Integritate

CAVCALIUC & Company: ce firme controlează în Londra și cum le-a salvat de sancțiuni

Colaj CIJM

Willenhall, o localitate din comitatul West Midlands, Anglia, a devenit „incubator de afaceri” pentru banii pe care a reușit să-i agonisească în Republica Moldova Gheorghe Cavcaliuc, fost șef adjunct al Inspectoratului General de Poliție (IGP) și lider al Partidului Acasă Construim Europa (PACE), în perioada guvernării lui Vlad Plahotniuc. Plecat englezește la finalul scrutinului parlamentar din 2021, Cavcaliuc a reușit să-și ofere o nouă șansă pentru o viață îndestulată în vechiul Albion. Deși a înființat mai multe firme, momentan nu figurează în calitate de director la niciuna dintre ele, pentru că a preferat să le transmită în administrarea altor persoane din anturajul său. Totul, după ce s-a pomenit în lista de sancțiuni a Consiliului Europei, în luna mai curent. Chiar și așa, acesta este tratat ca „persoană cu putere de control și influență” de autoritățile britanice în cazul unor companii din care juridic a plecat. Contactat de Anticoruptie.md, colonelul Cavcaliuc s-a arătat surprins de interesul mass-media pentru acest subiect. Cu o singură condiție, dar atotcuprinzătoare, a promis că va răspunde la întrebări - „... dau cuvântul de ofițer și bărbat, vă ofer un interviu exclusiv(...) doar cu o singură condiție - să demonstrați imparțialitate, integritate și că sunteți echidistantă și liberă. După ce investigați hoții de la guvernare, care mai bine de 2 ani și jumătate fură țara și sărăcesc poporul nostru”.  

Huge, gigantomanie cu rădăcini în Moldova

Gheorghe Cavcaliuc a plecat din Republica Moldova în luna iulie 2021, în momentul în care devenea clar că scrutinul parlamentar va duce la schimbarea figuranților de pe scena politică de la Chișinău, iar puterea va reveni Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). La puțin timp de la plecarea sa neanunțată, fostul șef de poliție a fost surprins la Londra, iar poze cu el au invadat rețelele de socializare. Deși nu s-a grăbit să confirme locul aflării sale, Cavcaliuc a ținut pulsul vieții politice de la Chișinău, periodic mărindu-i ritmul cu îndemnuri de răsturnare a guvernării… de pe facebook. În paralel, și-a construit un adevărat imperiu de firme în împrejurimile Londrei, fie înregistrate pe numele său, fie pe cel al unor persoane de încredere: rude, colegi, consăteni sau prieteni. Însuși colonelul Cavcaliuc declară că se ocupă de afaceri și speră să aibă în viitor posibilitatea să-și aplice cunoștințele într-o funcție din conducerea țării, doar că după data de 30 mai, atunci când a fost inclus în lista sancțiunilor Consiliului Europei, majoritatea afacerilor nu-i mai aparțin direct. Rând pe rând, conducerea acestora a fost trecută în acte pe numele unor persoane din anturajul său. Anticoruptie.md a identificat cel puțin zece companii, istoricul cărora e legat la anumite etape de Gheorghe Cavcaliuc. Acestea sunt Success for you LIMITED, London Huge Knowledge LTD, Huge Effect Services Auto Ltd, Huge Effect Services Home LTD, Huge Effect Services Auto Ltd, Huge Effect Services Construction LTD, Huge Effect Services Bodyworks LTD, General DVG LTD, DVG Consulting LTD.

Cavcaliuc a înregistrat peste două luni de la plecare, și anume pe 1 septembrie 2021, firma Success for you LIMITED, care avea sediul în Rainham, pe Bouchier Walk 3. Pentru deschiderea afacerii, Cavcaliuc s-a folosit de avantajele oferite de cetăţenia română. Acesta anunța că angajează cetăţeni ai Republicii Moldova, României şi Marii Britanii, însă vor avea prioritate conaţionalii săi. Peste două luni însă, Cavcaliuc a solicitat radierea firmei sale din Registrul companiilor din Marea Britanie, fără a anunța public această decizie.  

La trei săptămâni de la înregistrarea primei firme, și anume pe 29 septembrie 2021, pe aceeași adresă juridică - Rainham, Bouchier Walk 3, apare compania London Huge Knowledge LTD, care oferă servicii de contabilitate și consultanță fiscală. Primul director declarat al firmei este Galina Cavcaliuc, anterior Koeva, care deține cetățenia Bulgariei. În lista fondatorilor apare și Gheorghe Cavcaliuc, care are și numărul cel mai mare de acțiuni – 56. Ceilalți fondatori sunt Rodica Negrei, Bogdan Cazacu, Ion Botnaru și Maxim Bugaescu, numele cărora apar și în alte afaceri în spatele cărora stă fostul șef al poliției.

Pe 25 iunie curent, la nicio lună de la includerea sa în lista europeană cu sancțiuni, Gheorghe Cavcaliuc renunță la funcția de director, în favoarea lui Constantin Gori, care, la rândul său, transferă responsabilitățile pe numele Cristinei Luca în luna septembrie, aceasta fiind ultima rocadă la nivelul superior al companiei.

Pe 21 februarie 2022 este înregistrată Huge Effect Services LTD, care prestează servicii de consultanță în management, dar si de recrutare și gestionare a resurselor umane. Este a doua firmă cu denumirea derivată de la Huge (din engleză – imens, gigantic), situată pe aceeași adresă și avându-l ca persoană afiliată pe Gheorghe Cavcaliuc. Trezește curiozitatea faptul că familia Cavcaliuc a deținut o perioadă în Republica Moldova (!) Gigant-Construct SRL, cu activități de producere și comerț, pe care ulterior i-au vândut-o lui Dorin Olaru. Compania este una de succes, înregistrând profituri consistente în 2022 - peste 590 de mii de lei. Dar nici în acest caz nu s-a trecut fără circumstanțe încețoșate, așa cum nu există certitudinea că Gheorghe Cavcaliuc nu mai beneficiază în urma activității firmei. În 2021, de exemplu, Gigant Construct a donat PACE 60 de mii de lei. Cât privește compania Huge Effect Services LTD, deși nu figurează în lista fondatorilor, Cavcaliuc este inclus de autoritățile din Marea Britanie în lista persoanelor care dețin un control semnificativ asupra activității sale.

Pe 1 iunie 2022 este înregistrată Huge Effect Services Home LTD, o societate cu răspundere limitată care oferă servicii de curățenie.

Cu sediul social pe adresa 126 Lichfield road, Willenhall, ca toate firmele din gama Huge, aceasta a dezvoltat brandul Hes Home, promovându-se destul de activ în spațiul virtual. Director al companiei este tot Bogdan Cazacu. De altfel, numele acestuia  figurează în board-ul tuturor companiilor afiliate lui Gheorghe Cavcaliuc, chiar și în situațiile în care ultimul nu se regăsește în vreo funcție sau printre fondatori.

 

Din data de 15 iunie 2023, conducerea firmei este preluată de Andrei Malîi. Acesta este născut, la fel ca și Gheorghe Cavcaliuc, în anul 1982, iar numele său de familie este unul popular în satul de baștină al fostului șef al poliției, Micăuți, Strășeni, ceea ce ne face să deducem că ar putea fi vorba despre un consătean sau chiar un coleg de școală. 

Pe 7 iunie 2022 este înregistrată Huge Effect Services Auto Ltd. La înregistrarea firmei, director este declarat Bogdan Cazacu, cetățean al României și unul dintre fondatorii London Huge Knowledge LTD. Pe parcursul unui an de activitate funcția a fost deținută de mai multe persoane, inclusiv de Gheorghe Cavcaliuc și același Andrei Malîi. Actualmente, în calitate de director figurează Denis Danilov, însă Cavcaliuc continuă să figureze în lista de beneficiari efectivi care au un control semnificativ.

Tot pe 7 iunie, pe aceeași adresă – Willenhall, 126 Lichefield Road, apare și Huge Effect Services Construction LTD, o firmă conexă specializată pe fabricarea cimentului fibros, construcției de clădiri, dar și a lucrărilor de finisare. Conform actelor, director al companiei este același Denis Danilov, care a preluat funcția pe 24 august 2023 de la Gheorghe Cavcaliuc, care a demisionat după ce a gestionat activitățile timp de un an. Timp de 3 zile a fost director și fratele său mai mare, Ruslan Cavcaliuc, demis din poliție după ce s-a implicat în campania electorală în favoarea partidului PACE.

În lista de directori apar și numele lui Bogdan Cazacu, Serghei Mstoev și Andrei Malîi, toți patru asigurând conducerea pe o perioadă cumulativă de mai puțin de trei luni.

În iulie 2022 este înregistrată Huge Effect Services Bodyworks LTD, specializată în fabricarea caroseriilor pentru autovehicule și a altor piese și acceosorii, situată în același punct georgrafic cu celelalte firme din gama Huge. Compania a schimbat mai mulți directori, iar momentan este gestionată de Denis Danilov. O perioadă, în calitate de directori au figurat Andrei Malîi și Bogdan Cazacu.

Alte două firme conectate la numele colonelului Cavcaliuc sunt General DVG LTD, specializată în deservirea instalațiilor sanitare, termice și de climatizare, și DVG Consulting LTD, care oferă servicii educaționale, au fost înființate cu doi ani înainte ca Gheorghe Cavcaliuc să devină rezident în Marea Britanie. Ele aparțin însă partenerei de afaceri a colonelului, Galina Cavcaliuc, iar în lista de fondatori se regăsește și Iurie Cavcaliuc, presupunem rudă. Împreună cu Galina Cavcaliuc, fostul adjunct al IGP a înființat compania  London Huge Knowledge LTD, într-un timp proxim de la stabilirea sa în Londra. În 2019, atunci când a fondat firmele din gama DVG, Galina avea numele de familie Koeva, iar din 2021 - Cavcaliuc. 

„Vă dau cuvântul de ofițer și bărbat...”

L-am contactat pentru un comentariu pe liderul PACE, dar și pentru verificarea informațiilor pe care le-am obținut. I-am expediat o serie de întrebări pe facebook, în încercarea de a afla poziția sa privind o posibilă legătură între decizia sa de a renunța la postul de director al companiei London Huge Knowledge LTD și sancțiunile europene aplicate în privința sa. 

Mesajul adresat liderului PACE are următorul conținut: 

„D-le Cavcaliuc, bună ziua. Sunt Viorica Mija de la Centrul de Investigații Jurnalistice. Scriu un material despre afacerile pe care le-ați lansat în Londra, bazat pe acte oficiale emise de autorități.

 1. De ce ați renunțat la funcția de director în cadrul London Huge Knowledge LTD?

 2. Are legătură această decizie cu includerea Dvs. în lista de sancțiuni a Consiliului Europei?

3. În câte firme din seria Huge dețineți controlul?

 4. Cine sunt partenerii dvs. de afaceri?

5. Ce resurse ați investit în afaceri și cât de rentabile s-au dovedit a fi?

 

Gheorghe Cavcaliuc s-a arătat surprins de mesaj, exclamând: „ Dvs. serios?”. Totodată, fostul șef adjunct IGP, deși este o persoană ancorată puternic în realitățile din Republica Moldova în calitate de lider al unei formațiuni politice, a dat de înțeles că interesul pentru persoana sa i se pare cel puțin suspect. A promis că va răspunde la întrebări, dar cu anumite condiții.

„Eu nu dețin nicio funcție în stat aproape de 5 ani, nu mai sunt în țară de 2 ani și jumătate, muncesc în domeniul privat din 2019, sunt liderul unui partid de opoziție, declarat disident politic de o instituție internațională, iar pe Dvs vă interesează să investigați activitățile mele de private absolut legale, din afara țării? Vă voi răspunde cu cea mai mare plăcere, promit, dau cuvântul de ofițer și bărbat, vă ofer un interviu exclusiv, la toate întrebările pe care le aveți, nu am ce ascunde. Doar cu o singură condiție, să demonstrați imparțialitate, integritate și că sunteți echidistantă și liberă. După ce investigați hoții de la guvernare, care mai bine de 2 ani și jumătate, fură țara și sărăcesc poporul nostru. Nu găsiți important dosarul penal privind delapidările de către un vice-premier, actual ministru, vicepreședinte a partidului de guvernare PAS, a bugetului de stat cu circa 47 000 000$, prin schema de procurare a gazelor naturale, iar cetățenii, inclusiv Dvs, au plătit triplu pentru aceste hoții la nivel înalt? Nu vreți să investigați la ce etapă este cauza penală în care este vizat fostul șef al Administrației Prezidențiale, actualmente ministru în guvern, vicepreședinte al partidului de guvernământ PAS, cercetat în cazul cu cea mai mare mită din istoria țării, de aproape 1 milion de €, prin schema de licitații, ce ține de energie electrică, pentru care cetățenii, inclusiv părinții mei și ai Dvs au achitat tarife triple?”, ne-a răspuns la întrebări cu întrebări Cavcaliuc.

Cavcaliuc și… cvintetul destabilizării

Întâmplător sau nu, cele mai multe modificări în actele de înregistrare au fost solicitate după 30 mai curent, zi în care Consiliul UE a votat o decizie de sancționare a cinci persoane, printre care și Gheorghe Cavcaliuc. „Cvintetul ” este acuzat că-și propune destabilizarea situației din Republica Moldova. În ceea ce-l privește pe Cavcaliuc, acesta a fost considerat „responsabil de acte destabilizatoare, implicare în protestele violente din perioada recentă din Moldova. Totodată, este implicat în tentative de răsturnare a Guvernului ales în mod democratic, prin crearea unui Guvern din umbra”. Sancțiunile impuse de UE, la cererea Ministerului de Externe din România, vizează înghețarea fondurilor deținute de aceste persoane în UE și interdicții de călătorie.

În octombrie 2022,  Gheorghe Cavcaliuc a anunţat că se alătură protestelor organizate de Partidul declarat anticonstituțional Şor în centrul Chişinăului. Fostul poliţist a îndemnat şi celelalte partide de opoziţie să se alăture protestelor organizate de Ilan Şor.

„Facem apel către toate partidele de opoziție, membrii și simpatizanții PACE, dar și toți cetățenii Republicii Moldova, care nu sunt de acord cu modul de gestiune a statului - să vină alături de noi la proteste unde să-și ceară dreptul la o viață mai bună. Noi nu avem luxul de a crede că provocările energetice, inflației, veniturilor populației se vor rezolva singure. Noi avem nevoie de aplicarea unui plan anticriză și multă muncă”, declara Cavcaliuc.

Fostul şef adjunct al Inspectoratului Cavcaliuc susţinea că lui i-a fost rezervată funcţia de vicepremier şi ministru de Interne.

„Sarcina noastră, a Guvernului din umbră, pe care îl formăm din oameni competenți și profesioniști, este să nu le permitem acestora din ,,ciuma galbenă’’ să-și realizeze acest vis din ,,pamflet politic’’,  dar să rămână acasă în Moldova, să răspundă pentru toate ilegalitățile făcute în privința moldovenilor”, a scris liderul PACE pe Facebook.

Tot în octombrie, a venit cu avertismente pentru poliție, înainte de protestul care urma să fie organizat. Într-un live, acesta a declarat că provocările nu ar fi puse la cale de organizatorii acțiunii și că în mijlocul protestatarilor ar fi infiltrați mai mulți oameni ai legii îmbrăcați în civil. De altă parte, polițiștii declarau că dispun de informații că partidul radiat Șor și PACE ar fi racolat persoane pentru organizarea destrabilizărilor în masă. 

În martie, împreună cu Scutul poporului, afiliat PACE, Gheorghe Cavcaliuc a anunțat că formațiunea pe care o conduce de la distanță nu va participa la protestul antiguvernamental.

Decizia a fost luată și în contextul în care, prin intermediul unui agent sub acoperire infiltrat în grupul care se ocupa de organizarea protestelor, poliția a reușit identificarea unui cetățean al Rusiei, care avea rolul de coordonator al acțiunilor de destabilizare.

„Afacerile” de... acasă

În luna ianuarie curent, procurorii au finalizat urmărirea penală pe numele lui Gheorghe Cavcaliuc. La baza dosarului intentat lui Cavcaliuc stau dosarele fabricate la comandă, în perioada guvernării lui Vladimir Plahotniuc, pe numele fostului poliţist Gheorghe Petic și ex-consilerului municipal, Ruslan Verbițchi. Procurorii îi incriminează fostului şef-adjunct al Inspectoratului General de Poliţie abuzul în serviciu și organizarea mai multor infracțiuni, denunț fals, constângerea de a face declaraţii false, încălcarea inviolabilității vieții personale, purtarea și păstrarea munițiilor.

În cazul lui Petic, fostul șef-adjunct al IGP ar fi înscenat un viol. În cel de-al doilea caz, în vara lui 2018, angajații fostei Direcții 5 au înscenat plasarea într-un ascunziș al mașinii lui Ruslan Verbițchi zeci de cartușe pentru pistolul-mitralieră „Kalașnikov”, înainte ca acesta să traverseze hotarul spre Ucraina. În consecință, Verbițchi s-a ales cu dosar penal. Dacă va fi găsit vinovat, pentru cea mai gravă din aceste infracțiuni, abuzul în serviciu, Cavcaliuc riscă închisoarea de la 3 la 8 ani.

În 2021, Gheorghe Cavcaliuc a fost recunoscut în calitate de bănuit pe două capete de acuzare, „huliganism comis de două sau mai multe persoane” și „chemarea la săvârșirea actelor de violență împotriva persoanelor”. Totul s-a întâmplat după ce membri ai PACE, filiala Sîngerei, l-au oprit în stradă pe vicepreședintele raionului Sîngerei, Tudor Tutunaru, și l-au stropit pe față cu verde de briliant. Activiștii l-au acuzat pe funcționar că s-ar fi „vaccinat anti-Covid fără rând”. Gheorghe Cavcaliuc declară că oricând este gata să-și demonstreze nevinovăția și să revină în Republica Moldova. Deocamdată nu și-a dus la capăt această promisiune, iar dezvăluirile sale rămân încă ascunse în ceața vechiului Albion.

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului  nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii