul protectiei sociale a copilului si familiei
Keystone Human Services International Moldova
AO “Copil Comunitate Familie”

Expoziţia de materiale jurnalistice “Mass-media şi Drepturile Copiilor” face parte din cadrul manifestaţiilor dedicate Zilelor Libertăţii Presei. 

4 mai 2012 
Echipa Centrului de Investigatii Jurnalistice