Integritate

Ceasuri Rolex, firme fără profit, mașini înregistrate pe intermediari

colaj CIJM

Ceasuri de lux, automobile subevaluate, donații grase ori declarații pur și simplu incomplete sau goale. Sunt doar câteva dintre bunurile care se regăsesc în declarațiile de avere și interese personale ale candidaților înscriși în cursa electorală pentru funcția de primar în municipiile Chișinău și Bălți. Din totalul celor 42 de candidați acceptați în lupta pentru fotoliul de primar (27 pentru Chișinău, 15 - pentru Bălți), 12 sunt subiecți ai declarării, respectiv, urmau să prezinte la Comisia Electorală Centrală (CEC) o declarație de avere complexă. Mai exact, urmau să se conformeze modificărilor făcute în 2021 la Legea nr. 133 privind declararea averii și a intereselor personale. Aceasta îi obligă să indice nu doar sumele cu care au cumpărat bunurile, începând cu anul 2018, dar și valoarea lor reală

Marea bătălie electorală în campania din această toamnă a început oficial în data de 6 octombrie. Conform regulamentului privind particularitățile de desemnare și înregistrare a candidaților la alegerile locale, aprobat de CEC, fiecare dintre candidații pentru funcția de primar și de consilier în consiliile locale (de nivelul întâi și de nivelul al doilea) au prezentat la CEC un set de documente. Printre acestea și declarația de avere și interese personale pentru anul precedent. Unii candidați au prezentat valori aparent subestimate pentru bunurile pe care le dețin, iar alții  au trecut cu vederea rubrica, fără a aminti cel puțin de bunurile „deținute de membrii familiei candidatului desemnat, fără indicarea numelui/prenumelui acestora”, condiție obligatorie.

Conform punctului 36 din Regulament, „în cazul în care candidații desemnați sunt subiecți ai declarării averii și a intereselor personale în condițiile Legii nr. 133/2016 privind declararea averii și a intereselor personale, aceștia prezintă consiliului electoral de circumscripție fie declarația de avere și interese conform modelului din anexa nr. 8, fie declarația anuală de avere și interese personale depusă la Autoritatea Națională de Integritate. În cazul celei de-a doua opțiuni, candidații desemnați prezintă declarația anuală de avere și interese personale, depusă pentru anul precedent înainte de alegerile locale, care nu conține informații cu acces limitat. Declarația de avere și interese personale se descarcă de pe pagina web oficială a Autorității Naționale de Integritate și se printează de către candidații desemnați”.

Potrivit anexei, la categoria bunuri imobile și mobile, candidații la funcții elective au trebuit să declare categoria bunului pe care-l au în proprietate și modul de dobândire, iar la capitolul valoarea bunului să indice „1) valoarea cadastrală, în cazul în care bunul a fost evaluat de organele cadastrale, sau 2) valoarea bunului conform documentului care certifică proveniența acestuia. **** Se indică, după caz, doar numele/prenumele candidatului desemnat”.

Candidații cu alte condiții de declarare, mai complete și mai complexe

Ion Ceban - Partidul Politic Mişcarea Alternativa Naţională 

Actualul primar al capitalei, care a fost degrevat din funcție în perioada electorală, a inficat în declarația depusă la CEC salariul ridicat în 2022, dar și bunurile imobile și mobile. Pentru cele din urmă beneficiarul efectiv este soția candidatului.

La capitolul venituri, Ceban declară că a încasat un salariu de 227.964 lei, iar soția acestuia un salariu de 37.500 lei de la „TIVI KlDS” SRL. 

Atât pentru apartament, cât și pentru automobilul familiei este indicată doar valoarea bunului, asta pentru că au fost dobândite înainte de modificările făcute în octombrie 2021 la legea cu privire la declarațiile de avere și interese personale.

Așadar, valoarea apartamentului pe care familia Ceban l-a obținut prin donație în 2016 este de 991.775 lei, iar pentru automobilul Skoda Kodiaq fabricat și cumpărat în 2017 au fost scoși din buzunar peste 455 mii lei.

Diana Caraman – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova 

Deputata Diana Caraman nu deține niciun bun imobil în proprietate privată. În Declarația de avere, la capitolul bunuri imobile, etse indicat un apartament pentru care a obținut, începând cu anul 2005, dreptul de folosință. În aceste condiții, atât rubrica destinată indicării suprafeței, cât și cea a valorii de cumpărare și de piață este goală.

 

 

Adrian Albu – Partidul Politic „Partidul Socialiștilor din Republica Moldova” 

Colegul de fracțiune al Dianei Caraman, Adrian Albu, candidatul socialiștilor pentru fotoliul de primar de Chișinău, menționează în declarație că deține în proprietate două terenuri intravilane, unul de 0,07 ha achiziționat în 2020 cu 69.880 lei și al doilea de 0,1001 ha cumpărat în 2022 cu 2.614 lei. În ambele cazuri aceeași sumă este indicată și drept valoare de piață a bunului, cu mențiunea că nu este diferență între valoarea de cumpărare a bunului și valoarea de piață. 

Situația se repetă și în cazul bunurilor imobile, așa cum anul 2022 a fost cel mai fructuos din punct de vedere al investițiilor făcute de Albu în imobiliare. Pe parcursul anului trecut a cumpărat o casă de locuit de 85.5 mp cu 173.170 lei, o construcție auxiliară de 53.5 mp, pentru care a mai scos din buzunar 66.794 de lei și o altă proprietate, cel mai probabil un garaj de 16.7 mp, cu 7.422 lei. Toate contractele de vânzare-cumpărare pentru cele trei bunuri au fost încheiate într-o singură zi, pe 8 iunie 2022.

Exact o lună mai târziu, Adrian Albu a făcut alte două achiziții. De această dată a cumpărat un apartament de 89.52 mp pentru care a plătit 76.092 euro și un garaj de 17 mp procurat cu 5.000 de euro.

Pentru toate bunurile declarate, inclusiv apartamentul soției achiziționat în 2020 cu suma de 1,2 milioane lei, prețul este același, atât în căsuța în care se solicită valoarea bunului, cât și la rubrica privind valoarea de piață a bunului, cu precizarea că nu există o diferență de preț. În 2018, Albu a achiziționat o Skoda Superb, pentru care a plătit 526 mii lei.

Vasile Bolea - Partid Politic Partidul „RENAŞTERE”

Deputatul Vasile Bolea, care susține că are toate pârghiile pentru a schimba din temelii capitala, și-a mărit începând cu 2018 nimărul de bunuri imobiliare. Mai multe aparțin de drept soției alesului poporului. Cel puțin asta reiese din declarația de avere și interese personale.

Așadar,  candidatul a achiziționat în 2021 un apartament de 120,7 mp, din care deține ½ cotă-parte, valoarea bunului și valoarea de piață este indicată de 35.000 euro.

În 2020, soția candidatului a investit 39.585 de euro într-un apartament de 56,55 mp, prețul de piață al acestui bun, în 2022, fiind de 40.000 de euro. Informația însă nu se regăsește în declarația completată în calitate de candidat pentru funcția de primar, ci în declarația de avere depusă la ANI.

Întrebat de anticoruptie.md despre această diferență, Bolea a încercat să facă haz menționând că îi „place atunci când lumea numără banii din buzunarul meu, dar de data aceasta nu din buzunarul meu, dar din al soției”. Totodată, candidatul a spus că a indicat totul conform legislației în vigoare, nici mai mult, nici mai puțin.

„Am indicat prețurile care sunt obligatorii de stabilit pentru declarația din 2022, în urma modificărilor legislației. (…) Nouă la CEC nu ne-a spus nimic, ne-a spus doar să depunem declarația de avere pentru anul precedent. Am luat declarația de avere și interese de anul trecut și în mare parte am făcut transcriere. Declarația de la ANI este mult mai complexă decât cea pe care o solicită CEC-ul”, a specificat Vasile Bolea.

Lilian Carp Partidul Acțiune și Solidaritate

Candidatul partidului de guvernământ la șefia capitalei, Lilian Carp, pare să se fi conformat legislației în vigoare. Deși modificările legale prevăd ca atât valoarea bunului, cât și valoarea de piață a acestuia să fie indicate pentru achizițiile făcute începând cu 2018, în declarația de avere a candidatului PAS aflăm că familia Carp a încheiat un contract de investiție în 2012 pentru achiziționarea un apartament de 90,3 mp. Prețul de achiziție al acestuia a fost de 579.685 lei.

Atât în declarația de anul trecut, cât și în cea din 2021, a fost completat și compartimentul „valoarea de piață a bunului”, în care este indicată suma de 1,2 milioane lei. Motivul diferenței este explicat prin „creșterea prețurilor de piață, inclusiv procurarea la preț preferențial prin programul de asigurare a profesorilor de la Universitatea de Stat de Educației Fizică și Sport”.

Cea mai nouă achiziție a candidatului a fost făcută în 2021. Este vorba de un autoturism Volkswagen Passat, din 2006, care a fost cumpărat la un preț de 100 mii lei. Valoarea de piață este aceeași, întrucât „lipsește diferența”.

Sergiu Burlacu - Partidul Liberal Democrat din Moldova

Anul 2022 s-a dovedit unul productiv, atât din punct de vedere emotional, cât și material pentru Sergiu Burlacu, candidat la funcția de primar al municipiului Bălți înaintat de Partidul Liberal Democrat din Moldova.

Burlacu, în calitate de candiat și consilier municipal, declară că pe parcursul anului trecut a încasat venituri de 112 mii de lei, iar soția sa - de 234 de mii de lei. Candidatul a mai indicat în declarația sa 5684 de lei, bani obținuți în baza unui contract de prestare serviciilor pentru Asociația pentru Drepturile Omului „LEX XXI”.

Tot în 2022 candidatul a jucat nunta, iar în urma evenimentului s-a ales cu o donație de 230 mii lei. Donat a fost și apartamentul familiei. Valoare bunului imobil cu suprafața de 42,4 mp este evaluat la 400 mii lei.

O parte din cadoul de la nuntă a fost cheltuit pentru achiziția unui automobil, un Volskwagen Jetta, fabricat în 2015, al cărui valoare de cumpărare a fost de 166.000 lei.

 

Vladimir Rusu - Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”

Vladimir Rusu indică în declarația de avere salariul ridicat pentru funcția de șef al Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat (204.837 lei), salariul din activitatea didactică (36.823 lei), dar și salariul soției (113.768). Pe lângă retribuțiile salariale, soția candidatului a primit pe parcursul anului trecut și o donație din partea mamei sale, aflată peste hotare, în sumă de 8.730 de dolari americani.

Familia Rusu are în proprietate o casă de locuit de 120 mp, achiziționată în 2020 pentru suma de 415.207 lei, în același an lista de proprietăți s-a mărit cu un teren intravilan, costul căruia a fost declarat de 56.409 lei. Pentru ambele bunuri, valoarea de cumpărare a fost transcrisă și  la rubrica valoarea de piață a bunului.

Valoarea neschimbată o observăm și în cazul celor două autoturisme, înregistrate pe numele soției, un Mercedes achiziționat în 2011 cu 2 mii de euro și o Skoda Octavia, din 2010, dobândită în 2019 pentru suma de 6.300 de euro.

Marina Cravcenco – Candidat independent

Candidata independentă înregistrată în cursa electorală pentru funcția de primar al municipiului Bălți, Marina Cravcenco indică în declarația de avere și interese personale doar veniturile pe care le-a încasat de-a lungul anului trecut. Așadar, Cravcenco a ridicat de la Consiliul Raional Orhei un salariu de 171 788 lei, pentru activitatea de vicepreședinte.

În lista veniturilor regăsim și banii căștigați de pe urma marcării unui eveniment de familie, 148 mii lei, iar soțul candidatei a primit la o serbare 5000 de euro. Tot aici candidata indică și indemnizația de la CNAS în sumă de 22.102 lei.

Este de menționat că independența candidatei este umbrită de faptul că, în 2021,  se număra în lista candidaților pentru funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Politic ”Sor”, declarat între timp neconstituțional.

Alexandr Nesterovchi – Partidul Politic „Renaștere”

Deputatul Alexandr Nesterovschi, înaintat de partidul „Renaștere” pentru funcția de primar de Bălți, declară că a încasat pe parcursul anului trecut un salariu în sumă totală de 197.634 lei obținut din două surse, de la Partidul Socialiștilor din Moldova și din Parlament. Tot de la Parlament a venit și indemnizația în sumă de 199 mii lei.

În lista bunurilor imobile candidatul indică un apartament de 44,4 mp, cu o valoare de 400 mii lei, care i-a fost donat în 2022. Nesterovschi a uitat însă să completeze lista și cu apartamentul pe numele soției de 78,1 mp care figurează în declarația de avere și interese personale de pe site-ul ANI. Aici am găsit indicate ambele bunuri. În timp ce pentru apartamentul lui Nesterovschi valoarea de piață este notată aceeași ca și cea de cumpărare, la celălalt apartament prețul diferă. Așadar, valoarea apartamentului achiziționat în 2016 este notat 196.174 lei, iar valoarea de piață a bunului este de 430 000 lei. Motivul diferenței este explicat prin faptul că la etapa de cumpărare imobilul era fără reparație.

O diferență între informațiile prezentate la CEC și cele la ANI o găsim și în cazul autoturismului. Candidatul declară că are în proprietate un autoturism Ford, fabricat în 2011 și achiziționat în 2018, cu suma de 150 mii lei. În declarația de avere și interese personale depusă la ANI este indicată și valoarea de piață acestuia, de 200 mii lei, întrucât au fost anumite cheltuieli pentru repararea mașinii.

Anastasia Svetlicnîi - Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei

În 2019, Anastasia Sverlicnîi a fost aleasă în funcția de primar al localității Ghetlova din raionul Orhei din partea Partidului Șor, scos în afara legii prin decizia Curții Constituționale. De altfel, pe pagina oficială a candidatei de pe rețelele de socializare nu face nicio referință la Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei. În schimb, elogiază „acțiunile echipei deputatului fugar Ilan Șor”. A plasat și o fotografie mai veche, dar care dă de înțeles ce „partid” stă în spatele promovării sale. 

sursa: facebook.com/candidatprimariaGhetlova

Svetlicinîi pare aparent cel mai „sărac” candidat înscris în cursă. Cel puțin asta reiese din declarația de avere depusă la CEC. Candidata indică doar salariul de 60.000 lei, ridicat pentru funcția de primar.

Este goală doar declarația depusă la CEC, nu și cea depusă în calitate de subiect al declarării la ANI. De aici aflăm că, în 2022, candidata a obținut în venit de 10 mii de lei de pe urma înstrăinării unui bun, fără a specifica detalii. Subiectul declarării (Anastasia Sverlicnîi) indică și un apartament de 31 mp, cumpărat în 1998, valoarea bunului fiind de 17 mii lei. Beneficiarul bunului este soțul candidatei.

Nicolai Grigorișin - Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII” 

Reprezentantul Partidului Schimbării la șefia capitalei de nord, Nicolai Grigorișin, a ridicat anul trecut, potrivit declarației, un salariu de 231.911 lei din postura de primar al mun. Bălți. Venitul soției a fost de 24 662 lei, de la SRL Egmas.

Pe numele soției sunt trecute și bunurile pe care le deține familia Grigorișin,și anume un apartament cu o suprafață de 80,7 mp, privatizat în 1994, și un spațiu comercial cu o suprafață de 474,6 mp, care a costat peste 2 milioane de lei.

Candidatul declară că deține trei atutomobile. Un Mercedes Benz din 1983, achiziționat în 1994, cu suma de 2030 dolari americani și un Chevrolet Blazer fabricat în 1995 pe care l-a dobândit în 2001 cu suma de 64.420 lei. Al treilea automobil îi aparține soției, aceasta a obținut dreptul de folosință asupra Skodei Octavia în 2016, iar prețul mașinii nu este indicat.

În declarația depusă la ANI, Grigorișin declară și două ceasuri care i-au fost donate. Pentru acestea a specificat și prețul. Valoarea ceasului din aur donat în 1999 este de 97.350, iar a ceasului Breguet, primit în 2012, 506.220 lei. Este de menționat că aceste bunuri nu se regăsesc și în declarația de la CEC.

Tatiana Platon - Partidul Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei

Vicepreședinta Consiliului raional Orhei, Tatiana Platon,  declară că venitul de la locul de muncă, de 246.341 lei. Pe parcursul anului trecut atât ea, cât și soțul său, au primit cadouri materiale generoase. Tatiana Platon s-a ales cu 52 000 lei, iar soțul acesteia cu 26 000 de euro. 

Lista bunurilor imobile este completată cu două apartamente. Unul, cel trecut pe numele soțului, a fost achiziționat în 2009, cu suma de 308.500 euro. Prețul este unul destul de mare având în vedere suprafața declarată, de 90 mp. Costul apartamentului ar putea fi justificat doar dacă acesta a fost cumpărat în străinătate, informația însă nu este specificată în declarația depusă la CEC și nici în cea detaliată de la ANI. Familia deține două conturi bancare, de 10 mii și respectiv 24 mii euro, deschise de soțul candidatei în Italia. Cel de-al doilea apartament a fost dobândit prin abitație în 2014, valoarea căruia este de 681.370 lei. 

Familia Platon mai deține în proprietate două automobile. Un FIAT 500 fabricat și cumpărat în 2017  cu 13 000 euro și un BMW 318 fabricat în 2018 și achiziționat în 2019 cu 30.500 euro. Pentru ambele bunuri nu este indicată și valoarea de piață. 

Ce declară ceilalți candidați la funcții elective pentru municipiul Chișinău?

Constantin Butucel - Partidul Acasă Construim Europa

Constantin Butucel candidează la funcția de primar general al municipiului Chișinău din partea Partidului Acasă Construim Europa, care este condus de fostul șef-adjunct al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Cavcaliuc, cercetat penal în Republica Moldova.

În declarația publicată la CEC, aflăm că Butucel deține 50% cotă parte din două case de locuit. Prima casă, cumpărată în anul 2017, are o suprafață de 120 de metri pătrați. În căsuța „valoarea bunului” vedem indicată suma de 260.000 lei. A doua are cu doar zece mp mai puțin – 110 mp, și a fost cumpărată în anul 2020 la un preț de 402.500 lei.


Ruslan Codreanu - Blocul Electoral “Ruslan Codreanu”

Ruslan Codreanu menționează în declarația de avere și interese persoanale că din 2014 este proprietarul unui apartament cu o suprafață de 91,2 mp, obținut prin actul de primire-predare. Valoarea bunului pe care-l deține este de 674.030 lei. Lista bunurilor este completată și cu două autoturisme. Un Opel Corsa din 2007, achiziționat în 2013 cu 80.600 lei și un Wolksfagen Jetta din 2013 achiziționat în 2016 cu 200.000 lei.

 

 

 

Vasile Costiuc - Partidul Politic Democrația Acasă

Vasile Costiuc înaintat la funcția de primar de propriul partid, Partidul Politic Democrația Acasă, se pare că a completat declarația de avere fix în momentul în care a s-a înregistrat în cursă. Declarația a fost compeltată de mână. De aici aflăm că pe parcursul anului trecut Costiuc a avut venituri din donațiile făcute de susținătorii săi pe Patreon acolo unde s-au adunat 102.000 lei, dar și salariul soției de 147.245 lei. Costiuc declară că în 2020 a dobândit în proprietate un apartament de 61.5 mp prin contract de cesiune. Valoarea bunului fiind de 34.000 de euro.

 

Vadim Brînzaniuc – Partidul Social Democrat European

În ultimii ani, fostul pretor al sectorului Buiucani al capitalei, Vadim Brînzaniuc s-a ales cu două noi bunuri. Mai exact, este vorba de două bijuterii pe patru roți, pe care le indică în declarație.

Prima mașină a familiei Brînzaniuc a fost achiziționată în 2021. Este vorba de un Volvo XC 60, care-I aparține soției candidatului, pentru care a fost achitat, potrivit declarației de avere, 300 mii lei.

Cea de-a doua mașină, o Skoda Superb fabricată în 2021 și cumpărată în leasing în 2022 pentru suma de 29.000 euro. Brînzaniuc menționează că mașina a fost achiziționată de la distribuitorul oficial și că a indicat valoarea reală a acesteia.

„Ambele mașini sunt și în declarațiile mele anterioare, atât timp cât eram în funcție publică, după la elibare din funcție publică. Toate informațiile sunt incluse, și datoriile tot”, a punctat Brînzaniuc pentru anticoruptie.md.

Jurnaliștii anticoruptie.md au dezvăluit în 2016, într-o anchetă jurnalistică cum „Brînzaniuc a reușit să acumuleze în doar doi ani, fiind în funcția de șef al Direcției relații cu publicul a Primăriei Capitalei, o avere de câteva milioane de lei. Funcţionarul deținea atunci o casă cu două etaje în zona Petricani din sectorul Râșcani, pe care a construit-o, potrivit actelor cadastrale, din anul 2012 până în 2014. Pe frontispiciul casei este imprimat un blazon, în care litera „B” vorbește despre numele de familie al proprietarului. Cu tot luxul afișat, Brânzaniuc s-a numărat, în anul 2013, printre beneficiarii de ajutor material din bugetul municipal. El a primit 72.000 de lei. Din banii publici i-a fost achitată o parte din dobânda la un credit luat pentru construcția casei. Până la angajarea în funcție de șef de direcție nu avea locuință și ridica un salariu de doar 2.000 de lei”, se arată în investigație.

Ion Ștefăniță - Partidul Mișcarea Respect Moldova

Candidatul declară că din 2019 deține ½ cota-parte dintr-o vilă cu o suprafață de 0,1154, cumpărată cu 30.000 lei (1.600 de euro). Este vorba de o casă țărănească abandonată din satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Ștefăniță declară că era o casă veche, în care nu mai locuia nimeni din anul 1995, de aici și prețul foarte mic de cumpărare. Casa părăsită a fost transformată împreună cu membrii familiei în Muzeul Țăranului. Prin acest proiect, Ștefăniță spune că promovează potențialul nevalorificat al Moldovei. După reabilitare, în curtea casei din Moldovata Nouă, spune Ștefăniță au ajuns peste 3.000 de viziatori. 

sursa: facebook.com/PeasantsMuseum

În 2022 Ștefăniță a achiziționat un alt imobil, tot o vilă, de 0,047 cu 74.000 euro. Și aici a vrut să creeze o poveste urbană, întrucât datează încă din 1957, numai că în cele din urmă a rămas doar un proiect pentru familie.

„Legislația interzice să spui un preț și să contractezi cu alt preț. Legea te obligă să specifici prețul real. Legea este lege și e pentru toți, indiferent că ești candidat sau nu, toți suntem legali în fața legii. Mai transparent candidat nu veți găsi”, a specificat Ștefăniță pentru anticoruptie.md.

Tot 30 000 lei (1.600 euro) a scos din buzunar în 2021 și pentru un autoturism de marca Vovo S40 produs în 2005. În prezent, pe site-urile de specialitate aflăm că prețul de vânzare pentru acest automobil este de 4.200 euro. 

Candidatul a argumentat prețul mic prin faptul că automobilul era avariat, motiv pentru care a căpătat un preț mic de cumpărare. Mai mult, ar fi făcut și alte cheltuieli pentru reparație, doar că nu le-a inclus în declarație pentru că în mare parte au lucrările le-a făcut singur ajutat de fratele său.

Anatol Usatîi - Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”

Pe parcursul anului trecut, candidatul declară un salariu în mărime de 21 760 de lei de la asociația obștească Institutul de Dezvoltare Agricolă, pentru acordarea serviciilor de consultanță. Alte venituri nu sunt declarate, cu excepția unui credit de 400 de mii de lei, contractat în anul 2022 la rata dobânzii zero, scadent în iunie 2023.

Anatol Usatîi are în proprietate un teren intravilan dobândit în anul 2014, iar valoarea declarată a acestuia este de peste 473 de mii de lei. De asemenea, are în proprietate o casă de locuit cu o suprafață de peste 32 de metri pătrați, dobândită în 2014, valoarea declarată fiind de peste 97 de mii de lei. Anatol Usatîi mai declară o construcție nefinalizată, fără a preciza alte detalii. Deține un automobile, Toyota RAV 4, fabricat și dobândit în 2010 cu valoarea declarată de peste 378 de mii de lei.

Victor Chironda - Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”

În indicatorii în materie de venituri și averi pe care le are candidatul Platformei Demnitate și Adevăr la funcția de primar, se menționează că Victor Chironda s-a ales în 2022 cu ¼ cota-parte dintr-o casă de locuit de 150 mp pentru achiziția căreia a cheltuit 115.500 euro.

Candidatul a venit la casă nouă cu două automobile, o Toyota fabricată în 2012, fără a fi specificat modelul, achiziționată de soția candidatului în 2018 cu 70.000 lei și un Hyndai Creta din 2017 cumpărat în 2021 cu suma de 100 mii lei. Chironda menționează că nu a participat în momentul în care soția și-a cumpărat automobilul. Cât despre mașina cumpărată în 2021, candidatul spune că prețurile doar par mici, întrucât achizița a fost făcută acum doi ani, iar atunci erau alte prețuri. 

„Am indicat valoarea cu care am cumpărat automobilul, avea vreo 50 mii km la bord. Am contractual de vânzare-cumpărare în care este indicat acest preț. Totul e conform procedurii. Suntem în anul 2023, între timp s-au schimbat prețurile, mai ales după război. Nu este o valoare subestimată. Oamenii indică 5 mii de lei la mașină, dar eu am indicat valoarea reală de 5 mii de euro cu care am cumpărat-o”, spune Chironda.

Oleg Burlacu Partidul Liberal Democrat din Moldova

Oleg Burlacu este candidatul Partidului Liberal-Democrat, la cârm căruia a revenit fostul premier Vlad Filat. Ultimul i-ar fi făcut oferta, la recomandarea unui coleg de partid.

Burlacu este avocat de profesie, dar are și experiență în administrația publică locală, activând o perioadă îndelungată în calitate de viceprimar interimar al sectorul 5 al municipiului București. 

Pentru anul 2022, Oleg Burlacu a declarat retribuții salariale de la sectorul 5 al municipiului Chișinău de peste 80 de mii de RONI. Firma de avocatură pe care o dețin soții  Burlacu le-a adus partea leului din câștiguri - aproape 400 de mii de RONI.

În 2018, familiei i-a fost donată o jumătate dintr-un teren de 1000 de metri pătrați, dar și aceeași cotă dintr-o vilă de 220 de metri pătrați. În 2020, familia Burlacu a cumpărat o parte dintr-o vilă de 100 de metri, cu 180 de mii de euro.

 

Roman Mihaeș - Partidul Național Liberal

Bunurile imobile pe care le are în proprietate Mihăieș au fost obținute până în 2018. Nouă însă ne-a atras atenția cea mai nouă achiziție a candidatului făcută chiar în acest an. Un Mercedes produs în 2007 și achiziționat în 2023 cu numai 2.500 de euro.  

Roman Mihăieș a menționat pentru anticoruptie.md că a indicat în declarație valoarea de piață a bunului și că este o valoare reală, întrucât este un automobil vechi. Mihăieș spune că a a cumpărat automobilul la București, România. Iar așa cum este cu număr de înmatriculare românesc nu a achitat taxa vamală.

„Asemenea mașini vechi costă între 1500 – 3000 euro în toată Europa, depinde de stare. (…) Noi nu suntem funcționari, dar suntem pretendenți. Este o neconcordanță. Era o propunere în general la Codul electoral ca aceste declarații să fie scoase, dar nu s-a schimbat nimic și a rămas ca o informație preliminară despre averea candidaților”, a precizat Mihăieș.

Anatolie Prohnițchi - Pаrtidul Politic Partidul Verde Ecologist

Anatolie Prohnițchi este candidatul care declară cele mai ieftine proprietăți, prin comparație cu alți pretendenți înscriși în lista electorală. Unele bunuri le-a însuțit mai bine de  Candidatul declară că în 1989 a obținut prin donație o casă de locuit în valoare de 8 000 de lei. În 2006 a moștenit o casă, valoarea căreia fiind estimată la 8.500 de lei. În același an a făcut și o achiziție de imobil. Acesta a cumpărat un apartament de 64 mp cu 1.722 lei.

Alla Popova - Partidul „Patrioţii Moldovei”

Alla Popova este candidata Partidului prorus Patrioții Moldovei. locuiește în Tiraspol și este vicedirector al SRL-ui Sova, înregistrat în pretinsa rmn. A fost inclusă pe listele formațiunii și alegerile parlamentare din 2021, dar nu a apărut niciodată la evenimentele publice. În schimb, formațiunea care a înaintat-o este cunoscută pentru declarațiile sale scandaloase. În ajunul semnării Acordului de Asociere cu UE de către Republica Moldova, „Patrioții Moldovei” au propus crearea „Moldovei Mari”, prin alipirea părții românești. În 2022, împreună cu organizația obștească „Patria noastră – Moldova”, și-a exprimat sprijinul pentru invazia rusă în Ucraina. Liderul Mihail Garbuz a fost inclus în baza de date a platformei „Mirotvoreț”, înființată de Centrul de Cercetare a Crimelor contra Securității Naționale a Ucrainei. Acesta este învinuit de răspândirea ideilor separatiste. Candidata formațiunii, Alla Popova, declară pentru anul 2022 venituri de 66 de mii de așa-zise ruble transnistrene de la firma pe care o gestionează împreuă cu soțul său. Aceasta nu a indicat vreun bun imobil sau mobil. 

Cristina Vulpe - Partidul Politic „ȘANSĂ”

Deși candidata Partidului „ȘANSĂ” la șefia capitalei este angajată în cadrul Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare și deține funcția de șefă a Secției de Evaluare Formare Continuă din cadrul Direcției de Evaluare a Învățământului Profesional Tehnic, Vulpe indică în declarație că nu a ridicat nici un salariu la locul de muncă. Veniturile din ultima perioadă ale familiei sunt formate, potrivit declarației, din donația de 2.400 de euro destinată copiilor, din prestarea de către candidată a serviciilor prin patentă, venitul fiind de 194.735 lei și indemnizațiile pentru copii obținută de la CNAS și din România de 44.100 lei și, respectiv, 10.771 RONI. 

Cristina Vulpe declară că în 2014 a primit donație o casă de locuit cu o suprafață de 102,4 mp, suma bunului imobil fiind de 24.899 lei. Tot în același an Vulpe a obținut dreptul de posesie asupra unui apartament cu suprafața de 70 mp, valoarea bunului fiind de 436.604 lei. 

Căsuța în care sunt indicate bunurile mobile este completată cu un singur autoturism, un Nisan Qashqai fabricat în 2014 și achiziționat în 2021 cu suma de 13.996 euro. Candidata mai indică și un împrumut bancar de 435 mii lei contractat în 2014, scadent în 2034. 

Ion Purice - Partidul Liberal

Candidatul liberalilor pentru scrutinul electoral din această toamnă, declară că pe parcursul ultimului an a ridicat un salariu de 244.161 lei pentru funcția de vicedirector a IMSP Spitalul Munciplal nr.4 și 9294 lei din cea de director al IMSP Spitalul Cărpineni. Veniturile familiei Purice au fost suplinite și prin indemnizația pentru îngrijirea copilului de 45.845 lei. 

Purice mai declară că în 2016 familia a primit donație un teren agricol cu o suprafață de 1,5 ha, valoarea acestuia fiind de 9653 lei. Familia nu are în proprietate un bun imobil, în schimb în 2020 a achiziționat cu 100 mii lei un automobil Mercedes C180 fabricat în 2005. 

Ruslan Popa - Partidul Politic Noua Opțiune Istorică

Popa este candidatul Partidului „Noua Opțiune Istorică", formațiune care, deși nu are o agendă publică permanentă, participă aproape de fiecare dată la scrutinele electorale. La alegerile parlamentare din 2021 a fost singura formaţiune politică care nu a avut siglă în buletinele de vot. Totul, după ce a anunțat că-și schimbă denumirea în PAȘ și a prezentat o siglă aproape identică cu cea a Partidului Acţiune şi Solidaritate. CEC nu a acceptat noua identitate vizuală a candidatului, iar Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia. Candidatul promovat de Noua Opțiune Istorică nu este cunoscut publicului larg. Însuși Popa se recomandă ca simplu șofer de taxi. Și obiectivele sale țintesc probleme care au legătură cu domeniul său de activitate. Popa promite să pună capăt ambuteiajelor, dar și să asigure o infrastructură rutieră mai bună. Pentru anul 2022, candidatul declară zero venituri la toate capitolele. Conform informațiilor prezentate la CEC, Ruslan Popa nu are în proprietate niciun imobil. Totodată, deși este șofer, acesta nu deține nicio unitate de transport.

Ștefan Urîtu - Partidul Politic „Voința Poporului”

Urîtu a declarat pentru 2022 venituri de 114 mii de lei din pensie și 10 mii de lei din donații. Locuiește într-o casă procurată în anul 2006, cu peste 1 milion 100 de mii de lei.

Arina Spataru - Partidul Politic Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa

Arina Spataru declară că venitul pe care l-a ridicat în ultima perioadă a fost format din salariul de 22.500 lei pe care la ridicat pentru funcția de director comericial a SRL-ului Arina-S pe care l-a creat. O sumă mai mare, de 40 000 lei a obținut-o de pe urma oferirii în chirie a unor spații. 

La capitolul terenuri, familia Spataru are în proprietate patru terenuri, două dintre aceste sunt intravilane, unul extravilan și un altul care se află în circuitul civil. Ultimul teren intravilan a fost dobândit în 2021 prin contract de donație. Bunurile imobile sunt tot patru la număr. Două bunuri sunt înscrise pe numele soțului, o casă de locuit cu suprafața de 196 mp, cumpărată în 2005 cu 580.513 lei și un garaj achiziționat în același an cu 123.873 lei. Celelate două bunuri sunt pe numele candidatei, ambele au fost dobândite prin donație. Este vorba de un spațiu comercial  cu o suprafață de 195 mp și o casă de locuit obținută în 2021 prin contract de donație. Suprafața acesteia este de 208 mp, iar valoarea este de 580.513 lei. 

În garajul familiei Spataru sunt două automobile. Un Volvo XC-90 fabricat în 2014 și achiziționat în 2021 cu 19.000 de euro și un Ford Transit din 2012, dobândit în 2022 cu 6.000 de euro. Beneficiarul efectiv al celui de-al doilea automobil este Arina Spataru. 

Ștefan Gligor - Partidul Politic „Partidul Schimbării”

Ștefan Gligor a câștigat în 2022 peste 46 de mii de lei, oferind servicii juridice în cadrul Biroului de avocatură „Gligor și partenerii”. Soția sa a primit peste 160 de mii din compania „Case de pin”, sub formă de salariu și dividende. Candidatul a încasat peste 37 de mii de euro din vânzarea unui imobil și a unui automobil.

Familia deține un teren intravilan, cumpărat cu 1 milion 200 de mii de lei în anul 2018, trei apartamente și o casă de locuit cu suprafața de 195 de metri pătrați. Gligor a mai declarat un Land Rover Discovery, dobândit în 2019, cu 300 000 lei, un Chevrolet Captiva, cumpărat în 2018, cu 450 000 lei, dar și un Hyundai Elantra, de 8600 de euro.

Ce declară ceilalți candidați la funcții elective pentru municipiul Bălți?

Alexandr Gustoi – Partidul Comuniștilor din Republica Moldova

Alexandr Gustoi declară că pe parcursul ultimului an a obținut venituri de la locul de muncă de bază, întreprinderea municipală „Direcția de Troleibuze din Bălţi”, cât și salariu de președinte al asociației coproprietarilor de condominiu. În total este vorba de 10 surse de venit, care adunate formează suma de aproximativ 281 mii lei.

Alexandru Gustoi deține un apartament în valoare de 133 586 de lei, dobândit în anul 1999, cu o suprafață de 49,4 metri pătrați. De asemenea, deține o cotă parte de 50% din societatea comercială „Primgamateh” SRL, înregistrată în municipiul Bălți.
 

Ion Straciuc - Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”

Candidatul PACE declară în ultimul an înaintea alegerilor locale venituri de 367 500 de lei din prestare de servicii. Ion Straciuc deține în proprietate trei terenuri, inclusiv unul pentru construcții, ultimul achizițioant în 2017 cu 9.300 lei.  Candidatul declară o casă dobândită în anul 2017, cu suprafața de 183 de metri pătrați, declarată la pentru valoarea de 54.128 lei. Lista de imobile este completată cu un altul achizițoinat în 2009, cu o suprafață de 174 mp, pentru care a achitat 43 mii lei.

Maxim Moroșan - Partidul Politic „Partidul Socialiştilor din Republica Moldova”

Capitalul candidatului partidului parlamentar de opoziție, PSRM, Maxim Moroșan este format în Federația Rusă. Moroșan gestionează acolo compania OOO „MTL Auto Lider” de unde ridică împreună cu soția un salariu total de 900 mii de ruble.

În aceeași sursă, Moroșan declară că în 2018 a primit prin contract de donație un teren intravilan, valoarea căruia este indicat în ruble (118.221 ruble), tot în ruble rusești este estimat și valoarea apartamentului de 36,3 mp pe care candidatul l-a cumpărat în 2019. În declarație, Moroșan indică și un al doilea apartament obținut prin acord de abitație în 2022, valoarea căruia nu este indicată.

Moroșan este posesorul și a trei autoturisme (de lux). Cel mai ieftin bolid, de 1 milion de ruble este un Nissan Teana fabricat în 2014 și dobândit în 2019. Al doilea este un Audi Q5 din 2010 la volanul căruia a juns în 2021 în schimbul sumei de 1,5 milioane de ruble. Cea mai proaspătă achiziție a fost făcută anul curent, este vorba de un Mercedes-Benz S500 din 2014 pentru care candidatul a cheltuit 3 milioane de ruble.

Candidatul înaintat de socialiști indică în declarație nu doar bijuteriile pe patru roți, dar și accesorii de lux. Este vorba de trei ceasuri de lux, două dintre acestea primite în 2021, un Rolex și un ceas Breguet. Colecția de ceasuri s-a mărit în 2022 cu încă unul un ceas Concord. Toate cele trei accesorii au fost primite cadou, respectiv, candidatul declară că nu știe valoare acestora.

Menționăm că, în funcție de model, prețul de pornire pentru un ceas Rolex este de 5 mii de euro și ajunge și la la peste 135 mii de euro.

Aceleași grile de prețuri sunt valabile și pentru celelalte două branduri.

Aureliu Filipp - Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei” (PDCM)

Candidatul înaintat de formațiunea fostului premier, Ion Chicu, PDCM declară la CEC că pe parcursul anului trecut a avut o singură sursă de venit, de 256 mii de lei, de la  Centrul de Business și Turism „CRICOVA - VIN” S.A.

Aureliu Filipp mai declară că are în proprietate un apartament, cu o suprafață de 67,4 mp, în valoare de 184 521 de lei, dobândit în anul 2010 și o casă de locuit de 36 mp în valoare de 133 295 de lei, dobândită în anul 2006. Pe lângă bunurile imobile, candidatul indică și două terenuri intravilane. De asemenea, acesta mai deține 5% din societatea comercială „BELDORNVIN” S.R.L.

Deși declarația nu reflectă faptul că în ultimii ani Filip ar fi făcut anumite achiziții, acesta s-a îndatorat totuși la o bancă comercială. În 2020 a împrumutat 75 mii lei, credit scadent în 2025, iar în 2022 a mai făcut un împrumut la aceeași bancă de 80 mii lei, scadent în 2027.

 

Șapa Victoria - Partidul Politic "ȘANSA "

Victoria Șapa, care-și propune să schimbe profesia de agent imobiliar în cea de primar al minicipului Bălți declară că pe parcursul anului trecut a ridicat de la compania „Remax” unde este angajată un salariu de 25.841 de dolari americani.

În aceeași perioadă, soțul candidatei, pentru care nu indică un venit salarial, a obținut dividende în sumă de 125 mii dolari americani.

Tot în valută străină a fost procurată o casă de locuit de 300 mp. Pentru imobil, familia a plătit, în 2021, 890 mii CAN (dolari canadieni). Lista este completată cu un apartament de 110 mp, cumpărat în 2019 cu 374.603 CAN. Numele beneficiarului efectiv al acestor bunuri lipsește. Nu este indicat nici numele beneficiarului automobilului Mercedes A-class fabricat în 2021 și dobândit în 2022, pentru care valoarea indicată este de 50.972 CAN. De asemenea, Șapa indică un cont de 38 mii CAN păstrat într-o instituție bancară canadiană.

Șapa declară și trei credite pe care le-a contractat de la o firmă și o bancă comercială din Canada.

Arina Corșicova – Candidat independent

Arina Corșicova, administratoare a două companii SRL-ului Media Contact, care deține publicația „Komsomolskaya Pravda în Moldova”, dar și SRL Telesistem TV (fondator la posturile de televiziune ”Primul în Moldova” și ”Accent TV”), declară un venit modest ridicat pe parcursul anului trecut. Mai exact, de la ambele companii a ridicat un salariu total de puțin peste 64 mii lei. Ambele companii pe care le administrează au înregistrat pe parcursul ultimilor ani un profit negativ, asta însă nu a împiedicat-o pe candidată să dobândească bunuri de lux.

În 2022, candidata independentă a obținut dreptul de posesie asupra unui apartament cu o suprafață de 69 mp. Valoarea bunului este de 1,2 milioane de lei. Totodată, Corșicova indică un automobil de lux. Mai exact, un Porche Cayenne fabricat și dobândit în 2022, valoarea menționată fiind de 120 000, fără a indica valuta, iar beneficiarul efectiv al bolidului este o companie de leasing.

sursa: (foto simbol) edmunds.com

Alexandr Petkov – Partidul politic „Partidul Nostru”

Candidatul Partidului Nostru declară că s-a ales pe parcursul anului trecut cu un venit obținut din publicitate online de 640 euro, iar soția acestuia a ridicat un salariu de 154.483 lei. Salariul modest al candidatului a fost acoperit de moștenirea financiară generoasă, și anume 48.600 euro. Două donațiii în bani a primit și soția candidatului, în sumă totală de aproape 116 mii lei.

În 2022, Petcov a vândut un Renaul Megane Scenic cu 80 mii lei și tot cu aceeași sumă a achiziționat un altul, tot Renaul Megane Scenic din 2012.

Petcov mai declară și un apartament, cu o suprafață de 93,6 mp, obținut în 2014 prin contract de donație. Valoarea bunului este de 357.723 lei.

 

Sergiu Popovici - Partidul Politic Coaliţia pentru Unitate şi Bunăstare

Candidatul CUB este pensionar și declară că pe parcursul anului trecut venitul familiei a fost format din pensia sa de 66.000 lei și din venitul soției de la CFM Bălți, de 70 000 lei. Popovici mai declară că în 2017 a cumpărat un apatament cu o suprafață de 70 mp, din care deține 1/3 cotă-parte. Prețul acestui bun nu este indicat.

„Candidații la funcții elective nu sunt subiecți ai declarării în sensul legii Autorității Naționale de Integritate”

Chiar dacă s-au înregistrat în cursa pentru o funcție publică, candidații la primării nu sunt subiecți ai declarării, respectiv, nu au obligația să indice „valoarea reală a bunurilor imobile și mobile pe care le au în proprietate și care au fost dobândite după anul 2018 inclusiv”, explică președinta Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate.

Candidații la funcții elective nu sunt subiecți ai declarării în sensul legii Autorității Naționale de Integritate. Ei nu trebuie să declare, decât dacă obțin mandatul public, până atunci, conform legii ei nu trebuie să declare. Declarația pe care o depun la CEC este elaborată de CEC”, a precizat Stamate pentru anticoruptie.md.

Ceilalți candidați înscriși în lupta electorală pentru cele mai importante primării ale țării, care au prezentat declarațiile la CEC, au declarat în mare salariile pe care le-au ridicat, mai puțin bunurile pe care le au în proprietate. Candidatul Partidului Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Ion Buglac, candidatul Partidului politic Partidul Naţional Moldovenesc, Dragoș Galbur, candidatul Partidului Politic „NOI”, Andrei Munteanu și candidatul Partidul Politic „Partidul Acțiunii Comune – Congresul Civic”, fostul deputat Tkaciuk Mark au lăsat goale spațiile legate de bunurile imobile și mobile. În total, în capitală buletinele de vot vor conține 27 de pretendenți, iar la Bălți - 15. 

Investigația a fost realizată  în cadrul proiectului „Jurnalismul de investigație de calitate în interesul cetățeanului”, desfășurat de Centrul de Investigații Jurnalistice cu sprijinul Fundației Soros Moldova. Punctul de vedere al autorului nu coincide neapărat cu opinia Fundației. Autorul este responsabil pentru corectitudinea celor expuse.

Materialele de pe platforma www.investigatii.md pot fi preluate în limita a 1.000 de semne. În cazul paginilor web, în mod obligatoriu, trebuie indicată sursa şi linkul direct la articol. În cazul publicațiilor tipărite, posturilor de radio și televiziunilor va fi indicată sursa. Preluarea integrală este permisă doar în condiţiile unui acord prealabil cu Centrul de Investigații Jurnalistice.

Comentarii