Integritate

ANCHETĂ VIDEO// Finanțarea partidelor politice: bani obscuri și lipsă de transparență

Captură foto: CIJM

Milioane de lei sunt pompate anual în partidele politice din Republica Moldova care se bat pentru putere. Sume fabuloase sunt aruncate pe sedii de lux, deplasări somptuoase sau concerte grandioase. Se întâmplă în timp ce chiar politicienii recunosc că „în Republica Moldova nu a plouat niciodată cu bani”. Unii dau partidelor și ceea ce nu au – adică sume pe care, oficial, nu le câștigă, făcând donații mai mari decât veniturile lor legale. 

Printre sponsori sunt mii de persoane: de la șomeri și activiști de partid până la prosperi oameni de afaceri. În ultimii ani, ca să ascundă adevărații finanțatori, partidele s-au pricopsit cu fundaţii sau asociații de caritate, care devin mai active în perioada alegerilor. Sumele pompate de fondatorii-filantropi în aceste organizații se ridică la zeci de milioane de lei pe an. 

Comisia Electorală Centrală ține în secret informațiile despre locul de muncă și anul nașterii  finanțatorilor partidelor în alegeri, disponibile fiind doar numele acestora și suma donată. Totuși, Centrul de Investigații Jurnalistice a reușit să afle de unde iau bani formațiunile politice din Republica Moldova. Cum circulă banii partidelor, vedeți într-o anchetă video.

Ancheta video a fost realizată de Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova în cadrul Programului „Democrație, Transparență și Responsabilitate”, implementat de Asociația Promo-LEX. Opiniile și concluziile exprimate în investigație aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Asociației Promo-LEX. 

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii